Tabip Odası ndan  normalleşme  tepkisi: AVM açık, okul kapalı!
Tabip Odası'ndan 'normalleşme' tepkisi: AVM açık, okul kapalı!
Tam kapanmanın ardından yarın başlayan kontrollü normalleşmeyle ilgili kararları değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Okulların açık olmasının pandemiyi artırmadığını, kapalı olmasının ise azaltmadığını biliyoruz. Bu gerçeğe rağmen okulları kapalı tutup AVM'leri açmak, anlaşılır bir durum değil" dedi.
16 Mayıs 2021 Pazar  13:11

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın yapılacak kabine toplantısının ardından yapması beklenen yeni dönem kontrollü açılım, İçişleri Bakanlığı'nın genelgesiyle dün kamuoyuna duyuruldu. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, genelgeyi yorumlarken, AVM'lerin açık olmasını, buna karşın okulların kapalı tutulmasını eleştirdi, "Bu durum, tam bir çelişkidir. Oysa okulların açık olması pandemiyi artırmıyor, kapalı olması azaltmıyor. AVM'lerin pandemiyi tetiklediği ortadayken, böyle bir karar alınmış olması, anlaşılır bir durum değil" ifadesini kullandı.

TEST SAYILARI YÜZDE 30 ORANINDA DÜŞTÜ
Genelgenin maddelerine tek tek bakıldığında bir çok çelişki olduğuna dikkat çeken İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Olaya bütünsel bakarsak, alınan kararların, toplumsal hareketliliği azaltmak adına, uzaktan yakından ilgisi yok" dedi. Başkan Çamlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu süreçte büyük sermayenin fabrikalarında, işyerlerinde kapalı ortamlarda üretimin devam etmesine karşın, gündelik yevmiyeyle çalışanların yanı sıra esnaf, sokağa çıkma yasağına maruz kaldı. Buna karşın vaka sayılarında ciddi düşüşler oldu. Rakamlar, resmi makamlarca açıklandı. Bilim insanları, bu düşüşün gerçek nedenlerini yorumlamakta güçlük çektiler. Geçmişte yaşadığımız birtakım olumsuzluklar, ne yazık ki bu resmi rakamlara kamuoyunun temkinli yaklaşmasına sebep oldu. Test sayılarında yüzde 30'lara varan düşüş oldu. Bu da ayrı bir tartışma konusu oluşturdu. Tam kapanmanın ardından kademeli normalleşmeye geçiş düşünüldüğünde, göz önünde tutulması gereken bazı kriterler olmalı. Birincisi, gelinen noktada azalan vaka sayıları, böyle bir kontrollü bir kademeli açılma için yeterli bir seviye oluşturulmuş mudur? Ülkemizde hala her gün 10 bini aşkın yeni vaka ortaya çıkmakta. Avrupa'da hala en yüksek vaka sayısına sahip ülkeler arasındayız. Örneğin yaşadığımız İzmir, en yüksek riskli ilk kategorisindedir. Bu düşüşlere rağmen kademeli kontrollü bir açılış da olsa, bu konuda çok dikkat edilmeli, kamuoyunu rehavete sürükleyebilecek açıklama ve uygulamalardan uzak durulmalıdır."
TÜRKİYE, OKULLARINI EN UZUN SÜRE KAPATAN ÜLKELER ARASINDA
Kreş ve anaokullarının açık, diğer okulların uzaktan eğitime devam etmesi yönündeki karara da değinen İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, şunları söyledi:

"İkincisi, böyle bir kademeli açılışta açılım sağlanacak sahaların pandemi açısından önemi değerlendirilmeli, o sektörün açılması ya da kapanmasının pandemiyi artırması veya azaltması açısından dikkatlice değerlendirilmelidir. Aynı şekilde bir sektörün hala kısıtlama çerçevesinde olmasının ne gibi sıkıntılar doğuracağı, açık olmasının ne kadar gerekli olduğu iyi analiz edilmelidir. Bu çerçevede baktığımızda AVM'lerin açık, okulların okulların kapalı olmasını açıklayabilmek mümkün değildir.Derhal, eğitimde görev alan emekçilerin aşılanarak pandemi süresince eğitimde ciddi aksamalar yaşamış olan ülkemizde ilkokullardan başlamak üzere okullar açılmalıdır. Ülkemiz Avrupa'da eğitime en çok kısıtlama getiren, okullarını en uzun süreli kapalı tutan bir ülkeler arasında. Okulların açık olmasının pandemiyi artırmadığını, kapatılmasının ise pandemiyi azaltmadığını biliyoruz. Çocuklarımızı sosyal bedensel ve ruhsal gelişimlerinin ciddi ölçüde olumsuz etkilendiği, bu kapatılma sürecine artık son verilmelidir."

İNSANLARIMIZIN SADECE YÜZDE 13'ü AŞILANDI

İşin ekonomik boyutunun da önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Dr. Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üçüncüsü, ekonomik mağduriyetler, ekonomik paketlerle desteklenmeli. Büyük sermayenin çarkları dönerken, esnafın, günlük çalışanların kısıtlanması, doğru olamaz. Toplum sağlığını öncelikli tutmak zorundayız. En önemlisi, tüm bu kısıtlama süreçlerindeki birtakım sıkıntıların mutlaka hızlı bir aşılamayla toplumsal bağışıklık sağlanmalıydı. Biz bu süreci, hızlı bir aşılamayla tamamlayamazsak,  pandemiden çıkabilmemiz mümkün değil. Aşı temininden kaynaklanan bir sıkıntı yaşıyoruz. Aşılama hızı çok düştü. İnsanlarımızın yüzde 13'ü aşılandı. Bu oran, toplumsal bağışıklıktan çok uzak olduğumuzu gösteriyor."

4M KURALI BUNDAN SONRA DAHA ÇOK ÖNEM TAŞIYACAK

Bundan sonra 4 M kuralına fazlasıyla itibar etmemiz gerektiğinin altını çizen Başkan Çamlı, "Şunu unutmamak lazım; bu pandemideki etkinin, özellikle kapalı ortamlarda kalabalık bir şekilde uzun süre kalmanın olumsuz etkilere yol açtığını biliyoruz. Dolayısıyla baştan beri söylediğimiz maske, mesafeye, mekan ile müddeti eklememiz lazım. 4 M, yani maske, mesafe, mekan ve müddet kuralına harfiyen uymalıyız. Kapalı mekanlar, kapalı ortamlardaki çalışmalar, fabrikalar, ev içi ziyaretler, mutlaka değerlendirilmeli. Açık havanın daha az risk taşıdığını malum" diye konuştu.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/tabip-odasi-ndan-normallesme-tepkisi-avm-acik-okul-kapali/1070042