Pandeminin peşine ekonomik kriz… Sağlıkçılar tükendi!
Pandeminin peşine ekonomik kriz… Sağlıkçılar tükendi!
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, sağlıkçıların psikolojik tükenmenin yanında ekonomik olarak da tükendiğini belirterek "Hayat pahalılığı, derinleşen zamlar, sürekli krizin artması ile zaten pandemi de yorulmuş ve bunu yükünün altında bırakılmış sağlık emekçileri ekonomik anlamda da pes etmek durumuna geldi" diye konuştu. Batmaz ayrıca, "O kadar emek verip eve geliyoruz anca eve bir şey alırken bile kılı kırk yarıyoruz. Buradan mı alsam başka markette daha ucuzu var mıdır diye düşünüyorum sürekli" dedi.
2 Aralık 2021 Perşembe  08:54

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ  - Tüm Türkiye ve dünyada etkisini sürdüren pandemi salgınında ilk günden itibaren ön cephede salgınla mücadele eden sağlıkçılar, psikolojik tükenme yaşadıklarını vurgularken bu kez de ekonomik açıdan zor dönem geçirdiklerini dile getirdi.

Türkiye'de son dönemlerde yaşanan döviz kurundaki yükseliş sonrası birçok ürüne zam gelirken, vatandaşlar alım güçlerinin düştüğünü belirtmişti. Pandemi ile mücadelede ön safta bulunan sağlıkçılar da alım gücünün düştüğünü dile getiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, psikolojik tükenmişliklerini gidermek için sosyal aktivite yapmaya para bulmak bir kenara, market alışveriş dahi yapamadıklarını ifade etti.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DIŞARI ÇIKAMAZ HALE GELDİ
Sağlıkçıların pandemi sürecinde artan iş yükü nedeniyle psikolojik olarak çöküş noktasına geldiğini söyleyen Batmaz, son dönemlerde ülkede yaşanan döviz kurundaki artış sonrası hayat pahalılığı ile ekonomik olarak da tükenmişlik yaşadıklarını dile getirirken, "Hayat pahalılığı, derinleşen zamlar, sürekli krizin artması ile zaten pandemi de yorulmuş ve bunu yükünün altında bırakılmış sağlık emekçileri ekonomik anlamda da pes etmek durumuna geldi. Biz zaten tükenme aşamasındaydık psikolojik olarak ancak bu emeğin karşılığını almak istiyorduk. Bu yoksullaşmadan da alım gücümüzün düşmesinden o kadar etkilendik ki… Boş günlerimizde dışarı çıkamaz haline geliyoruz. Tükenmişlikten kurtulmak için sosyal etkinliklere gidemez hale geldik. Ekonomik krizin bizler üzerindeki etkisi bizler üzerindeki etkisi giderek arttı. Haziran ayından itibaren yüzde 15'den 30'lara çıkan vergi oranları ile boğuşuyoruz. Aldığımız zam vergi ile hiç ediliyor. Yılda 1 kere minimum zam alıyoruz. Yeni TİS'de de buna çözüm bulunmak istenmedi. Biz bunun mücadelesini vereceğiz" diye konuştu.

DİYANET İŞLERİ'NİN GERİSİNDE KALDIK
Pandemi süreci ile birlikte Sağlık Bakanlığı'nı bütçesinin öneminin ortaya çıktığını ancak 2022 yılı bütçe görüşmelerinde Sağlık Bakanlığı bütçe tasarısının birçok bakanlığın gerisinde kaldığını belirten Batmaz, "O kadar emek verip eve geliyoruz anca eve bir şey alırken bile kılı kırk yarıyoruz. Buradan mı alsam başka markette daha ucuzu var mıdır diye düşünüyorum sürekli. Zaten stres altında çalışan bizleri daha da strese sokuyor. Sosyal olarak kendimizi var edebileceğimiz hiçbir alan yok, gidemiyoruz çünkü bütçemiz yok. TBMM'de bütçeler görüşülüyor ancak baktığımızda Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da Milli Savunma Bakanlığı'nın da yani birçok bakanlığın  bütçesinin altında kaldığını görüyoruz. Geldiğimiz noktada Sağlık Bakanlığı bütçenin ne kadar hayati ve önemli olduğunu gördük. Bir kez daha aynı hataya düşülmemeli" dedi.

ALIM GÜCÜMÜZ 2004'ÜN GERİSİNDE
Toplu iş sözleşmesinden beklenilenleri elde edemediklerini ve alım güçlerinin her geçen gün erdiğini belirten Batmaz, "Enflasyon karşısında yok olan bir maaşımız var. Biz 6'nci dönem TİS görüşmesi yaptık ancak bunlar vergi veya enflasyon ile eridi. Bizler 2004'e göre alım gücü noktasında daha geri noktadayız. Biz bunla sendika olarak mücadele edeceğiz. Bizler mesai şartlarımız konusunu da gündeme taşıyacağız. Malum 36 saat mesai sonrası bir hekim arkadaşımızı trafik kazasında kaybettik. Oradaki kaza münferit bir olay değil, bizim sıklıkla yaşadığımız olay. Artan mesai şartları, pandemi yükü ve angarya işlerle birlikte sağlık çalışanlarının sayısının yetersiz olması bizi bu noktaya getiriyor. Sağlıkta 40 bin atama sözü verildi, merakla bekliyoruz. Ancak bunun içinde güvenlik personeli sayısı ile 40 bin olmadığını bir algı operasyonu yapıldığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/pandeminin-pesine-ekonomik-kriz-saglikcilar-tukendi/1086842