Ayda ÖZEREN
Üç kadın
6 Mart 2021 Cumartesi

Dünya üzerinde istisnasız herkesin hayatında en az üç önemli kadın var.

Hayatının ilk üçte birlik döneminde:

İlk sırada elbette ki anneler. Koşulsuz sevginin, sonsuz müsamahanın, sebepsiz merhametin, her türlü zorluğun, yokluğun, geleneğin, birliğin, dirliğin kadını. Yuva yapan!

İkincisi, aynı evi paylaştığın abla, bacı, kız kardeş. Yakın çağ neslinle ilk çarpışmalarını yaşadığın, paylaşmanın zorunluluk olduğu, bir ucu kıskançlığın diğer ucu sevgiyi gösteren karındaş cetvelinde her milimi bir bir yaşadığın, duygularının büyüdükçe derinleştiği, bağlarının gün geçtikçe arttığı, koruma ve sahiplenme içgüdüsüyle kendini ebeveyni yerine koyduğun diğer kadın.

Üçüncüsü, şanslıysan evde birlikte yaşadığın büyükanne- babaanne-nine. Yıllara meydan okuyan, her şeyi bilen, her yerde gözü olan, şımartan, kollayan, büyükleri eleştirme yetkisini elinde bulunduran, cebine üç beş sıkıştıran, yaramazlık yaptığında arkasına saklandığın kadın.

Hayatın akışında, ikinci üçlükte:

Erkekler için hayatını birleştirdiğin, hayatının çoğunu aynı çatı altında geçirmeye söz verdiğin, korumaya, sevmeye her koşulda yanında olmaya söz verdiğin kadın.

Ve kız evlatları. Ama senden olma; ama senden olanı senden alan. Dünyanın zulmünden korumak ve kollamak için vücudunu kalkan yaptığın, akıtması ihtimal tek bir gözyaşı için bile gemileri yakacağın meleğin.

Üç tarafımız bu en değerli varlıklarımızla çevriliyken ve “her gün 3 KADININ öldürülüyor olması gerçeğiyle bir türlü başa çıkamazken”

Kadın cinayetleri neden hala Meclisin “ANA” gündemlerinden biri olamıyor?..

Üç yüzü aşkın bileşenden oluşan ve yüz ellinin üzerinde sivil toplum kuruluşu, meslek odası ve sendika tarafından desteklenen Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK- www.esikplatform.net)  30 Eylül’den bu yana Türk Büyük Millet Meclisi’ni yakın takibe almış durumda. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın önlenmesi için atılan atılmayan her adımı adım adım takip ederek kamuoyunu bilgilendiriyor.

İyi ki yapıyor bir kadın olarak minnettarım!

Senin hayatında en az 3 kadın var.

Türkiye’de 40 MİLYON KADIN!

40 milyon kadın bu yıl “Kadınlar Günü” Kutlaması’nda çiçek, arkasında durulmayan toplumsal eşitlik söylemleri, dişilik içeren kadın reklamları, kamu spotları istemiyor.

Cins kırımına dönüşen bu insanlık suçuna yönelik kalıcı, uygulanabilir, denetlenebilir bir yasa, bir çözüm istiyor.

İstanbul Sözleşmesi’ni istiyor.

Türkiye’mizi temsil eden Meclis’teki tüm parti üyelerinin, çok saygıdeğer milletvekillerinin “hayatındaki en önemli 3 kadını” düşünerek 9 Mart gibi çok anlamlı bir günde özel bir gündemle toplanmalarını istiyor.

Hayatında en değer verdiğin 3 kadının aynı gün hunharca katledildiğini en derin karabasanlarında bile görmek, rüyanda dahi bu acıyı yaşamak istemezsin.

Bu acıyı yaşayanların duygularını anlaman ise imkânsız. Paylaşılacak bir acı asla değil, olamaz da…

Ama bu acıyı engelleyebilir, acısını hala burnunun direğinde yaşayanların isyanlarını bir nebze hafifletebilirsin.

40 milyon kadın olarak bizler en büyük ilham kaynağımız ve “haklarımızın mimarı” Mustafa Kemal Atatürk’ün “eşit toplum-eşit temsil ” hayallerine sahip çıkmak istiyoruz.

Dünya ülkelerini geride bırakıp, birçok hakkı ilk Türk kadınlarına bahşeden Türkiye Cumhuriyetinin; biz 40 milyon kadının hukukun gerektirdiği “yaşama hakkına” sahip çıkmasını bekliyoruz.

-(Anayasa, Madde 17):Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Yaşama hakkı, bütün hakların temelidir.-

Türkiye’nin 40 milyon kadını…

Senin 3 kadının! 

Onların ricası, onların dileği, onların isteği CİNAYETE KURBAN GİTMEMEK…

Basit bir insanlık dürtüsü…İnsanca YAŞAMAK…

Senin 3 kadınının da isteği sadece bu…

YAŞAMA HAKKI!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BELGİN TURGUT 19 Nisan 2021 Pazartesi 14:03

Tek cümle!!!!!!!!ŞAPKA ÇIKARIYORUM

Yorumu oyla      2      3  
Ercan Çelikkaya 8 Mart 2021 Pazartesi 11:08

Dünyamızı güzelleştiren,topluma iyi bireyler yetiştiren annelerimiz, karşılığı hiç bir şey ile karşılaştırılmayacak eşlerimiz,bence hergün kadınlar için özel olmalı.

Yorumu oyla      2      3  
Jülide Aytekin 8 Mart 2021 Pazartesi 01:23

Kutluyorum sevgili Ayda.Dünya Kadılar Günümüzde bize eşit haklar veren Mustafa Kemal Atatürk''e minnettarım.Nurlar içinde uyusun.

Yorumu oyla      2      3  
serpil yaşar 7 Mart 2021 Pazar 21:08

müthiş anlatım...keşke daha çok okunda

Yorumu oyla      2      3  
Nurhan Yılmaz 7 Mart 2021 Pazar 17:26

Her yazınızı severek takip ediyorum üslubunuzun hayranıyım konuları öyle güzel ele alıyorsunuz ki bugünlerde böyle köşe yazılara rastlamak zor

Yorumu oyla      2      3  
Belçin Nuray 7 Mart 2021 Pazar 17:23

Emeğinize kaleminize sağlık yine kalemi müthiş konuşturmuşsunuz. Her hafta yazılarınızın müptelası olduk bizim gibi genç kızlara örnek oluyor yıl gösteriyorsunuz sağlıklı günler

Yorumu oyla      2      3  
Müzeyda Tokmak Buluz 7 Mart 2021 Pazar 11:53

Ellerinize sağlık çok güzel bir yazı. Bunu güzel birlik beraberlik içinde yapmamız çok zor değil..!

Yorumu oyla      2      3  
Şule Kükrer 7 Mart 2021 Pazar 09:48

Seni yürekten kutluyorum. Kaleminden insanlık damlamış. Okurken bir yanım kadın olarak acıdı, bir yanım da cinayetleri işleyenlerle birlikte aynı canlı türünde olmaktan, insan olmaktan dolayı utandı. Meclis koltuklarında oturup, hiç bir şey yapmayanlara için ise yüreğim öfke dolu. Eline sağlık Sevgiler

Yorumu oyla      2      3  
Gülten Kazo 6 Mart 2021 Cumartesi 18:38

Tüm söylediklerinize paylaşıma katılıyorum gazetelerde kadın cinayetleri hergün var hala yasa çıkmadı üç maymunu oynuyorlar hayvan hakları yasası da mart ayında görüşülecek tüm canlıların can guvenlegi sağlansın korkuyla şiddetle kimse yaşamasın artık

Yorumu oyla      2      3  
Mevhibe Nuray Tümüklü 6 Mart 2021 Cumartesi 14:00

Eline sağlık, çok doğrudan anlatmışsın. Teşekkürler

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva