İzmir Tabip Odası’ndan  yeni tedbir  yorumu ve ‘toplu taşıma’ için acil çağrı!
İzmir Tabip Odası’ndan 'yeni tedbir' yorumu ve ‘toplu taşıma’ için acil çağrı!
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, yeni kısıtlamalar hakkında açıklamalarda bulundu. Tedbirlerin önemli ancak yetersiz olduğunu belirten Çamlı, özellikle toplu taşıma ve hane içi yayılmaya dikkat çekti. Toplu taşıma konusunda talebin azaltılması için ‘acil’ çağrıda bulunan Çamlı, "Toplu taşımaya olan talebi azaltamadığınız sürece, bu yoğunluğu azaltamazsınız" dedi.
18 Kasım 2020 Çarşamba  11:51

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de artan koronavirüs vakaları sonrası Bilim Kurulu bazı tedbirlerin alınması gerektiği konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a rapor sundu. Sunulan rapor sonrası alınacak yeni tedbirleri açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan bazı maddeler üzerinden sınırlandırmalar getirildiğini duyurdu.

Dün açıklanan yeni koronavirüs tedbirlerini gazetemize değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, alınan önlemlerin bir adım olduğunu ancak pandemiyi durdurmak için yeterli olmayacağını söyledi.

Sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu zor koşullara da dikkat çeken Çamlı, bir dönem kahraman ilan edilen ve alkışlanan sağlık çalışanlarının izin ve emeklilik haklarının engellendiğini belirtti.

TEDBİRLER UYGUN ANCAK PANDEMİYİ DURDURAMAZ
Açıklanan tedbirleri değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, sadece saatleri değiştirerek vaka ve vefat sayısı bu kadar artmış olan bir pandemiyi durdurmanın mümkün olmadığını söyledi. Çamlı, "Kahvelerin, kıraathanelerin, restoranların kapatılması olumlu bir adım. Bu bekleniyordu. Okullarda yüz yüze eğitime en azından yıl sonuna kadar ara verilmesi de olumlu bir adım. Ancak bu 4-5 kat artmış pandemide ne kadar kontrol sağlanabilir, bunla ilgili kuşkularımız var. Pandeminin iki alanda çok fazla yayıldığını biliniyor. Bunlardan ilki toplu taşıma. Ancak bu tedbirlerle de toplu taşımaya yönelik bir açıklama yok. Diğeri ise hane içi yayılma. Şu an testi pozitif çıkıp da hastaneye yatırılmayan evlerde izolasyonda karantinada izlenen kişilerin bu süreçte ne kadar güvenli ve sağlıklı olduğu yönünde kuşkularımız var. Biz özellikle ev şartları uygun olmayanların, yerel yönetimlerin sağlayabileceği bir takım pandemi izolasyon merkezlerinin açılmasının önemli olacağını belirttik. Filyasyon çalışmalarında aksaklıklar olduğu yönünde duyumlarımız var. Dün yine izolasyonda olmasını beklediğimiz şoför otobüste yakalandı. Alınan tedbirleri bir adım olarak düşündüğümüzde uygun adımlar var, ancak pandemiyi durduracak şekilde değil. Hala toplumsal yavaşlama sağlanamazsa, hane açı içi yayılımı azaltacak bir tedbir yok. AVM'ler hala açık… Saatlerle oynayarak bu kadar vaka ve vefat olan pandemiyi durduramazsınız" ifadelerini kullandı.

TOPLU TAŞIMAYA TALEBİN AZALTILMASI LAZIM
Yayılımın en fazla toplu taşıma ve aile içinde gerçekleştiğini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Yayılımın en çok toplu taşımadan ve aile için yayılımdan olduğunu biliyoruz. Büyükşehir'in tek başına yapabileceği bir şey yok. Toplu taşımaya talebi azaltmanız lazım… Toplu taşımaya olan talebi azaltamadığınız sürece, bu yoğunluğu azaltamazsınız. Fiziksel mesafe dediğimiz bir önlem var ve valimiz bunu anlatıyor vatandaşlara. Ancak siz bunu anlatırken toplu taşımada 30 santim ile oturtursanız bunun samimiyeti tartışılır. Toplu taşımada böyle bir yolculuğa izin verilmemesi gerekli" dedi.

HALA BİR MESLEK HASTALIĞI SAYILMIYOR
Sağlık çalışanları için açıklana önlemler içerisinden hiçbir maddenin olmadığını belirten Lütfi Çamlı, iki günde  sekiz sağlık çalışanını kaybettiklerini söyledi. Çamlı, "Dün ben bir hastanemizin acil asistanları ile toplantı yaptım. Feryat ediyorlar. Hem acilde, hem pandemi hem de yoğun bakımda çalışıyorlar. Bu çocuklar asistan ve 12 saat çalışıyor. Yeterli ve güvenli koruyucu ekipmanları yok. Bir yandan sağlıkçılar kahramanımız diyecek ve alkışlatacaksınız, diğer yandan çalışma koşullarına ve maaşların destek vermeyeceksiniz... Üstelik emekli olmasına ve izne ayrılmasına izin vermeyeceksiniz… Ayrıca grip aşısı önceliğini kaldıracaksınız. Ek ödemeler vaat edilip duruyor ancak bildiğim kadarıyla Eylülün ek ödemeleri yapılmadı. Hala bir meslek hastalığı sayılmıyor. 2 günde 8 sağlık çalışanını kaybettik, bunların 2 si hekim 1'i diş hekimi…  Böyle bir süreçte özveri ile yaşamlarını riske sokarak çalışan mesai kavramının kalmadığı, ailelerine acaba bulaştırır mıyım kaygısı ile ayrı yaşayan sağlık çalışanları var. Bütün bunlara rağmen onlara yönelik bir tedbir görmedim" dedi.

NİSAN AYINDAKİ PİK'LERİ AŞACAK
Pandeminin oldukça kötü boyutlara ulaştığını belirten Lütfi Çamlı, "Pandemi öyle bir duruma geldi ki, önümüzdeki süreçte Nisan ayında söylediğimiz pik'leri aşacak. Bundan bir buçuk ay önce günlük vakaların binlere ulaşıp ulaşmayacağından korkuyorduk. Ki şu an sadece İzmir'de günlük pozitif çıkma oranının %30 -35 olduğunu biliyoruz. Dün İstanbul Tabip Odası başkanımız ile bir ortak yayına katıldık ve orada test pozitif çıkan sayısının İstanbul için 12 bin’lerde olduğu telaffuz ediliyor. Bir kere kamuoyu ile gerçek verilerin paylaşılması gerekiyor ki gerçekten mücadele edilebilsin" ifadelerini kullandı.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/izmir-tabip-odasi-ndan-yeni-tedbir-yorumu-ve-toplu-tasima-icin-acil-cagri/1053476