Tugay dan Kaya ya  odalar’ yanıtı: İbretlik ve talihsiz bir açıklama
Tugay'dan Kaya'ya 'odalar’ yanıtı: İbretlik ve talihsiz bir açıklama
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya'nın 'CHP'li belediyeler istese odalar dava açmaz' yorumuna yanıt veren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Çok talihsiz, ibretlik ve kötü bir açıklama. Bugüne kadar CHP'li belediyelere açılmış tonlarca dava var. Madem engelleyebiliyorduk niye engellemedik? Meslek odaları CHP ile organik bağı olan odalar değil" diye konuştu.
28 Ekim 2021 Perşembe  13:23

EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Tugay, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Kent genelinde tartışmalara neden olan trafik sorunundan belediye borcuna, kentsel dönüşüm çalışmalarından meslek odalarına kadar bir çok konuda açıklamalarda bulunan Tugay, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya'nın 'CHP'li belediyeler isterse odalar dava açmaz' sözünü 'talihsizlik' olarak yorumlayan Kaya, "Çok talihsiz, ibretlik ve kötü bir açıklama. Bugüne kadar CHP'li belediyelere açılmış tonlarca dava var. Madem engelleyebiliyorduk niye engellemedik? Meslek odaları CHP ile organik bağı olan odalar değil. Meslek Odaları birçok konuda tavır koyuyorlar örneğin Konak'taki bir bina için... Arka bahçe gibi bir şey söz konusu olabilir mi? Bizim kimseye dava aç, açma diye bir şey dememiz söz konusu olabilir mi? Bende yıllarca Tabip Odası'nda görev yaptım, kesinlikle halktan yana tavır gösteriyor odalar.  Bu bir sigortadır, iyi ki var bu yapı. Bizim bunu güçlendirmemiz ve daha saygın hale getirmemiz lazım. Merkezi hükümet, odalar yetkisini kaybetsin diye birçok karar aldı.  Bizler tam tersine güçlendirelim. Atilla Kaya'nın açıklamasını kesinlikle talihsizce buluyorum" diye konuştu.

TRAFİĞİ ÇOK RAHATLATACAKTIR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile her görüşmesinde 3 temel konu üzerinden yapılması gerekenleri ilettiğini ifade eden Cemil Tugay, "Tunç Başkan ile göreve geldiğim ilk günden beri konuştuğumuzda taleplerimi dile getiririm. Kentin önemli sorunlarını dile getirirken ilk sırada Mavişehir'i üst mahallelerle bağlayacak olan üst yolu söyledim. Stat konusunun da çok önemli olduğunu söyledim. Bu konuların haftalık toplantılarda gündem olduğunu duydum. Ordu Caddesi de neredeyse açılma seviyesine geldi. Dün bir heyet belediyemize geldi, bende Karşıyaka ile ilgili sıkıntılarımızı dile getirdim. Ordu Caddesi açılışında kamulaştırma süreci devam ediyor. Bunun açılmasında küçük bir engel kaldı. Ben dedim ki 'Gerekirse yolu biraz daralsın, o şekilde de olsa açalım.’ Çok yakında Ordu Caddesi, Anadolu Caddesi’ne bağlanacak. Bu önemli bir rahatlama sağlayacak. Serinkuyu Kavşağı’nda düzenleme çalışması başlayacak. Bunla ilgili kendimiz de bir plan hazırladık, Büyükşehir de bir çalışma yürütüyor. İcraat dönemimiz bitmeden mutlaka bitecek bu üst yol. Koçtaş’ın oradan girişte sıkışıyor trafik. Girne Bulvarı’nda sıkışıyor. Alternatif yol olarak açılabilecek bu yol var ve trafiği rahatlatacak. Çok faydası olacağına eminim. Ordu Caddesi'nin bağlantısının açılması ve Anadolu Caddesi ile birleştirilmesi de çok rahatlatacak trafiği" diye konuştu.

İSKELENİN YENİLENMESİ KEYİFLİ OLABİLİR
Karşıyaka İskelesi’nin karşısına yapılması planlanan alt geçit ile ilgili 'görüşülmesi gerekiyor' yorumunu yapan Tugay, "O civardaki esnafın da meslek odalarımızın da rahatsızlığı var. Biraz daha konuşmamız gerektiğini düşündük. Bunun şu an rahatlatacağı düşüncesinde değiliz. İskelenin yenilenmesi keyifli olabilir. Bu konuda söz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde. Bunu da önceliklilik sırasına göre gündeme getirecektir" dedi.

BELEDİYELERİN GELİR KAYNAKLARI BELLİ
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik dalgalanmada belediyelerin borçlanmadan kendini döndüremeyeceğini belirten Tugay, "Türkiye'de hiçbir belediye ya da kamu kurumunun devam etmekte olan ekonomik krizi borçlanma olmadan atlatabildiğini düşünmüyorum. O kadar zor bir süreç geçiriyoruz ki bunu yapmak zorundayız. Belediyelerin gelir kaynakları belli. İller Bankası’ndan her ay gelen pay ortada. Bu da zaten son dönemlerde ciddi anlamda düştü.  Karşıyaka gibi bir kentin tahakkukun 4-5,5 milyon TL'lere düştüğü oldu. Bunlarla işlerin dönmesi mümkün değil.  Yüzün üzerinde tesisimiz var bizim. Tesis sayısı ve hizmet çeşitliliği açısından baktığınızda hepsi özel şirketlere ait değil. Belediyenin işlettiği tesisler var. Buralarda uygun fiyatlı hizmet veriyoruz. Bunlar bir sosyal hizmet. Gelir elde ettiğimizi bir şey değil. Ya kendi masraflarını çıkarıyor ya da belediye kasasından süspansiyon gerekiyor" dedi.

HACİZLERİN TAMAMI KALKTI
Başkan Tugay, belediyeyi devir aldığında 200'e yakın haciz dosyası olduğuna da dikkat çekerken, "Borç miktarını azalttık diye bir şey söyleyemem şu an, net rakamı hesaplatmadım. Bizim hedefimiz mali disiplini sağlamak oldu. Devlete olan vergi borçları, SGK borçlarını bir kenara koyarsak vadesi geçmiş borçlarımız neredeyse yok. Benden önceki dönemdeki sorun mali disiplinin yok olmasıydı. Haciz kararı alınmış piyasa borçları vardı. Şimdi hacizlerin tamamı kalktı. 200'e yakın haciz vardı. Belediyenin tüm mallarına haciz konmuş durumdaydı. İlk yaptığımız bunların tamamını ödemek oldu. Maaşlar ile ilgili de bir problem yok. İkramiye alacağı olanlar var, onlarında sorununu çözmek için çalışıyoruz. Bunların hepsi geçmişten kalan bir durum" diye konuştu.

HER KESİMDEN İNSAN FAYDALANIYOR
“CHP'li belediyeler sadece sahil şeridine yatırım yapıyor” eleştirilerini reddeden Tugay, "Böyle bir şey yok. Yukarı mahallelerde oturan vatandaşlarımız da sosyalleşmek istediğinde kıyıya geliyorlar. Havanın güzel olduğu zamanda kıyıdaki rekreasyon alanını, çarşıyı; yani kıyıya yakın alanları kullananları analiz etsek, bunların bir kısmının Karşıyaka dışından geldiği sonucuna erişiriz. Önemli bir kısmı da yukarı mahallelerden geliyor. Ben mahallelerimizin yatırımını dengeli sağlayalım, kıyıda oturanlar sosyalleşmek için yukarı mahallelere gitsin diye arkadaşlarımıza söylüyoruz ancak bu ha deyince olmuyor. Öncelik listesi yaptığımızda en çok kullanılan alanlardan başlıyor. İzmir'in merkez noktaları da kıyı alanları. Bunları sadece oralarda oturanlar kullanmıyor ki herkes kullanıyor. Bizim hedefimiz öyle alanlar yapalım ki insanlar kıyı dışında alanlara sahip olsun… Bunu sağlayacağımıza söz veriyorum. Önemli ve keyifli projelerimizi var. Bana 1-1,5 sene daha lazım" dedi.

KADEMELENDİREREK ÇALIŞMA KARARI ALDIK
Kentsel dönüşümün gerçekleştirileceği alanlarda yaşanan krizler nedeniyle alanları, bölgelere bölmeye ve kademeler halinde çalışmaları yürütmeye karar verdiklerini belirten Tugay, "Vatandaşlarımızın oradaki isteklerini hep konuşuyoruz. Sahip oldukları parsellerde terk vermek istemiyorlar, mümkün olan en yüksek emsali verin diyorlar ve bulunduğumuz konumu değiştirmeden plan yapın diyorlar. Bizde bunları göz önüne alarak çalışmak istiyoruz ancak bizi sınırlayan bazı şeyler var. Bunlardan biri imar planları. Buna uygun planlama yapmazsanız planlar iptal edilir. Hukuk süreçlerinde sorunu bütüne dağıtmamak için bölgeyi kendi içerisinde kademelendirelim ve 4-5 bölge olarak çalışalım. Bu konuda 4-5 bölgenin alanları yeniden çalışıldı" diye konuştu.

BAKANLIK TARAFINDAN RİSKLİ ALAN İLAN EDİLEN BÖLGELER VAR
Cumhuriyet Mahallesi'nde vatandaşlarla bir araya gelerek sorunları birebir görüştüğüne de dikkat çeken Tugay, "Geçen hafta cuma günü mahalleye gittim ve kalabalık, katılımlı bir toplantı yaptım. Tabii ki bize kızgın olan vatandaşlar oldu. Bu doğal. İnsanlar hak arayışında olup istediği olmazsa tabii ki kızgın olacaklar. Bizim buna kırgın olmamız söz konusu değil. Kişisel boyuta indirgenecek bir konu değil. Cumhuriyet Mahallesi, İnönü Mahallesi ile ilgili plan yapma ihtiyacı var mı yok mu? İhtiyaç olduğunu herkes biliyor. İnsanlar daha güzel konutlar yapmak istiyorlar. Ciddi yatırım yapmayı düşünen insanlar var. En kötüsü; bazı binalar var orada sosyal konutlara da riskli bina olarak karar verilmiş, boşaltılmış ve insanların evi yok. Orayı en fazla mağduriyet yaşayan kesim olarak görüyorum. Bazı yerlerde mülkiyet problemleri var. Uzun yıllardır oturan, vergisini verdiği insanlar var. Bu insanlar tapusunu almak istiyor. Geçmişte bunlara tapu sözü verilmiş. Ancak verilen söz yerine getirilmemiş. Mülkiyetlerin bir kısmı Karşıyaka Belediyesi, bir kısmı İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir kısmı hazine. Bize ait olanlarda ciddi bir fiyat indirimi uyguladık ve 130 haneye tapu verdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda farklı düşündü ancak onların da uzlaşma yoluna gideceğini düşünüyorum. Taş ocağına komşu olan alan var. Orası coğrafi olarak riskli bir alan ve ‘yapılaşma olmaz’ diye bakanlık kararı var. Göründüğü kadarıyla doğru bir karar. Orada evler var ve o evlerin boşaltılıp yıkıldıktan sonra orada yeniden yapılması mümkün değil. Buradaki insanları başka yere kaydırmak gerekiyor. Ancak onlar da bunu istemiyor. İnsanı üzen şöyle sözler var; ‘Belediye burayı yeşil alan gibi alacak ve sonra birine satacak’ diye bir söylem yayılmış… Bunlar çok üzücü sözler çünkü bunu kanunen yapabilmek zaten mümkün değil" dedi.

BİRİLERİ BENİ YA DA TUNÇ BAŞKANI SİYASİ OLARAK YIPRATMAK İÇİN VATANDAŞLARIN HASSASİYETİNİ KULLANDI
Başkan Tugay, vatandaşları kendilerini yıpratmak amacıyla yanlış bilgilendirildiğine de dikkat çekerken, "Bu artık konuşmak istemediğim bir konu. Mahalle muhtarı geldi konuştuk. Benim görevim buradaki sorunu çözmek. Bunu çözmek için hepimizin uzlaşacağı bir yol bulmaya çalışıyoruz. Bize yardımcı olun dedik. Bu mahallenin sorunu. 15-20 yıldır uğraşılıyor bu planlar yapılsın diye. Gerçekten mağdur olan çok insan var. Oranın daha iyi hale kavuşması herkesi mutlu edecektir. Birileri çok yanlış şeyler yaptı. Birileri beni ya da Tunç Başkan’ı siyasi olarak yıpratmak için maalesef oradaki vatandaşların hassasiyetini kullandı. Kendi partimiz içinden de bunu yapanlar oldu ancak ben bunları konuşmak istemiyorum. Bizim burada yapmak istediğimiz sorunu çözmek" ifadelerini kullandı.

SADECE DOĞRU ŞEYLER OLSUN İSTİYORLAR
Odaların 'dava açarız' söylemlerine karşı yapılan eleştirilerde haksızlık olduğunu belirten Tugay, "Odaların hassasiyetini anlıyorum kabul ediyorum. Onlara itiraz etmek içimizden geliyor, onların davranışı kenti korumak yönünde. Bu insanlar kötü insanlar değil, bu işten kazancı yok sadece doğru şeyler olsun istiyorlar" dedi.

YAVAŞ İŞLEYEN ÇARKLARI DAHA FAZLA HIZLANDIRMAK İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ
Karşıyaka Belediyesi tarafından yeniden hayata geçirilen asfalt plenti şantiyesi için 'tüm yollar yenilenecek' yorumunu yapan Tugay, "Bitti otomasyonu sağlandı doğalgaz döşemesi tamamladı. Saatte 60 ton üretim yapıyoruz.  Arkadaşlarımız sahada öncelikli olarak tadilat yapabilecekleri yere bakıyorlar. Kış mevsiminden kaynaklı bir tereddüt var. Asfalt kalitemizi arttırabilmek için bir çalışma yapıyoruz.  Çalışmalar bittiğinde biraz daha hızlanacağız. Pek çok yeri, sokağı yeniden kazıp yapacağız. Artık elimizde imkan var. Personel kalitemizi arttırmak için çalışıyoruz. Uzun süredir yavaş işleyen çarkları hızlandırmak için çaba göstermeye devam ediyoruz" dedi.

BEN ADAY OLMAK İSTİYORUM AMA…
Bir dönem daha aday olup olmayacağı sorusuna 'genel seçimler daha önemli' yanıtını veren Tugay, "Belediye hizmet alanı ile ilgili hizmet yapabilmem için bir dönem daha gerekiyor. Bu dönemde para ayıramayacağımız kesin. Bu illa bir dönem daha olacağım ya da olmayacağım demek değil. Önümüzde önemli bir genel seçim var. Bu genel seçimleri belediye seçimlerinden daha önemli görüyorum. Ülkenin içinde bulunduğu özellikle ekonomik ve yönetim ile ilgili problemler o kadar ağır boyutta ki kontrolsüz giden bir durum var. Bunun bir an önce düzelmesi lazım. Böyle giderse kimse doğru düzgün siyasette yapamaz, belediye başkanlığı da yapmıyoruz. En baştan gelen bir sorun var. Bunun düzelmesi için gereken şey; bir an önce seçime gitmek… Devlet işleyemiyor, ihaleye çıkılamıyor. Merkezi hükümet alması gereken kararları alamıyor. Ellerinde kaynak yok. Ben aday olmak istiyorum ülkeme hizmet etmek istiyorum ancak öyle bir şartlar olabilir ki başkan olmamamızın da anlamı olmaz" ifadelerini kullandı.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/tugay-dan-kaya-ya-odalar-yaniti-ibretlik-ve-talihsiz-bir-aciklama/1083582