Hammadde krizi pastacıları sokağa döktü... Gevrek ve poğaçayı 4 liraya satmamız lazım!
Hammadde krizi pastacıları sokağa döktü... Gevrek ve poğaçayı 4 liraya satmamız lazım!
İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası üyesi 300 kadar esnafın katıldığı basın açıklamasında sorunları anlatan Başkan İhsan Esen, “Geçtiğimiz aylarda gevreğe, boyoza yaptığımız 50 kuruşluk zam, 20 günde hammaddelere gelen zamla eridi. Bizim gevrek ve poğaçayı 4 liradan satmamız lazım. Devletimize sesleniyorum; nereye kadar gidecek bu zamlar, nerede duracak? Dayanacak gücümüz kalmadı, batıyoruz. Bu kötü gidişe dur deyin” çağrısında bulundu
29 Kasım 2021 Pazartesi  17:00

EGEDESONSÖZ - İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası üyesi esnaf, son günlerde üst üste gelen zamlara isyan etti, meydana indi. Oda Başkanı İhsan Esen’in okuduğu basın açıklamasına, yaklaşık 300 esnaf eşlik ederken, hammaddelere gelen zamlar tek tek hatırlatıldı, devlete çağrı yapıldı. Başkan Esen, “Eylül ayı başında bir çuval böreklik un 220 lirayken, bugün 480 liraya, normal un 180 liradan 400 liraya, bir teneke ayçiçeği yağı 210 liradan 3450 liraya çıktı. Diğer ürünlerin fiyatları da aldı başını gitti. Devlete sesleniyorum; nereye kadar gidecek bu zamlar, nerede duracak? Dayanacak gücümüz kalmadı, batıyoruz. Bu kötü gidişe artık bir son verin” çağrısında bulundu.

GEREKEN ÖNLEM ALINMAZSA, KEPENK KAPATACAĞIZ

İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, çağrılarına kulak verilmediği takdirde ileri bir tarihte İzmir’de bir günlük kepenk kapatma eylemi yapacaklarını söyledi. Basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“11 mart 2020 tarihinde başlayan pandeminin arkasından alınan tedbir ve yasaklar ile sektörümüz en ağır bir şekilde yara almış, yarı kapasite ile sadece paket servis yaparak aylar süren sıkıntılarla ayakta kalmaya çalışmıştır. Birikimlerimizi harcadık. Evimizi arabamızı sattık. Kemer sıktık. İş yapmayan dükkanlarımızın kiralarını ödedik. Kullanmadığımız elektriklerin faturalarını ödedik. Kullanmadığımız suların fahiş bir şekilde katı atık bedellerini ödedik. Çalışamayan elemanlarımızın maaşlarını ödedik. Sigortalarını ödedik. Küçülmeye gittik. 10 Haziran 2021’de umutlandık, yeniden işe giriştik. İşlerimiz bir iki ay normal seviyede devam etti.Toparlamaya başlamıştık. Temmuz Ağustos aylarının ardından bizleri yeniden korkutan ve telaşlandıran etkisi pandemiden çok daha büyük yeni bir krizin beklediğini nereden bilecektik ki. Sizler, bu krizin adını ne derseniz deyin, esnafın sermayesi bitti, yarınlardan kaygılı.”

KİRANIN ÜÇ KATI, ELEKTRİK FATURASI GELİYOR

“Eylül ayı itibariyle itibari ile tüm hammaddelerimize düzenli haftalık zamlar gelmeye başladı. Un,  yağ,  şeker,  yumurta,  çikolata,  şanti, susam,  paket ve ambalaj malzemeleri,  pasta malzemeleri baklava yağı unu, endüstriyel yağlarımız başta olmak üzere tüm hammaddelerimizin fiyatları hayallere sağmaz oldu. Eylül ayı başında 220 lira olan bir çuval böreklik un, bugün 480 lira. Gevreklik un 190 liraydı, 400 lira oldu. Bir tene ayçiçeği yağı 210 liradan 450 liraya yükseldi. Bir çuval şeker 180 lirayken, 310 liraya çıktı. Bir koli yumurta 17 lirayken, 28 lira oldu, bir kilo şanti 17 liraydı, 35 lira oldu.  Susamın kilosu 18 liradan 30 liraya, bir teneke baklava yağı 260 liradan 550 liraya, bir çuval baklava unu 280 liradan 550 liraya fırladı. Ceviz, fıstık, kuruyemiş yüzde 120, kağıt, peçete, ambalaj malzemeleri yüzed 200 zamlandı. Şimdi soruyorum; elektrik faturası kiranın üç katı gelirken, su, katı atık bedelleri, SGK, vergi, reklam tabela vergisi, doğalgaz, mazot, eleman maaşları karşısında zorlanan bu insanlar bu kadar yüksek fiyatlara hammadde alıp işletmelerini nasıl ayakta tutacak? Ürettiği ürünleri, kaç liraya satacak. Vatandaşla karşı karşıya kalan esnafım onlara bunu nasıl anlatacak.”

GEVREK VE POĞAÇAYI 4 LİRADAN SATMAMIZ LAZIM

“Geçtiğimiz aylarda İzmir’de  gevreğe boyoza 50 kuruşluk zam yaptık, ortalık yıkıldı. Buna rağmen yaptığımız 50 kuruşluk zam, 20 günde eridi. Bu fiyatlardan aldığımız hammaddelere göre gevrek ve poğaçayı 4 liradan satmamız lazım. Herkes her şeye zam yaparken bizler bunları tezgahlarımıza yansıtamıyoruz. Sermayelerimiz eriyor, zarar ediyoruz. Şimdi devletimize sesleniyorum; hammaddelerimize neden ardı arkası kesilmeyen zamlar geliyor? Ve bu nereye kadar gidecek, nerede duracak? Bunun sorumlusu üretimin olmayışı mı? Yoksa ihracat mı, stokçuluk mu, mal saklamamı, fırsatçılık mı, denetimsizlik mi, dışa bağımlılık mı, döviz kuru mu? Esnafımız yok oluyor devletimizden esnaflarımız için bir açıklama bekliyoruz. Bizim artık dayanacak gücümüz kalmadı hızlı bir şekilde yok batıyoruz. Bu gidişe bir dur deyin artık.”

SAYIN CUMHURBAŞKANIM; ESNAF TEŞKİLATI, DEVLETİN YANINDADIR

“Eğer sorun buğday yetersizliği ise yurtdışına buğday ürünleri ihracatı sınırlansın. Buğdayda yurtdışına bağımlı isek, yurtdışından gelen buğdayı devletimiz Almanya’nın yaptığı gibi sübvanse etsin. Devletimiz çiftçiden buğdayı alan ve stoklayanları denetlesin. Bizler buğdayda bir karterleşme ve stokçuluk yapıldığını düşünüyoruz.  Aynı şekilde Ayçiçek yağı ve diğer yağlarımızın hammaddelerini  tarladan ve gümrükten elimize ulaşana kadar her aşamasının sıkı bir şekilde denetleyin. İç piyasaya daha fazla yağ verilsin. İç piyasaya yeterli şeker vermeyen Türkiye şeker fabrikaları şeker fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor. Şekerin ihracına sınırlama getirilip piyasalar rahatlatılmalı. Sayın Cumhurbaşkanım; esnaf teşkilatı devletinin yanındadır. Bin yıldır devlet geçmişinde hep yanında oldu, yanında olmaya devam edecektir. Bugün devletimizin esnafının yanında olma ona sahip çıkma  zamanıdır. Yukarıda saydığımız sıkıntıları çözecek tek merci devletin kendisidir. Bizler bu zamlar karşısında var olup yok olma mücadelesi içindeyiz. Ortada çok büyük bir yangın var. Bizler çok acil çözüm istiyoruz. Aksi halde işyerlerimiz birer birer batacak, topyekün yok olacağız. Bu esnafın sesine lütfen kulak verin.”



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/hammadde-krizi-pastacilari-sokaga-doktu-gevrek-ve-pogacayi-4-liraya-satmamiz-lazim/1086615