Bornova da ralli savaşları... Kapı kapı ikna turları!
Bornova'da ralli savaşları... Kapı kapı ikna turları!
İzmir Yarış Pisti'nin yapılması beklenen kiralama ihalesi, bölge halkının isteği üzerine iptal edilirken, 245 dönümlük alanın nasıl kullanılacağına halkın karar vereceği ifade edilmişti. İzmir Yarış Pisti'nin kurucusu Erol Hülagü, 15 yıl işlettiği pistin yeniden yarışlara açılması gerektiğini, çünkü kente çok büyük ekonomik katkı koyacağını belirtirken, olası referandumda bu yönde tercihte bulunmaları için vatandaşları, hem bire bir görüşerek hem de broşür dağıtarak bilgilendirip bilinçlendireceğini açıkladı.
16 Mart 2023 Perşembe  08:31

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Sayıştay’ın, kira süresi bittiği halde ecrimisil alınarak kiracıya kullandırıldığını tespit etmesi üzerine kapatma kararı aldığı İzmir Yarış Pisti için ihale kararı alınmıştı.  Ancak söz konusu ihalenin, bölge halkının talebi doğrultusunda iptal edildiği öğrenildi.

Egedesonsöz'e açıklamalarda bulunan Bornova Belediye Meclisi Grup Birinci Başkanvekili Hüseyin Ünal'ın "Büyükşehir Başkanımız Tunç Soyer'den randevu talep ettik. Mahalle Muhtarı Koray Doğru ile birlikte Tunç Başkanımızla görüştük. Bölgenin halkının orada yarış pistini istemediğini ve halka rağmen bir şey yapılamayacağını söyledim. O da sağolsun bizi kırmadı ve 'olay bitmiştir' dedi. İhalenin yapılmayacağını söyledi" şeklindeki açıklamasının ardından şu değerlendirmeyi yapmıştı:

"Şu anda oranın rekreasyon alanı olma yönünde bir baskın bir eğilim var ama son kararı bölge ile birlikte karar vereceğiz. Rekreasyon alanı olmasını değerlendireceğiz. Pınarbaşı halkı rahat etsin.”

RALLİYE FREN... SON SÖZ PINARBAŞILILARDA!

HÜLAGÜ: BU O PİST İÇİN 3 MİLYON DOLAR KAYBETTİM
Bu sözlerin ardından, İzmir Yarış Pisti'nin kurucusu ve 15 yıl pistin işletmecisi olan Erol Hülagü de topa girdi. 245 dönümlük arazinin üzerine kurulu İzmir Yarış Pisti'nin Mahallesi'ndeki alanın, yeniden yarış pisti olarak hizmet vermesinin sağlanması gerektiğini belirten Erol Hülagü, Büyükşehir yetkilileriyle Ocak ayı içinde iki toplantı yaptıklarını hatırlatarak şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kafalarında, İzmir Yarış Pisti'nin olduğu alanı yine yarış pisti olarak değerlendirme düşünceleri vardı. Benim işlettiğim dönemde o bölgenin nasıl uçtuğunu anlattım. Bilindiği gibi orası Karayolları'nın şantiyesiydi. Şantiye alanını muhteşem bir pist ve yaşam alanına dönüştürmüştük. O pistin kazandırdığı değerleri anlattım, tek tek. Benim tekrar orayı işletmem gündeme gelince, orasını çalıştırmayı düşünmediğimi, o işte 3 milyon dolar para kaybettiğimi söyledim. 1993'te işe başladım, 2008'e kadar 3 milyon dolar kaybettim. Beni oradan çıkardılar çünkü. Ben bu işi yapmak istemiyorum dedim ancak İzmir adına belediyeye danışmanlık yapabileceğini, bunun için tek kuruş ücret dahi istemediğimi anlattım."

HALK BENİM ORADAN ÇIKARILMAMA KARŞI ÇIKMIŞTI
Üniversitelerin de işin içine çekilmesi gerektiğine dair görüşünü ilettiğini belirten Erol Hülagü, "Benim zamanımda orası çok iyi çalışıyordu" dedi ve ekledi:

"Biliyorum ki İzmir’de bu işin çok hareketlenmesi için çabalar var, güzel şeyler yapılması için çalışmalar var. Birkaç kişi ihaleye girmek istiyor çünkü. Bu arada Türkiye Motosiklet Federasyonu da orayı almayı düşünüyorlar. Duyduğuma göre, yarış pistinin olduğu yerin nasıl değerlendirilmesi istendiği halka sorulacakmış. Benim zamanımda orası çok iyi çalışıyordu, bölgeye inanılmaz ekonomik değer katıyordu. Karayolları benim oradan çıkmamı istediğinde halk, benim yanımda yer aldı. Neden? Çünkü onların çocukları orada spor yapıyorlardı. Esnaf para kazanıyordu. Kadınlar için hoca tuttum, onlara aerobik yaptırdım. Sosyal hayata büyük katkı koyduk. Pınargücü basketbol takımı bile kurduk. Bisikletliler bisikletleriyle gezinti yapardı. Bu arada yarışlar da yapılıyordu."

SADECE YARIŞ PİSTİ OLMASIN, YAŞAM KOMPLEKSİ OLSUN
Kendisinden sonra gelen kiracının, orayı tam bir ticarethane olarak gördüğünü, kimseyi içeriye sokmadığını öne süren Hülagü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Benden sonra orası gerçekten kamuya faydalı bir yer olmaktan çıkmıştı. Sadece gürültü vardı. Sen orada bir şey yapıyorsan, halka da fayda sağlamak zorundasın. İzmir Yarış Pisti, yine yarış pisti olarak değerlendirilirse, ekonomik olarak kente çok büyük katkı sağlayacak. Pansiyonculuk gelişecek bölgede. Kısa zamanda Şirince gibi olacak. Pist çalışmaya başlayınca, insanlar orada çalışma imkanı bulacak. Çoluk çocuk herkes yarış seyredecek, ufku açılacak, gençler yeni düşler kuracaklar. Üniversitelerin oraya çekilmesi lazım. Makine Mühendisliği öğrencileri orada iş yapsınlar, otomobil üretsinler, güneş enerjisiyle çalışan araçları ekonomimize kazandırsınlar. Tamircilik yapsınlar. Gürültü oluyormuş! Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki evlerin birinin balkonunda oturun, inanın oradaki gürültünün, yarış pistindeki gürültünün 10 kat daha fazla olduğunu göreceksiniz. İzmir Yarış Pisti, sadece yarış pisti olmasın, yaşam kompleksi olsun. O devasa alanın bir köşesinde otomobil müzesi olsun mesela. Atölyeler açılsın. Vatandaşa sorsunlar, burasını ne yapalım diye. Ama yarış pistinin kalması halinde başka neler olacağını da iyi anlatmak lazım. O pist için ömrünü vermiş, servet kaybetmiş biri olarak, broşürler bastıracağım, bölgedeki vatandaşlarla bire bir görüşeceğim ve neden yarış pistinin devam etmesi gerektiğini anlatacağım. Oradaki vatandaşları bilinçlendirmek için çaba harcayacağım. Kapı kapı dolaşıp insanları ikna etmeye çalışacağım. Referandum yapılacaksa, hemen yapılsın. Çünkü kaybedilen her gün, İzmir için zarar yazıyor."

BAŞKAN İDUĞ, REKREASYON ALANI HALİNE GETİRİLMESİNİ İSTEMİŞTİ
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kapatılan İzmir Park Yarış Pisti’nin rekreasyon alanı olmasını istediklerini söylemişti.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/bornova-da-ralli-savaslari-kapi-kapi-ikna-turlari/1136696