Hayatı yollarda geçenlerle konuştuk: Hız limiti artmalı çünkü...
Hayatı yollarda geçenlerle konuştuk: Hız limiti artmalı çünkü...
İçişleri Bakanlığı'nın, yerleşim yeri dışındaki şehirlerarası yollardaki hız sınırını 20 kilometre artırma düşüncesi olumlu karşılanırken, sürücüler, "Çünkü otoyollarımızın altyapısı çok iyi, araçlar son teknoloji. Bu durumda otoyolda 120 kilometre sınırı hiç mantıklı değil. Bölünmüş yollarda da hızın 20 km/saat artırılması, trafik akışını hızlandırır" görüşünde birleşti.
1 Ağustos 2021 Pazar  10:00

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Şehirlerarası yollarda sürücüleri bir hayli zorlayan hız limitlerinin artırılması konusu, uzun zamandır İçişleri Bakanlığı'nın gündeminde yer alıyor. Karayolu Trafik Yönetmeliği'ne göre, Ulaştırma Bakanlığı'nın görüşünü alarak, yerleşim yeri dışındaki şehirlerarası çift yönlü karayolları ile bölünmüş yollarda ve otoyollarda hız sınırını 20 kilometre/saat  artırma yetkisi olan İçişleri Bakanlığı, bu konu üzerinde çalışıyor.

BAKAN SÜLEYMAN SOYLU NE DEMİŞTİ?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, son beş yılda trafik kazalarında can kayıplarının yüzde 35 azaldığına dikkat çekerken, "Bizim tavan hız limitimiz 120 km/saattir. Bunun yüzde 10 toleransı var. Dolayısıyla limit, 132'ye çıkıyor. Bakanlığımızın, otomobiller için 20 kilometre hız limitini artırma yetkisi var. Almanya'da hız sınırı olmayan otoyollar olduğuna göre, biz de hız limitleri pekala artırabiliriz" demişti. Bakan Soylu'nun bu açıklaması, hayatı yollarda geçen sürücüleri ve özel araç sürücülerini heyecanlandırdı.

ANIK: 120 KM HIZLA İSTANBUL'A 3,5 SAATTE GİRİLMİYOR
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık,  "Yerinde bir karar" yorumunu yaparken, metropol kentlerde şehir içinde kalan Akçay Caddesi, Yeşildere Caddesi gibi yerlerde de limit artışı olması gerektiğini savundu. Başkan Anık, "İzmir-İstanbul Otoyolu yapıyorsun, obsiyon dahil 130 kilometreyi geçemezsin, diyorsun. Geçersen cezayı yiyorsun. Nasıl olacak bu iş? İki kent arası yolculuk 3,5 saate düştü diyorsun, o hız limitiyle 3,5 saatte yol bitmiyor ki. Otoyollarımız gayet güzel. Hız limitinin artırılması kararını destekliyorum. Akçay Caddesi'nde 80 kilometre hız limiti var. Bu limitin 10 puan, 20 puan artırılmasında bence bir sakınca olamaz. Kırsaldaki yollarda artırıma gerek yok. Zaten o yollar sıkıntılı. İstesen de hız yapamazsın" ifadelerini kullandı.

BOSTANCI: YOLLARIMIZ, HIZLI GİTMEK İÇİN YETERLİ
İzmir Servisçiler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı da Türkiye'de şehirlerarası yolların neredeyse tamamının güçlendirildiğini, altyapısı güçlü yeni yollar yapıldığını belirterek, "Yollarımız, daha hızlı gitmek için yeterli. Araçlar da son teknolojik olduğu için hız sınırlarının artırılmasında bir sakınca görmüyorum. Kaldı ki, İçişleri Bakanlığı'nın, uzmanların yapacağı araştırma ve incelemeler sonunda ulaşacakları sonuca göre hareket ederek hız limitlerini artırması, doğru olacaktır. Yıllardır böyle bir düzenlemeyi bekliyorduk" diye konuştu.

DİNAMİT: OTOBANDA MOTOSİKLET HIZ LİMİTİ ÇOK DÜŞÜK KALDI
Motosiklet satıcı ve motosiklet sürücüsü olan Mustafa Dinamit ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Motosiklet kullanıcıları, otobanda 100 olan sürat limitini aştığında cezayı yiyor. Oysa bizim orada 150 ile gitmemiz lazım ki, tacizlerden kurtulalım. En azından 120 kilometre olmalı. Bölünmüş yolda 90, bölünmemiş yolda 80 km/saat hız sınırı var motosikletler için... Bu rakamlar çok düşük kaldı. Mutlaka limitler artırılmalı."

KAYA: BÖLÜNMÜŞ YOLLARDA DA 20 PUANLIK ARTIŞ, TRAFİK AKIŞINI HIZLANDIRIR
Emekli Trafik Polisi Soner Kaya, hayatını trafiği yönetmekle geçirmiş biri olarak şunları söyledi:

"Otoyollarda sıkıntı yok. 120 km./saat limiti artırılırsa, trafik daha hızlı akar. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Yeşildere, Akçay Caddesi, Anadolu Caddesi, Ankara Caddesi gibi bölünmüş yollarda hız limitlerinin 20 puan artırılması, buralardaki trafiği de rahatlatacaktır. Şehir içindeki yollarda, örneğin İnönü Caddesi, Gazi Bulvarı gibi yerlerde, yoğun yaya kalabalığı olduğu için 'meskun mahal' hız limiti aynen korunmalı. Eğer otoyollarda hız limiti artırılırsa, 80-90 km. ile orta şeritten, sol şeritten giden sürücülerin, sağ şeride geçmeleri yönünde kural da getirilmeli. Yoksa limit artırımı hiçbir işe yaramaz."



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/hayati-yollarda-gecenlerle-konustuk-hiz-limiti-artmali-cunku-/1076251