Büyükşehir den olumsuz görüş.... Zeytinliklerin yanı başına dinamit!
Büyükşehir'den olumsuz görüş.... Zeytinliklerin yanı başına dinamit!
Bergama’da halkın itirazlarına rağmen açılmak istenen mermer ocağına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdi. Açılmak istenen mermer ocağının yakınlarında zeytinlikler bulunması da dikkat çekti.
1 Aralık 2023 Cuma  08:33

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Bergama’nın Cevaplı Mahallesi sınırlarındaki  2013 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle kalker ocağı açan Demircioğlu Beton Şirketi hem mevcut kalker ocağının kapasitesini genişletmek hem de ruhsat sahası içerisinde mermer ocağı açmak için Bakanlığa başvurmuştu.

Ancak şirketin bu talebi ilk olarak İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden geçemedi. Müdürlük, büyütülmek istenen ocak alanının yakın mesafesinde bulunan tarım arazilerinin ve zeytinliklerinin zarar görebileceğini belirterek proje alanının revize edilmesini istedi. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen bakanlığın İnceleme Değerlendirme Komisyonu’na (İDK) da proje için ‘ÇED İzin Alanı ve Kalker Ocağı alanının yeniden değerlendirilmesi gerektiği’ değerlendirilmesinde bulunuldu. Komisyon proje tanıtım dosyasını iade etti.

Projeyi revize eden şirket 6 hektarlık alanda 50 bin ton kapasiteli sulu sistem tel kesme yöntemi ile mermer ocağı açmak dosyası İDK bir kez daha sundu.


 
‘ZEYTİNLİKLERE 430 METRE MESAFEDE’

Çevre Düzeni Planı ormanlık alanda kalan ÇED sahasına 430 metre uzaklıkta zeytinlikler yer alıyor. Proje tanıtım dosyasında yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nden akademisyenlerin etraftaki zeytinliklere yönelik raporu ise dikkat çekti. Şirketin talebi üzerine hazırlanan raporda mermer ocağının zeytin bahçeleri ve diğer tarımsal alanlara zarar vermeyeceği ileri sürüldü.

KÖYÜN İÇME SUYUNA 840 METRE MESAFEDE
Proje alanının en yakın yerleşim alanına uzaklığı 420 metre uzaklığındaki bağ eviyken 1530 metre uzaklıkta Cevaplı Mahallesi’nin içme suyu ihtiyacının karşılandığı içme suyu kaynağı da bulunuyor. Proje alanı 3 endemik bitki türünün de yaşam alanı olarak geçiyor. Ayrıca ÇED dinamit patlatma yöntemiyle hammadde çıkarılacak.



BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ
Öte yandan projeye dair görüş bildiren İzmir Büyükşehir Belediyesi projenin olası olumsuzluklarını değinerek ormanlar ve su üretim alanları dışında, çevreye en az zararı verecek, yerleşim alanlarının ve tarım alanlarının uzağında yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık ÇED olumlu kararı verdiğini duyurdu.

Demircilioğlu Grup bünyesinde şirketin yönetim kurulu başkanlığını şirketin kurucularından iş insanı Ercan Demircilioğlu yapıyor. 



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/buyuksehir-den-olumsuz-gorus-zeytinliklerin-yani-basina-dinamit/1166360