Fiyatları 6 kat arttı… Kaskoda kaos!
Fiyatları 6 kat arttı… Kaskoda kaos!
Geçen yıl 4 bin lira olan bir otomobilin kasko bedeli, bu yılki değer artışlarıyla 25 bin liraya yükseldi. Zorunlu trafik sigortası da 1500 lira ile 5 bin lira arasında değişiyor. Araç sahipleri, bu fahiş artış nedeniyle kasko yaptırmaktan vazgeçer hale geldi
22 Temmuz 2022 Cuma  08:16

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Araç sahipleri, akaryakıta, yedek parça ve bakım onarım ücretlerine yapılan aşırı zamlarından ardından şimdi de kasko ve trafik sigortası şoku yaşıyor. Eskiden yılda iki kez yapılan Kasko Değer Listesi, artık 10 günde bir yeniden güncellenirken, kasko ve zorunlu trafik sigortası bedelleri de otomatikman 10 günde bir değişiyor.

Vatandaşlar, akaryakıtın pahalı oluşunu nedeniyle zaten aracını mümkün olduğunca az kullanırken, kaskodaki fahiş rakamlar karşısında aracını kasko yaptırmaktan vazgeçme aşamasına getirdi.

35 BİN LİRAYI DUYUNCA, 25 BİN LİRAYA RAZI OLDUM
İzmirli Avukat Hakan Ayaz,geçen yıl 4 bin lira olan 2018 model aracının kaskosunu birkaç gün önce 25 bin liraya yaptırdığını söyledi. Yüzde 65 oranında hasarsızlık indirimi olduğu halde kendisine böyle bir rakam söylendiğinde büyük bir şok yaşadığını anlatan Ayaz,  “Kulaklarıma inanamadım ve başka şirketlere sordum. Onlardan da 25 bin ile 35 bin lira arasında değişen teklifler geldi. Geçen yıl ödediğim rakamın altı kat fazlasını ödemek durumunda kaldım. 35 bin lirayı duyunca, 25 bin liraya razı oldum.  Ne olursa olsun, kasko gibi bir sigortanın bedeli bir yıl içinde altı kat artamaz, artmamalı” diye isyan etti.

KASKO ARAÇ DEĞER LİSTESİ ARTIK 10 GÜNDE BİR DEĞİŞİYOR
Bir sigorta acentesi, Kasko Değer Listesi’nin eskiden yılda iki kez arttığını, Haziran’dan itibaren 10 günde bir o listenin güncellendiğini hatırlattı. Bu nedenle araç fiyatlarının artık altı ay değil, 10 günde bir değiştiğine dikkat çeken acente yetkilisi, “Araç bedelleri arttıkça çarpanları da değişti ve rakamlar yükseldi. Araç bedelleri uzun yıllar küçük artışlar yapılarak güncellendi. Bugün itibariyle yapılan güncellemelere bizler de akıl erdiremiyoruz” ifadesini kullandı. Bir başka sigorta acentesinin sahibi de şu bilgileri aktardı:

“2020 model Renault Clio bir arabanın geçen yılki kasko bedeli 1600 liraydı. Bugün aynı teminatlarla bu rakam 10 bin 193 liraya çıkmış durumda. Arabanın değeri 327 bin liraya yükselmiş görünüyor. Bu durum, insanların araçlarını kasko sigortası yaptırma alışkanlığından uzaklaştırmaya başladı. Fiyatları gören eski müşterilerimiz bile bu fiyatlarla kasko yaptırmak istemiyor. Yaşadığımız bu tablo sadece acenteler için değil, sigorta şirketleri için de kayıp. Haziran ayında büyük bir zam yapılmıştı. Artık her ay, hatta 10-15 günde bir zam geliyor. Trafik sigortalarında da aynı sıkıntı yaşanıyor. Sigorta şirketleri zarar yazdığı için trafik sigortası poliçesi düzenlemek istemiyor. Zorunlu trafik sigortası, minimum 1500 lira. Bu rakam 5 bin liraya kadar yükseliyor. Eskiden kasko için ödenen rakamlar, bugün trafik sigortasına ödeniyor. Kasko yaptıranların sayısında belirgin bir düşüş var.”

ASGARİ ÜCRET İKİ KEZ ARTTI, 8 LİRA OLAN EURO 18 LİRAYA DAYANDI
Ege Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Kocamanoğlu da kasko ve zorunlu trafik sigortası bedellerinin artışını değerlendirdi. Kocamanoğlu, “Araç bedelleri arttı. Yedek parça fiyatları katlandı. Euro geçen yıl 8 liraydı, bugün 18 lirayı zorluyor. Kur üzerinden parça değerlendirmeleri yapan sigorta sektörü, bu şartlarda poliçe bedellerinde bir güncelleme yapmak zorundaydı” dedi ve şu açıklamalarda bulundu:

“Bazı hasar hesaplamalarında asgari ücret baz alınıyor. 2022 yılında iki kez asgari ücrete zam yapıldı, yılbaşında üçüncüsü yapılacak. Bir kazada hayatını kaybeden bir sigortalının yakınlarına ödenen para, asgari ücretteki artışa paralel olarak arttı. Eskiden kaza sonrası ölen kişinin varislerine ödeme yapılmıyordu. Yeni bir yasal düzenlemeyle varislere ödeme yapılması maddesi kondu, Destekten Yoksun Kalma Teminatı, adı altında. Kazada sakat kalmış birinin tedavisi yıllarca sürüyor, onun tedavi masrafları arttı. Araçların değer kayıpları çok büyüdü. Değer kaybı talepleri arttı. Dolayısıyla sigorta şirketlerinin maliyetleri de çok arttı. Trafik sigortası, kamusal anlamda zorunlu olduğu için şirketlerin kesmek zorunda olduğu bir sigorta. Fakat pek çok şirket, trafik sigortası yapmak istemez; çünkü trafik sigortası zarar demektir. Konut, sağlık gibi sigortalarda elde edilen kârlarla telafi ediliyordu. Son 10 yıl içinde sigorta şirketleri, sadece pandemi sürecinde trafik sigortasından kar etti. Neden? Çünkü insanlar araçlarını trafiğe çıkarmadı. İki yıl kar etti. Araç kullanımları azaldı, kısıtlamalar oldu o süreçte. Sonrasında yağmur gibi hasar gelmeye başladı. Maliyetler de bunun üzerine eklenince, poliçe bedelleri arttı. Sigorta şirketleri, serzenişlerinde haksız değiller. Bugünkü rakamlar bile yetersiz kalıyor aslında.”

ELİNDEKİ VARLIKLARI KORUMAK İÇİN ÇABA GÖSTERENLER DE VAR
Artan fiyatlar nedeniyle kasko yaptıranların sayısında kısmen de olsa azalma görüldüğünü doğrulayan Ege Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Kocamanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir yandan insanlar yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle araçlarını kasko yaptırmaktan vazgeçerken, pek çoğunun da elindeki varlıklarını korumak için çabaları var. O varlıkları yerine koyma bedelleri çok yükseldi. Geçen yıl değeri 600 bin lira olan bir aracın bugünkü kasko değeri, 1,5 milyon lira. 1,5 milyon lirayı kaç kişi denkleştirip o aracı yerine koyabilir, kasko olmadan? Sigorta, kazayla ilgili bir riskti. Bugün itibariyle ekonomik anlamda da risk anlamına gelmeye başladı. Çünkü ekonomik olarak şu anda ödeyeceği bedelin karşılığını görmek istiyor vatandaş.”



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/fiyatlari-6-kat-artti-kaskoda-kaos/1110003