İzmir’in yeni ulaşım tarifesi: Hangi güzergah kaç para oldu?
İzmir’in yeni ulaşım tarifesi: Hangi güzergah kaç para oldu?
Büyükşehir’in meclisten geçirerek yeniden belirlediği tarife ve güzergah düzenlemeleri ile ilgili tartışmalar devam ederken yetkililer son rakamlar üzerinden gerekli işlemleri tamamladı. ESHOT, İzmir’deki ulaşım sistemini İZBAN ile entegre ederken ücretlendirme kategorilerini de sınıflandırdı.
22 Şubat 2016 Pazartesi  14:10

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılı itibariyle Bütünşehir Yasası’ndan kaynaklanan ulaşım düzenlemesi çalışmaları sürüyor. Yasa gereği tüm ilçeler il sınırına dahil edilirken belediyenin yetki ve sorumluluğuna girdi.

TCDD ile Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa hayata geçirdiği İZBAN ise Aliağa’dan Torbalı’ya kadar uzatıldı. Hat uzunluğu 110 kilometreye çıkartılırken Kuzey’de Aliağa ile Menemen Hatundere, Güney’de ise Torbalı ve Menderes (Cumaovası) aktarma ve otobüslerin hareket merkezi olarak belirlendi. İZBAN, Yarımada’daki ilçelere ve Kemalpaşa’ya uzanmadığı için Doğu-Batı yönünde de Metro A.Ş’nin çalıştığı raylı sisteme entegre edildi. Bornova Evka 3 ile Üçkuyular-Fahrettin Altay aktarma merkezi olarak düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü de yeni ilçelerin bağlanmasından sonra birçok güzergah açarken yeni otobüs hatları faaliyete geçirdi. Merkezden çeperlere doğrudan yolcu taşımak yerine, aktarmalı sistemi kullanarak hem ulaşımdaki otobüs sayısını düşürdü, şehir merkezlerine büyük araçların girmesini engelleyerek trafiğin tıkanmasının önüne geçti.

Bu kapsamda çalışmalar devam ederken Büyükşehir, meclis kararı ile yeni fiyatlandırma çalışması yaptı. KDV dahil yeniden ayarladığı sistem bazı yerlerde 90 dakika uygulamasının tartışılmasına neden oldu. Özellikle Torbalı, Urla güzergahlarında sistemin yeniden binişlerde artı para alması vatandaşların tepkisine neden oldu. İZBAN’ın Torbalı’ya ulaşmasına sevinen vatandaşlar merkezden ya da Cumaovası’ndan trene bindikten sonra Torbalı’ya kadar 90 dakikanın dolmamasına rağmen Torbalı’dan aktarma yapan köy ve mahallelere giden otobüslere yeniden ücret ödediklerini söyledi. Bu uygulamanın kaldırılmasını 90 dakika uygulamasının devam etmesini talep etti. Büyükşehir Belediyesi ise birçok yerde kargaşaya neden olan bu durum ile ilgili kesin kararını vererek meclis kararına göre düzenlemesini tamamladı.

ZAM YOK AMA DÜZENLEME VAR
Belediye yetkilileri ilk olarak ulaşımdaki binişlere zam yapmadı. Şehir merkezi olarak nitelendirilen A kategorisinde (otobüs-metro-vapur ve banliyö) tam bileti 2.40, öğrenci 1.35, öğretmen 1.75, 35 bilet ile 52 binişlik aylık personel ulaşım servis kartından alınan 1 kontörü korudu. Bu düzenleme aynen kaldı. Sadece 35 bilet hariç tüm kategorilerde 90 dakika içinde sınırsız biniş hakkı verildi.


 

AKTARMA OLMAYAN GÜZERGAHLAR
Belediye düzenleme kapsamında sınıflandırdığı B kategorisine 55 adet güzergah koydu. Bu güzergahlarda tam bileti 2.40, öğrenci 1.35, öğretmen 1.75 yaparken 52 binişlik personel kartı yine 1 kontör ile sınırladı. Fakat bunların hiçbirisine aktarma hakkı vermedi. Güzergahların büyük bölümü Torbalı, Cumaovası, Urla, Menemen, Kemelpaşa, Bayındır ve Ödemiş ilçeleri merkez kabul edilerek yapılan yeni hatlardan oluştu.

GERİ DÖNÜŞTE YARI FİYATINA
Büyükşehir C kategorisinde ise İZBAN yerine Metro A.Ş’nin güzergahını baz aldı.  Buna göre Fahrettin Altay’dan Urla ve Seferihisar’a giden Zeytinalanı, Bademler,Balıklıova, İYT otobüslerine binişler tam için 4.20, öğrenci 2.30, öğretmen 2.60, personel ve 35 bilet ise 2 kontör olarak kaldı. Bu otobüslere Evka-3 ile Kemalpaşa arasında çalışan 765 numaralı hat da eklendi. Düzenleme ile C fiyat tarifesinden yani dışarıdan A fiyat tarifesine (merkeze) gelenler bir sonraki aktarmada 90 dakika indirimden faydalanacak. Merkezden dışarı gidenlerin 90 dakika içinde geri dönüşlerinde ise merkezde uygulanan fiyatın düşürülerek kart basmasına karar verildi.

Belediye D fiyat tarifesine ise Urla, Çeşme, Tire ve Ödemiş gibi uzak ilçeleri koydu. Burada ise aktarma hakkı vermedi.

E Fiyat tarifesinde ise üniversite öğrencileri için düzenleme yapıldı. Ege ve 9 Eylül Üniversitesi öğrencileri için tarifeler arası geçiş ücreti değişmedi.

Belediye F tarifesinde gece saat 24:00’ten sonraki saatler için çalışan baykuş hatlar için düzenleme yaptı. Konak Merkezi baz alınarak hareket eden Çiğli, Gaziemir, Bornova, Buca ve Narlıdere güzergahına iki katı fiyat uygulaması getirildi. Daha önce de aktarmasız uygulanan sistem değişmedi. 

Ayrıca G Fiyat tarifesinde ise havalimanı güzergahı düzenlenirken yine aylık bilet, 60 yaş kartı, oto tahsis ve servis dışı kalma bedeli ile personel ulaşım kartı fiyatları ayarlandı.





Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/izmir-in-yeni-ulasim-tarifesi-hangi-guzergah-kac-para-oldu/920628