Kaçak kazıdan tarih çıktı… Çivi bile çakılamayacak!
Kaçak kazıdan tarih çıktı… Çivi bile çakılamayacak!
Menderes'te kaçak kazı esnasında tarihi eserlerin çıktığı 13 bin metrekare büyüklüğündeki ormanlık alan birinci derece arkeolojik SİT ilan edilerek gözaltına alındı. 
28 Ekim 2022 Cuma  08:43

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Menderes ilçesi Özdere Mahallesi’nde ormanlık alanda yapılan kazı ihbarı üzerine olay yerine giden jandarma şüpheli kişileri gözaltına alırken olay yerinde tarihi buluntuların ortaya çıktığı görüldü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ekipler tarafından yapılan incelemede hazine mülkiyetindeki 1668 parselde Roma döneminden kalma pişmiş toprak parçaları, çatı kiremedi, tuğla parçaları, adak nişleri, merdiven basamakları gibi antik dönemden kalma izlere ulaştı. 

Efes Müze Müdürlüğü uzmanlarının hazırladığı raporu inceleyen İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını açıkladı. 12 bin 923 metre kare büyüklüğündeki ormanlık alan 1’inci derece arkeolojik SİT ilan edilerek koruma altına aldı. Parsel üzerinde herhangi bir çalışma izin verilmeyecek ve bölgenin koruma amaçlı imar planları hazırlanacak. 

Kaçak kazı çukurlarının Müze Müdürlüğü denetiminde belediye tarafından kapatılmasına  ve bilimsel amaçlı kazılar dışında hiçbir kazı yapılmamasına karar verildi. Öte yandan, zorunlu durumlarda yapılacak olan alt yapı çalışmaları Müze Müdürlüğü'nün ve varsa kazı başkanının görüşüyle koruma kurulunca değerlendirilecek. Yeni tarımsal alanların açılmayacak ve yalnızca sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlerin devam edebilecek. Kurulun uygun görmesi halinde ise seracılık devam edebilecek. Taş, toprak, kum alınmamasına, tuğla, mermer, kum, maden ocaklarının açılmayacak, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı benzeri malzeme dökülmeyecek.

Kurulun kararı şu şekilde:

“İzmir İli, Menderes ilçesi, Özdere Mahallesi, ormanlık alanda kalan hazine mülkiyetine ait kısmen 1668 parselde yaklaşık 25-30 metre yükseklikte yer alan kaya kütlesinin doğu cephesinde yaklaşık 3 metre derinliğinde ve 2 metre çapında bir kaçak kazı çukuru açıldığı, içerisinde ve alanda yoğun olarak Roma Dönemi özelliği gösteren pişmiş toprak kap parçaları, çatı kiremidi, tuğla parçalarına rastlandığı, ayrıca düzleştirilmiş kaya kütlesinin güney yamacında adak nişleri, doğu cephesinin farklı iki noktasında ise kuzey-güney doğrultusunda uzanan merdiven basamakları olduğu, bu kaya kütlesinin üst kısmında muhtelif adak çukurlarının tespit edildiği antik dönem yerleşim alanının, 2863 sayılı yasanın 6. ve 7. maddesi kapsamında ve Tespit Tescil Yönetmeliğinin 6.maddesi doğrultusunda, kararımız eki koordinatlı haritada sınırları gösterildiği şekilde "1.derece arkeolojik sit alanı" olarak tescil edilmesine, tescil/ sit fişinin onaylanmasına, taşınmazların tapu kaydına haritada sınırları gösterildiği şekilde Tapu Müdürlüğünce "1.derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin konulmasına, kaçak kazı çukurlarının ilgili Müze Müdürlüğünün denetiminde Belediyesince kapatılmasına, her türlü tahribatın ve kaçak kazıların önlenmesine yönelik ilgili kurumlarca gerekli tedbirlerin alınmasına, kaçak kazıları yapan sorumlular hakkında yasal soruşturma açıldığı anlaşıldığından, sonucundan Kurul Müdürlüğüne bilgi verilmesine, ayrıca söz konusu alana yönelik koruma amaçlı imar planlarının yapılarak Kurula iletilmesine,”



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/kacak-kazidan-tarih-cikti-civi-bile-cakilamayacak/1120463