Turizmcilerden ‘120 TL’ yorumu: Kültürel fakirliğe neden oluyor!
Turizmcilerden ‘120 TL’ yorumu: Kültürel fakirliğe neden oluyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2021 yılı müze ve ören yerlerine ait giriş ve Museum Pass Kart ücretlerine yüzde 20 ile yüzde 35 arasında zam yaptı. Bunun sonucunda 1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak fiyatlarda Efes Örenyeri'nin fiyatları dikkat çekti. Kişi başı giriş ücretinin 120 lira olması hakkında düşüncelerini dile getiren ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Ticari noktada biz alınan kararla örtüşüyoruz, arkasındayız ama ikinci noktada kendi vatandaşımızın ziyaret edememesi bizim için bir kültürel fakirliğe neden oluyor. Tam bu noktada ayrılıyoruz” dedi.
17 Şubat 2021 Çarşamba  09:50

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan müze ve ören yerlerine giriş ücretlerine yüzde 20 ile 35 arasında zam yapıldı.

1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak zamlar doğrultusunda en yüksek ücretle Efes Örenyeri’nin giriş fiyatının 120 lira olması özellikle vatandaşların tepkisini topladı. Konu hakkında  değerlendirmelerde bulunan Ege Turistik İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, bu durumun ticari ve sosyal olmak üzere iki yönü olduğunu belirterek, yurt içindeki vatandaşa promosyon veya indirim sağlaması gerektiğini söyledi.

“TL’NİN DÖVİZE KARŞI OLAN KARŞILIĞI UCUZ BİR ÜLKE İMAJINI ARTTIRIYOR”
Başkan İşler, yurt içi ve yurt dışı olmak üzere iki ayrı fiyat düzenlemesinin tepki çekeceğini açıklayarak konu hakkında Efes Örenyeri’nin ana ziyaretçilerinin yurt dışı turistler olduğunu şu sözlerle açıkladı:

“Burada iki tane seçenek var bir tanesi; yurt içinden ayrı fiyat oluşturulması. Eğer siz yurt içi ve yurt dışı diye iki tane ayrı fiyat yaparsanız da bu haksız bir suçlamaya sebebiyet verebilir. Çünkü ülkemizdeki TL’nin dövize karşı olan karşılığı ucuz bir ülke imajını arttırdığı için gelen turistlerin ören yerlerinde yurt içi turistlerden daha fazla bir sayıda olduğunda baktığımızda; TL’nin döviz karşılığında değer kaybetmesinden kaynaklı gelirin telafi edilmesi için döviz baz alınarak fiyatlar arttırıldı. Ana ziyaretçisi o olduğu için. Buradan bakarsak bir ticari düşünce söz konusu ama bunun bir de sosyal yanı var.”

“KÜLTÜREL FAKİRLİĞE NEDEN OLUYOR”
Türkiye’deki yerli turistin zenginlikleri görememe ve bu zenginliklerden feragat etme riski olduğunu söyleyen Başkan İşler, “Tam bu noktada ayrılıyoruz. Birinci noktada ticari noktada biz alınan kararla örtüşüyoruz, arkasındayız ama ikinci karar kendi vatandaşlarımızın kendi ülkemizdeki kültürü tanıyamaması; tarihi, yaşadığı kültürün zenginliklerini, bu medeniyetin güzelliklerini görebilme yaşayabilme, nesillere aktarabilme avantajını kaybediyor. Bu da bizim için bir kültürel fakirliğe neden oluyor. Tam bu noktada ayrılıyoruz” dedi.

“İNDİRİM VE PROMOSYONLARA GİDİLMELİ”
Türkiye içindeki vatandaşların müze ve ören yerlerini ziyaret edebilmesi için yeni bir düzenleme getirilmesi gerektiğini açıklayan Başkan İşler, “Kesin ve net bir şekilde bir takım indirim operasyonları ile Türk vatandaşı olup 4 çocuklu ailelere, öğrencilere, sağlık çalışanlarına, emeklilere gibi bir takım yöntemlerle kendi vatandaşlarımızın ekonomik güçlerinin yeteceği şekliyle, ödeyebileceği rakamlara çekebilecek indirim ve promosyonlara gidilmesi lazım ki üzerinde yaşadıkları toprağın zenginliğini, medeniyetini keşfedebilsinler. Bu konuda biz eleştiriyoruz ancak fiyatların arttırılması ve yabancı turistlerin kendi ülkelerindeki müze girişlerinde çok ciddi bedeller ödüyorlar ve çok kıymetli. Bizim ülkemizde bu büyük zenginliklerin çok ucuza verilmesi de haksızlık olur diye düşünüyorum ama kendi vatandaşlarımız içinde promosyonel ve indirimsel bir takım fırsatlar yaratarak da bu dengeyi kurabilirler. Bu noktada da bunun bir an önce yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/turizmcilerden-120-tl-yorumu-kulturel-fakirlige-neden-oluyor/1062287