İncir üreticisinin yeni sezon beklentisi: Tariş in ortalama alım fiyatı, 20 lira olmalı
İncir üreticisinin yeni sezon beklentisi: Tariş'in ortalama alım fiyatı, 20 lira olmalı
Aydın'ın önde incir üreticilerinden olan ÖNKO Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Tansel Önder, "Geçen yıl 87 bin ton olan rekolte, bu yıl aşırı sıcaklardan dolayı 70 bin tona düşebilir. Tariş'ten ve tüccardan isteğimiz, geçen yıl ortalama 16 lira olan taban fiyatın 20 liraya çıkarılmasıdır" dedi.
3 Ağustos 2020 Pazartesi  14:24

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Ege'de yemelik incir pazara, manav reyonlarına düşerken, yeni sezon kuru incir için hazırlıklarını sürdürüyor. Aydın'ın en önemli incir üreticilerinden biri olan ÖNKO Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Tansel Önder, bu yıl incir rekoltesinin düşük olmasının beklendiğini, kuru incir ortalama alım fiyatının da 20 lira olmasını istediklerini söyledi.

Genel yıl Aydın ve İzmir'in birkaç ilçesini kapsayan alanda 87 bin ton civarında rekolte elde edildiğini hatırlatan Tansel Önder, "Hava sıcaklıklarının aşırı yüksek gitmesi sebebiyle incir ağaçlarında filizlenme az oldu. Dolayısıyla meyve de az çıktı. Bu yıl 70 bin ton civarı rekolte bekleniyor. Geçen yıl 87 bin ton üretim olurken, önceki yıl 80 bin tondu. Bu yıl rekoltenin daha aşağıda olması, piyasayı etkileyecektir" dedi.

ÜRETİM MALİYETİ ÇOK YÜKSELDİ

Ege İhracatçı Birlikleri rakamlarına göre geçen sezon 68 bin 219 ton kuru incir ihraç edildiğini, bu yılın 28 Mart'ına kadar olan süreçte ise 49 bin 690 ton ihracat gerçekleştirildiğini anlatan Tansel Önder, ihracat döneminin sonuna kadar bu rakamın 70 bin tonu bulacağını iddia etti. İhracatımızın bazı yıllarda 79 bin tona kadar çıktığını hatırlatan Önder, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Üretici, geçen yıl en kötü incirini 2 liradan sattı. Tariş, ortalama 16.01 TL'den alım yaptı. Bu yıl ortalama alım bedelinin 20 lira olması lazım. Artan maliyetler ve dövizdeki yükseliş, üreticiyi zor durumda bıraktı. Geçen sezon 24 liraya giden incir de oldu. Geçen sezonun fiyatlarını makul karşılayabiliriz ancak bu yıl aynı fiyatlar, üreticiyi kurtarmaz. Eğer 20 liranın altında olursa, üretici bu işten bir şey kazanamaz."

JEOTERMAL DEĞERLENDİRMESİ

Aydın'da her yıl sayıları artan jeotermal tesislerin incir ürününe zarar verip vermediğini ortaya koyacak bilimsel veriler olmadığının altını çizen Tansel Önder, "Temiz enerji, üretilirken de temiz olmalı. Oysa jeotermal tesislerin bacalarından belli dönemlerde havaya salınımlar yapılıyor. Ortalığa keskin kükürt kokusu yayılıyor. Salınan kükürt, ağaçların tepesine iniyor" dedi. Önder, yeni sezonla ilgili beklentileri şu sözlerle dile getirdi:

"Her şeyden önce üreticiler olarak, ürünün değerinde satın alınmasını, fiyatta sürekliliğin sağlanmasını istiyoruz. Rekolte abartılarak, tüccarın haksız kazanç sağlaması engellenmeli. Rekoltede gerçekçi olunmalı. İncir, Türkiye ekonomisi için ciddi ve nazar boncuğu bir ürün. Dünyada rakibimiz yok. Yetkililerden isteğimiz, üreticinin alın terinin karşılığının verilmesini sağlamalarıdır."



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/incir-ureticisinin-yeni-sezon-beklentisi-taris-in-ortalama-alim-fiyati-20-lira-olmali/1043780