Sofralık üzümde İtalyan modeli!
Sofralık üzümde İtalyan modeli!
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, İtalya'ya yaptıkları teknik gezinin tamamlandığını belirterek, "İtalya'da yaptığımız teknik analizleri Türkiye'de uygulayarak sofralık üzümden daha çok verim alarak Avrupa pazarında gelişim göstermeyi hedefliyoruz." dedi.
8 Kasım 2016 Salı  19:36

Ünal, "Sofralık Üzüm Yetiştiriciliğinde Yeni Tekniklerin İncelenmesi" projesi kapsamında İtalya'nın Sicilya bölgesine düzenledikleri teknik gezinin oldukça verimli geçtiğini ifade etti.

Ünal AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknik geziden elde ettikleri bilgileri üzüm üreticileri ile paylaşacaklarını kaydetti.

İlk olarak sofralık üzüm yetiştiriciliğinde farklı tekniklerin uygulanması konusunu ele alacaklarını aktaran Ünal, bazı ufak tefek farklılıkların olduğunu ve oradaki tekniklerin bize göre artıları ve eksilerinin ne olacağı konusunda çalışmalar yapılacağını söyledi.

Özellikle topraksız tarımda, sera altında, kontrollü şartlarda 1 yılda, 2 kez hasat yapmaya çalışacaklarını belirten Ünal, bunun Araştırma Enstitüsü'nde önce denemelerini yapacaklarını belirtti.

Ünal, "Eğer bunu gerçekleştirebilirsek en büyük avantajı üzümün piyasada olmadığı zamanlarda elde ettiğimiz üzümü daha fazla katma değer ile tüketiciye sunacağız ve üretici daha fazla gelir elde edecek." dedi.

Fidan yetiştiriciliği konusunda da İtalya'da daha büyük asma fidanlarının üretimini gördüklerini ifade eden Ünal, "Bizim ülkemizde yapılan standart asma fidanında 3-4 yılda anca verim alabiliyoruz. Ama İtalya'da zeytin fidanı gibi daha iri bir fidan temini ile üreticilerimize yaklaşık 1-2 yıl içerisinde direkt ürüne yatabilecek hale gelecek." şeklinde konuştu.

Son olarak üzüm ürünlerinin hangi fabrikalarda nasıl işlendiği, pazarlandığı konularına da değinen Ünal, şöyle konuştu:

"Bunların ülkemizde uygulanabilecek kısımlarını zaman içerisinde harekete geçireceğiz. Kuru üzümün yanında sofralık üzümde de dünya pazarında yer sahibi olmak en büyük amaçlarımızdan birisi. Manisa'da üretilen Sultani çekirdeksiz üzüm ihracatta dünya birincisi konumunda. Bağcılık tekniklerini geliştirdiğimiz taktirde sofralık üzüm ihracatında da başarı göstereceğiz.

Bağcılığımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Sofralık üzümde ihracat oranımız yaklaşık yüzde 10, kuru üzümde ise yaklaşık yüzde 90'ını ihraç ediyoruz. Bu ihracat payımız da belli pazarlarla sınırlı. Örneğin İtalya, sofralık üzüm ihracatının neredeyse tamamını Avrupa Birliği ülkelerine yapıyor. Bizim sofralık üzümde alternatif pazarlara açılabilmemiz için mutlaka kendimizi onlarla rekabet edebilir düzeye çıkarabilmemiz gerekiyor. O yüzden de bu projeyi oldukça önemsiyoruz."



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/sofralik-uzumde-italyan-modeli/938944