Çam balında gerileme dönemi: Üretimi azaldı Fiyatı katlandı
Çam balında gerileme dönemi: Üretimi azaldı Fiyatı katlandı
Bugün itibariyle tüketici piyasada çam balı bulamıyor, bulsa da kilosunu 70 liradan aşağıya alamıyor. Son iki yıl içinde kuraklık nedeniyle çam balı üretiminin yüzde 65'inin kayıp olduğunu belirten İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Şengül, "Arılarımız kuraklık yüzünden öldü. İki yıl önce üreticinin kilosu 14 liradan verdiği çam balı, 32 lira.. Bu da yüzde 120 artış demektir. Ekim aylarında çam balının toptancıdan çıkışı 50 lirayı bulur" dedi
22 Temmuz 2021 Perşembe  12:41

Muhittin AKBEL/EGEDESONSÖZ - Çam balı üretiminde dünya lideri olan Türkiye, dünyanın bal üretiminin yüzde 93'ünü gerçekleştirirken, kuraklık ve çeşitli sebeplerden dolayı büyük kayıp yaşadı. Çarşıda pazarda, marketlerde çam balı bulmakta zorlanan tüketici, eğer çam balına ulaşabilirse kilosu 70-75 liradan almak durumunda kalıyor. İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Şengül, çam balında yaşanan sıkıntıyı anlatırken, "Kuraklık yüzünden arılarımız öldü. Koşnili adını verdiğimiz bal üretimine katkıda bulunan böceklerimiz öldü. Arı üreticisi perişan oldu. Üzülerek belirtmek isterim ki, önümüzdeki süreçte çam balının fiyatı daha da artacak" yorumunu yaptı.

KURAKLIK, ARICILIĞA BÜYÜK DARBE VURDU
2019 ve 2020'deki kuraklıkta, koşnili böceklerinin yüzde 80'inin ölmesinin, çam balı üretimine büyük bir darbe indirdiğine vurgu yapan Başkan Hüseyin Şengül, yine kuraklık yüzünden yüzde 65'lik arı kaybı yaşandığına vurgu yaptı. Bu oranların çok büyük olduğuna işaret eden Başkan Şengül, "2019 yılının Ekim ayında bir kilo çam balının üreticiden çıkış fiyatı, 14 liraydı. Bugün itibariyle 32 lira. Yüzde 120'lik artış söz konusu. Tüketici, bu rakamın iki katı bedel ödeyerek çam balı tüketiyor" dedi. Başkan Şengül, balın geleceğiyle ilgili kaygıları olduğunu belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

EN ERKEN 2023'DE ESKİ GÜNLERİMİZE DÖNEBİLİRİZ
"Çam balı üretiminde eski güzel günlere ne zaman döneriz? Tecrübelerimize dayanarak, bu yıl, 2022 ve 2023'te kuraklık önlenirse, 2023 Ekim'inde normale dönebiliriz. Arının olmadığı yerde üretici de olmaz. Bu yıl içerisinde arıcılarımızın sayısında yüzde 25'lik azalma oldu. Para kazanamayan arıcı ne yapsın, çaresiz; bal üretiminden vazgeçiyor. Tüm rakamlar, aleyhimize işliyor. Hal böyle olunca, çam balı üretiminin azalması, fiyatının artması doğaldır. Çam balı, eylül ve ekim aylarında çıkar. Bu yıl nisandan itibaren önemli miktarda yağış oldu. Bu durum bizi umutlandırdı. Çünkü, kayıp olan yüzde 65'lik oranın yüzde 50'sini geri kazandık. 2020 sayımlarına göre 8 milyon arı kovanımız var. Arı kovanı zenginliği bakımından Çin'den sonra dünyada ikinciyiz. Biz bal üreticileri bu zorlukları yaşarken, devletimizden beklentimiz, kredilerin ertelenmesi, desteklerin yeniden gözden geçirilmesidir. Üreticimizin ciddi bir desteğe ihtiyacı var. Aksi takdirde çam balı üretiminde çok daha büyük sorunlar yaşarız."

BİR KİLO ÇAM BALI İÇİN 150 LİRA FİYAT VEREN VAR
Market işletmecisi Osman Başpınar, bazı bal firmalarının bir kilo bal için 150 liraya kadar fiyat çektiğini söyledi. Bu rakamlarda üreticiye satış yapmalarının mümkün olmadığını belirten işletmeci Başpınar, "Gerçek çam balını bulmakta zorlanıyoruz. Tüketici, çam balı istiyor ama bulamıyoruz. Büyük araştırmalar sonucu ulaştığımız çam balının fiyatı da katlanarak karşımıza çıkıyor. Bir kilo çam balını 70-75 liraya satıyoruz. Müşteri, pahalı bulsa da alıyor. Çam balında talep çok, arz hemen hemen hiç yok" diye konuştu.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/cam-balinda-gerileme-donemi-uretimi-azaldi-fiyati-katlandi/1075465