Suyumuzu ne kadar bilinçli tüketiyoruz?
Suyumuzu ne kadar bilinçli tüketiyoruz?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "İçme sularımız her geçen gün azalıyor. Buna rağmen ne yazık ki suları bilinçsizce tüketmeye devam ediyoruz" açıklamasından sonra yetkililer, suda tasarruf etmenin formülleri tekrar hatırlatıldı
28 Şubat 2021 Pazar  09:38

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Son dönemde yağan yağmurlarla İzmir'in içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlarda belirgin bir doluluk gerçekleşirken, suda tasarruf konusu gündemdeki yerini koruyor. Enerji ve su tasarrufuna yönelik çalışmalarıyla dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda söylediği "Kuraklık konusunu, iklim krizinin yarattığı etkileri bilirsek, evlerde musluklardan boşa akan suyun önemini çok daha iyi kavrarız. İçme sularımız her geçen gün azalıyor. Buna rağmen ne yazık ki suları bilinçsizce tüketmeye devam ediyoruz” ifadeleri, suyun bilinçli tüketilmesi gerektiği gerçeğini bir kez daha hatırlattı.

TÜRKİYE, SU AZLIĞI YAŞAYAN ÜLKELER ARASINDA

TÜİK'e göre, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı, 1400 metreküp. Kişi başına düşen su miktarı 1000 metreküpün altında olan ülkeler su fakiri, 1000-3 bin metreküp arasında olan ülkeler ise su azlığı yaşayan ülkeler olarak tanımlanıyor. Bu durumda Türkiye, su azlığı yaşayan ülkeler arasında yer alıyor ve nüfus arttıkça su sorununun büyük boyutlara ulaşacağı düşünülüyor. Evde tüketilen suyun büyük bölümü, mutfakta kullanılıyor. Bu nedenle özellikle mutfakta yapılacak tasarruf, hem faturalarını da düşürecektir.

İŞTE SUDA TASARRUFUN PÜF NOKTALARI

Yetkililer, suyu tasarruflu kullanmanın formüllerini anlatırken, tasarrufun öncelikle aileden başlayacağına vurgu yapıyorlar. Bu konuda çocuklara verilen eğitimlerin faydası görülse de tasarrufun yeterli seviyede olmadığı konuşuluyor. Peki, suda tasarruf etmenin yöntemleri nelerdir? Nelere dikkat etmek lazım?

* Meyve ve sebzeler, sürekli akan suyun altında değil, bir kaba konmuş suda yıkayın.

* Meyve sebze yıkamada kullanılan suyla, çiçeklerinizi sulayın.

* Bulaşık ve çamaşırları, elde değil, makinede yıkayın.

* Bulaşık ve çamaşır makineleri dolmadan, çalıştırmayın.

* Banyo ve duş sürelerini kısaltın. Küveti doldurmak yerine duşu tercih edin.

* Sabunlanırken ve şampuanlanırken, musluğu kapatın.

* Araç yıkamada, suyu sürekli akıtmayın; geri dönüşümü olan otomatik yıkama makinelerini tercih edin.

* El yıkarken, diş fırçalarken, tıraş olurken, suyu boşa akıtmayın, gerektiğinde musluğu açın.

* Tasarruflu mutfak musluğu başlığı takın.

 * Tesisatlarda kaçak olup olmadığını kontrol edin, muslukların damlatmadığından emin olun.

* Küçük rezervuarı da olan ürünler tercih edilmeli.

* Tuvalet kağıtlarını klozete atmayın; çünkü sifonu iki kez basmak zorunda kalabilirsiniz.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/suyumuzu-ne-kadar-bilincli-tuketiyoruz/1063365