İzmir’in ‘dolandırıcılık’ röntgeni… O paylaşımı tıklayan yanıyor!
İzmir’in ‘dolandırıcılık’ röntgeni… O paylaşımı tıklayan yanıyor!
Son günlerde artan telefon alım satımlarında, sosyal medya, kredi kartı kopyalama ya da e-posta gibi yollarla, daha birçok nitelikli dolandırıcılık yöntemleri ile vatandaşlar olumsuz etkileniyor. Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) İzmir Şubesi’nin gelen şikayetler arasında sosyal medya üzerinden gelen dolandırıcılıklar ilk sırada yer alıyor. Derneğin yönetim kurulu üyesi Emin Tamer Gören, “sosyal medyada ‘tıkla burcunun özelliklerini öğren’ gibi paylaşımlar ile tüketicilerin herhangi bir siteye haftalık/aylık abonelik yapıldığını görüyoruz” dedi.
30 Kasım 2022 Çarşamba  09:06

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- 1995 yılında, bakanlar kurulu kararıyla kurulan TükoDer’de tüketici hakları için mücadele eden İzmir Yönetim Kurulu Üyesi Emin Tamer Gören, İzmir’de, sosyal medya dolandırıcılığı konusunda ise yelpazenin daha geniş olduğunu söylüyor.

DEVRE TATİL DOLANDIRICILIĞI
Derneğe en çok abonelik sözleşmeleri sorunlarının intikal ettiğini söyleyen Gören, özellikle dijital abonelerin sözleşmeleri, giyim, elektronik cihazlarda başta telefon olmak üzere, tüketicinin ayıplı maldan kaynaklanan şikâyetlerini dinliyoruz, tüketicilerin ne yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirmede bulunuyoruz. Tüketici hakemine başvurup yasal süreci başlatıyorlar. TükoDer İzmir Şubesine intikal eden dolandırıcılık vakalarını, dolandırıcılık yapılan alanları 5 grupta topluyoruz. Bunlar; Fiziksel, Telefon, Sosyal Medya, Elektronik postalar, Sahte web siteleri. En yaygın fiziksel dolandırıcılık olaylarını devre tatil satışlarında görüyoruz. Sokakta doldurulan bir ankete istinaden hediye tatil kazandınız diye aranan tüketiciler, devre tatil tesislerine götürülüyor ve bu tesislerde adeta oldu bittiye getirilerek imzalatılan devre tatil sözleşmeleri nedeniyle birçok tüketici mağdur ediliyor” dedi.

HESAPTAN 250 BİN TL ÇALINDI
Kendilerini polis, hakim, savcı olarak tanıtıp tüketiciler üzerinde otorite kurmak suretiyle banka hesaplarından terör örgütlerinin hesaplarına transfer yapıldığını söyleyen Gören, bankadan aranmış izlenimi verilerek, kredi kartı aidatı ya da sigorta ücretinin iadesini sağlamak istediklerini söyleyerek veya hesaplarda şüpheli işlem tespit edildiği belirtilerek, hesapların dondurulması veya bloke edilmesi için kişisel bilgilerin ya da banka şifrelerinin istenilmesi veya sesli yanıt sistemine yönlendirmek suretiyle tuşlanması sonucu bilgileri ele geçirilerek hesapların boşaltılması sağlanıyor” dedi. Gören ayrıca, bir tüketicinin İzmir Kitap Fuarında TükoDer standına gelerek bu yöntemle hesabından 250.000 TL’nin çalındığını ifade etti.

FATURA DOLANDIRICILIĞI
Başka bir dolandırıcılık olayında ise, Kredi kartı ile başkasına ait telefon faturasını ödeyen kişinin, asıl fatura sahibini arayarak yanlışlıkla asıl fatura sahibinin borcunu ödediğini, öğrenci ve mağdur olduğunu, ödediği bedelin kendisinin vereceği IBAN numarasına gönderilmesini istemesi, tüketicinin bu ödemeyi yapması sonrası bankaya müracaat ederek hatanın düzeltilmesini istediği hatanın banka tarafından düzeltilmesi sonucu faturanın ödenmemiş fatura konumuna geldiği, bu şekilde tüketicilerin mağdur edildiği görülüyor.

SOSYAL MEDYADA SPONSORLU GÖNDERİLERE DİKKAT
Sosyal medya dolandırıcılığı konusunda ise yelpazenin daha geniş olduğunu kaydeden Gören, “sosyal medya mecralarında gezinirken ‘tıkla burcunun özelliklerini öğren’ şeklinde gelen sponsorlu bir paylaşıma tıklayan tüketicilerin herhangi bir siteye haftalık/aylık abonelik tesis edildiği ve faturalarına yansıtılan abonelik ücretlerinden çoğu kez 3-5 ay sonra farkına varılması suretiyle mağdur edildiği anlaşılıyor. Sosyal medya üzerinden e-ticaret yapan dolandırıcıların, aldıkları siparişlerin yerine saçma sapan cisim gönderdiklerini görüyoruz. Tüketicilerimiz güvenilir bilgi kaynaklarından edinim sağlaması güvenlik açısından büyük önem arz ediyor” dedi.

ÇAMAŞIR MAKİNESİNİ MAĞAZANIN ÖNÜNE ATACAĞIM
Sohbet esnasında derneğe gelen vatandaşlardan bir vatandaş ise başına gelen olayı şöyle anlattı:

“Geçtiğimiz gün eşimle birlikte bir teknoloji mağazasına gidip çamaşır makinesi satın almak istedik. Fiyatlar çok yüksek olduğu için ortalama bir makine aldık. Eski bir marka bulduk güvenilir olduğunu düşünerek garanti kapsamını da genişleterek peşin fiyatına satın aldık. Makinenin sessiz çalışıp çalışmadığını sorduk. Tanıtım yaparlarken sessiz çalıştığını söylediler. Servis gelip kurulumu yaptıktan sonra çalıştırıp denedik ancak çok yüksek ses çıkarıyordu. Kusura bakmayın çok gürültülü çalışıyor. Geri iade etmek istiyorum dedim geri almadılar. Mağaza kutu açılımı olduğu için teslim almadı. Makine kazanının kömürlü olduğunu bana söylemediler. Yüksek sesle çalıştığı için apartmanda gelip uyaranlar oldu. Makineyi iade etmek için muhatap da bulamıyoruz. Bu şekilde mağdur edildik. Almazlar ise kendi imkanlarımla götürüp mağazanın önüne atacağım”



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/izmir-in-dolandiricilik-rontgeni-o-paylasimi-tiklayan-yaniyor/1124517