İntihar grafiği yükseliyor: Her yüz bin kişiden…
İntihar grafiği yükseliyor: Her yüz bin kişiden…
Türkiye'de son 50 yıldır intihar olayları artma eğilimindeyken uzmanlar, eğitim ve gelir düzeyi düşüklüğünün intihar girişimlerini arttırdığına dikkat çekiyor.
12 Ekim 2015 Pazartesi  09:28

İZMİR - İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Kahveci, "Günümüz Türkiye’sinde her yüz bin kişiden en az 4 kişi intihar ediyor. Kaba intihar hızı 2013 yılında yüz binde 4.27 iken 2014 yılında bu oran 3.97’ye düştü. Ancak bu düşme 1962 yılından bu yana yükselen intihar eğrisinin yönünü değiştirmiyor. Resmi istatistiklere göre 2014 yılında ölümle sonuçlanan toplam intihar sayısı 3 bin 65 oldu" dedi.

Toplumsal faktörler açısından  kadın ve erkeğin geleneksel rolleri, eğitim, yaş, medeni durum, coğrafi köken gibi etkenlerin intihar olaylarında belli doğrultuda süreklilik gösterdiğine işaret eden Prof. Dr. Kahveci, "İntihar, yani bireyin kendi istemiyle yaşamına son vermesi,  sosyolojik olarak toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan önemli göstergelerinden birisidir. Eğitim düzeyi intihar olayında önemli bir etken olarak gözlenmektedir. 2014 intihar istatistikleri eğitim durumu göreceli olarak düşük olan grupların intihar etme olasılığının yüksek olduğunu göstermektedir. 2014 yılında intihar edenlerin yüzde 37’si okuma yazma bilmeyen, bir okul bitiremeyen ve ilkokul mezunlarından oluşmaktadır. Yüzde 25’Iik kesim ilköğretim mezunu grubundandır. İntihar edenlerin oranı  eğitim düzeyi yükseldikçe düşmektedir. Bu oran lise ve dengi okul mezunları için yüzde 20, üniversite mezunları için ise yüzde 8’dir. İlkokul mezunlarının kalifiye olmayan işlerde çalışma olasılığı daha yüksek olduğundan gelir düzeylerinin de düşük olması beklenebilir. Yani, toplumumuzda gelir düzeyi daha düşük olan bireylerde intihar oranları daha yüksektir" diye konuştu.

‘KADINLAR GENÇKEN, ERKEKLER YAŞLANINCA’
2014 yılında intihar eden kadınların yüzde 39'unun 24 yaş ve altında olduğunu belirten Prof. Dr. Kahveci, bu verilerin toplumda genç bir kadın olmanın yıllardan bu yana süren zorluklarını da gözler önüne serdiğini ifade etti. Kadınlarda yaş arttıkça intihar oranının azaldığını, bu oranın erkeklerde tersine bir eğilim gözlendiğini bildiren Prof. Dr. Kahveci, şunları söyledi:
"2014 yılında intihar edenlerin yüzde 74'ü erkek yüzde 26’sı kadındır. Erkeklerin yaşları ilerledikçe intihar eğilimi artmaktadır. Nedenleri bilinen vakalar içerisinde, hastalık, geçim zorluğu, aile geçimsizliği, ticari başarısızlık gibi durumlar  önemli intihar nedenleri olarak gözlemlenmektedir. Geleneksel değerlerin ve cinsiyete dayalı iş bölümünün egemen olduğu toplumumuzda, erkekler evin geçiminde önemli sorumluluklar yüklenmektedir ve toplumumuzda erkelerin bu yük altında ezildiklerini söyleyebiliriz. İntihar edenlerin yaklaşık yüzde 75’inin yaşamlarına son vermeden önce bu eğilimlerini yakın çevrelerine ifade ya da ima ettiklerini görülüyor. Bu durum da pek çok intihar vakasının potansiyel olarak önlenebilir nitelikte olduğunu akla getirmektedir."


‘İNTİHAR GİRİŞİMLERİYSE BUZULUN ALTI GİBİ’
İntihar girişimlerinin çok daha yüksek bir seviyede olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Kahveci, girişimlerin intihar vakalarından en az 20 kat daha fazla olduğunu bildirdi. İntihar girişimlerinde aile içi sorunların ve şiddetin neden olduğunu aktaran Prof. Dr. Kahveci, istatistiklerin önemli ipuçları verdiğini, intihar eğiliminde olan bireylere psikolojik ve sosyal desteğin verilmesinin önem kazandığını vurguladı.
 



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/intihar-grafigi-yukseliyor-her-yuz-bin-kisiden-/910103