Prof. Dr. Şener’den ‘maymun çiçeği’ uyarısı: Vaka yok ama…
Prof. Dr. Şener’den ‘maymun çiçeği’ uyarısı: Vaka yok ama…
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener,  bakanlığın elinde şüpheli ya da tanısı konmuş bir maymun çiçeği vakası olmadığının altını çizerken, ciltte döküntü sorunu yaşayan vatandaşların bir hekime görünmelerini tavsiye etti. Erken tanının önemine dikkat çeken Prof. Şener, Bilim Kurulu’nda bu konuyu da konuştuklarını dile getirdi
26 Mayıs 2022 Perşembe  10:41

EGEDESONSÖZ – İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, SON SÖZ TV’de tıp dilinde ‘Monkeypox’ denilen, halk dilinde ‘maymun çiçeği’ olarak da adlandırılan yeni virüsle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gazeteci Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Şener, Türkiye’de maymun çiçeği vakası olmadığını açıkladı.

BU VİRÜS, PANDEMİYE DÖNER Mİ, SORU İŞARETİ!
Maymun çiçeği virüsü ile ilgili belirtileri açıklayan Şener, bu virüsün, covid 19 gibi büyük bir salgına dönüşme ihtimali olup olmayacağı ve bulaşıcılığı konusunda şu değerlendirmelerde bulundu:

“Maymun çiçeği virüsü ile veziküler döküntü, zonadan daha büyük döküntüdür. Monkeypox, ilk kez 1950de görülmüş bir virüs. Hayvandan insana geçiyor. İnsandan insana bulaşı azdır. Korku hakim oldu. Çünkü bir anda üç farklı kıtada çıktı. Afrika’nın dışında Avustralya, Kuzey Amerika ve Avrupa’da görüldü. Vaka sayısı giderek yükseliyor. Bize yakın ülkelerde de görülmeye başlandı, İtalya, İspanya gibi... 2018 yılında Nijerya’da ailede görülüyor. Bu virüs, pandemiye döner mi, soru işareti.

Endemik olduğu ülkelerde bildirim başlayacak olursa, biz de bu tehlikeyle karşı karşıya kalabiliriz. Cilt temasıyla bulaşıyor. Kapalı ortamda değil, yakın temasla görülüyor. Dikkat etmeliyiz. Mesela ciltte şüpheli döküntü olan kişilerle yakın temasta bulunmayacağız. El bile sıkışmayacağız. Cansız yüzeyden temaslı bulaşı da var. Saunayla ilgili denetim yapılabilir. Maymun çiçeği virüslü birisinin kullandığı havlu, çarşaf, 60 derecede ve geçerli deterjanla yıkanmadıysa, o ürünü kullanan diğer şahıslara geçebilir. Spor salonlarında bir tehlike var. Virüslü birinin kullandığı aletlerden size geçebilir. Sıyrık ve çatlaklardan geçiyor. Umumi tuvaletler riskli yerler. Kloraklı yüzeyler 3 saatten uzun süre kalmaz. Buna dikkat etmek lazım.”

EĞER ÖYLE BİR SIKINTI VARSA, DOKTORA GÖRÜNMEK LAZIM
Maymun çiçeği virüsüne ilişkin olası risklerde önlemleri sıralayan Alper Şener, Türkiye’de bu hastalıkla ilgili herhangi bir vakaya rastlanmadığının altını çizdi:

“Normalde hijyen önlemleri kamuoyuna açıklanır, döküntüsü olan kişiler sağlık merkezlerine yollanır, çiçek aşısına yönelik bu tür korumalar yapılabilir. İlaçlar network ile hazırlanmalı. Burada önemli olan erken tanıdır. Dışarıdan gelmesini beklemek çok akılcı değil. Bilim kurulu olarak toplanıyoruz. Haftalık günlük toplantılar, durağan faza girdi. Kurulda maymun çiçeğini de bilim insanları olarak konuşuyoruz. Burada bildiğimiz şey, yakın temasla bulaşıyor olması. Şu andaki olgularda insandan insana bulaşması soru işareti. Verilere bakıp temkinli olmak lazım. Türkiye üzerinde bilinenlerin üzerinde çalışıyoruz. Sağlık çalışanlarında çiçek aşısı olanların sayısına bakılmalı. Çiçek aşısının, maymun çiçeği virüsüne karşı koruduğu belli. Covid 19’dan biliyoruz, aşı temini ve planlama gerekiyor. Vatandaşlarımız müsterih olsun elimizde aşı var. Bunun için özel bir aşı gerekmiyor. Ciltteki döküntüler kafa karıştırabilir. Örneğin zona döküntüleriyle karıştırılabilir. Böyle bir sıkıntı varsa, doktora görünmek lazım. Yaygınlaşmadan tanı koymalıyız. İngiltere mesela 21 gün karantinaya alıyor. Biz de böyle bir uygulama yapabiliriz. Ancak şu anda Sağlık Bakanlığının elinde şüpheli ya da tanısı konulmuş vaka yok.”



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/prof-dr-sener-den-maymun-cicegi-uyarisi-vaka-yok-ama-/1104154