Sayıştay’dan yeni bulgu: Ege’nin hayati planlarında usulsüzlük!
Sayıştay’dan yeni bulgu: Ege’nin hayati planlarında usulsüzlük!
2019 yılı Sayıştay Raporu’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir, Manisa ve Muğla’daki doğal sit alanları için yaptığı çalışmalarda usulsüzlüklere vurgu yapıldı. Sayıştay raporunda süreci yöneten kişilere idari yaptırımın uygulanması gerektiğini önerdi.
24 Aralık 2020 Perşembe  10:29

Ender ALDANMAZ/EGEDESONSÖZ- Sayıştay Başkanlığı’nın açıkladığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2019 yılı Denetim Raporu’na önemli bilgiler yansıdı. Eylül ayında hazırlanan ve güncel veriler sunan çalışmada bakanlığın eksik bulgu ve hatalarına yer verildi.

Son yayınlanan raporda Ege Bölgesi’nin geleceği için büyük önem arz eden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) yürütülen "İzmir ve Manisa İlleri Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi ve Muğla İli Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi”ndeki aykırılıklara yer verildi.

Doğal SİT alanlarının bazılarının statüsünün değiştirilerek yapılaşmaya açılmaya çalışılması özellikle çevreci örgütlerin yoğun eleştirilerine ve davalarına neden olurken SİT raporlarının hazırlanış süreci ile ilgili olarak önemli detaylar Sayıştay raporunda ile ortaya çıktı.

“İzmir ve Manisa İlleri Doğal Sit Alanı Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporları ile Muğla İli Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporlarına İlişkin Tespitler” başlıklı bulguda iki ayrı bölgede yürütülen çalışmalarda usulsüzlükler olduğu belirtildi. Uyarıya ve raporun revize edilmesine karşın eksikliklerin giderilmediğine vurgu yapılarak ilgili kişiler hakkında idari yaptırım uygulanmasının gerekli olduğu belirtildi.

Sayıştay raporunda şunlar yer aldı:

“İzmir-Manisa ve Muğla İlleri Doğal Sit Alanları Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporları üzerinde yapılan incelemede, raporlarda teknik esaslar ve sözleşme/teknik şartname hükümlerine aykırı uygulamaların olduğu görülmüştür.

Raporlara ilişkin tespitler, aşağıda yer almaktadır;

Teknik şartname hükümlerine göre, her uzman için proje süresince farklı mevsimlerde olmak üzere, en az 3 kez arazi programı yapılmalı ve tutanak olarak arazi çalışma formu Ek-2 doldurulmalıdır. Dolayısıyla, her bir teknik uzman tarafından en az 3 tutanağa imza atılması gerekmektedir. İncelenen raporlarda, teknik uzmanların bazılarının tutanaklara yıl içerisinde 3 kez imza atmadığı, dolayısıyla teknik şartname hükümlerine göre yıl içerisinde 3 kez araziye çıkmadığı görülmüştür. Söz konusu kişiler tarafından, arazi tutanaklarının imzalanmamasına rağmen, bilimsel araştırma raporları imzalanmıştır. Teknik şartname hükümlerine göre proje ekibinin, proje çalışma takvimine göre, doğal sitin bulunduğu ildeki görev alanında yer alması gereken günlerde görev mahallinde bulunmaması durumunda, günlük 500,00 TL ceza işletilmesi gerekirken, yüklenicilere bir ceza uygulanmadığı anlaşılmıştır.

Harita Mühendisleri, araştırma raporlarına imza atsa da, arazi çalışma formlarına imza atmamışlardır. Bazı sit alanlarına ilişkin raporlarda, ilk başta düzenlenen sonuç raporları ile revize edilerek düzenlenen sonuç raporlarına imza atan uzmanlar aynı uzmanlar değildir.

Teknik şartnamelerde, Genel Müdürlük tarafından, bir bölge veya ilde, ekolojik temelli bilimsel araştırma projesi ekibinde görev alan araştırmacıların, bu proje tamamlanmadan başka bir bölge veya ilde yapılacak ekolojik temelli bilimsel araştırma projesinde görev alamayacağı hüküm altına alınmasına rağmen, farklı illerin raporlarına aynı uzmanın imza attığı görülmüştür.

İzmir Doğal Sit Alanı Ekolojik Temelli Raporlarının hazırlanma süreçlerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığından eksik görüş alındığı için, belirtilen alanlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tahsis edilen ya da tahsis süreci devam eden taşınmazların üzerinde bulunduğu parsellerin sit sınırı değişikliklerinden etkilenmesi nedeniyle, raporun teslim edilmesi uzamış ve sözleşme hükümlerinde belirtilen sürede raporlar tamamlanamamıştır.

Kamu İdaresi cevabında, söz konusu hususların revize raporlarla giderildiği ifade edilse de, revize raporların incelenmesi sonucu, söz konusu tespitlerin revize raporlarda da bulunduğu görülmüştür.

Sayılan tespitler çerçevesinde, düzenlenen raporlarda, teknik esaslar ve sözleşme/teknik şartname hükümlerine aykırı uygulamaların olduğu ve idari yaptırım süreçlerinin işletilmesi gerektiği düşünülmektedir”



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/sayistay-dan-yeni-bulgu-ege-nin-hayati-planlarinda-usulsuzluk/1056974