Engin ÖNEN
Tüzük değişirse CHP değişir mi?
4 Eylül 2024 Çarşamba

Şu sıra siyasetin öncelikli gündemlerinden birini de CHP’deki Tüzük Değişikliği meselesi oluşturuyor. Bu gündemi belki de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, “CHP değişirse, Türkiye değişir” mesajıyla birlikte değerlendirmek lazım.

CHP değişmeli mi? Neden değişmeli? Aksayan ne? Birinci parti oldu işte, iktidar da olağanüstü kötü yönetim sergiliyor ve ülkenin büyük bölümü, savaş zamanından beri görülmemiş bir geçim sıkıntısı yaşıyor.

Gördüğünüz gibi bu konu dişi bir konu. Bir sürü açıdan ele alınabilir. CHP’de değişim ihtiyacı var ise bu tüzük değişikliği ile gerçekleşebilir mi? Yoksa başka adımlar da gerekli mi?

Altmışlı yıllarda etkili bir siyasi aktör olan TİP’de de tüzük tartışmaları yaşanınca, şair Can Yücel, “Bu ülkede sosyalist olmak için tüzük değil, büzük lazım” demişti.

CHP’de yıllardır süren ve zaman zaman da Kurultay aracılığıyla değişen tüzük meselesi de aslında, asıl mesele değil. Çünkü biliyoruz ki, tüzük ne olursa olsun imam bildiğini okuyabiliyor.

Tüzük tartışmaları başlayınca en çok gündeme gelen konular haliyle, adayların belirlenme yöntemleri oluyor. Ön seçim mi olsun, merkez kontenjanı ne olsun, cinsiyet ve gençlik kotası oranı ne olsun vs.

Bazıları demokrasiyi sandığa indirgeyerek, üyelere dayalı önseçimi savunuyor. Ama pratik siyasetin dinamiklerini hiç hesaba katmıyor. Bazıları da önseçim olursa mezhepçilik ve bölgecilik etkili olur ve ayrımcı yapı ortaya çıkar diye son önseçimlerden örnekler veriyor.

Peki, merkez yoklaması olursa ne olur? Yine bölgecilik ve mezhepçilik etkili olur ama blok halinde listeler ortaya çıkmaz. Fakat bu defa da genel merkez ağaları, benim adamım diye listelere müdahale eder. Bu bazen Gürsel Tekin olur, bazen Tuncay Özkan, bazen Veli Ağababa vs.

Son otuz - kırk yıldır, ulus ve sınıf bilinci ve aidiyetindeki aşınma sonrası, bölgecilik ve mezhepçilik dayanışması daha kullanışlı ve yaygın hale geldi. Bunun da en etkili alanı siyaset ve yerel yönetimlerdi.

Yetmişli yıllarda CHP, adayları önseçim ile belirlerdi. O dönemlerde ithal aday olayı da istisna idi.

İzmir’de daima, Mahmut Türkmenoğlu ilk sırada yer alırdı. Mahmut abi, Bademler Köyü’nden bir siyasetçiydi. Tahtacı Alevisiydi. Bunu çok sonra öğrendim tabi. Siyasette etnik ve mezhepsel kimlik kullanmak ayıptı. CHP delegasyonu içinde o yıllarda Aleviler’in ağırlığı yüzde beş bile değildi. Henüz kitlesel göçler siyasete yansımamıştı.

Mahmut Abi’ye oy veren CHP’li delege, onun mezhebini bilmez, sol kanatta yer alıyor diye oy verirdi. Süleyman Genç, Aydın Erten, Terzi Fikri vs. hiçbirinin mezhebi ve etnik kimliği bilinmezdi. Kimlik solculuktu.

Şimdi şartlar değişti. Tercihlerde ideolojik değil, mezhepsel faktörler daha etkili. Büyükşehirlerdeki milletvekilleri ve belediye başkanları, il ve ilçe başkanlarına bakın, yüzde yetmişi şu dört ilde doğanlardan oluşur. Tunceli, Erzincan, Malatya, Sivas… Belediye meclisleri ve ilçe örgütlerinde bu oran daha da yükselir. Bu illerde doğanların aday olmasının sakıncası var mı? Yok. Alevi veya Kürtlerin aday olmasının sakıncası var mı? Kesinlikle yok. Peki, sorun nedir? Sorun cemaatleşme ve ayrışma. Yurttaşlık ve Cumhuriyet idealini aşındıracak şekilde biz ve onlar anlayışının siyaset pratiğinde yerleşmesi.

Oysa Cumhuriyetçinin ötekisi yoktur. Cumhuriyet, cemaatlere değil, cemaatçiliğe karşıdır.

Bu sorunu tüzük ile aşmak mümkün değil. Somut bir örnek ile açıklamaya çalışalım.

31 Mart seçimleri sürecinde adaylar belirlenirken, tüzüğün etkisi ne kadardı? Sıfır.

Yine eş dost ve diğer pre-modern bağlar etkili oldu mu? Çok net.

Anket yaptırdık, mülakat yaptık ve adayları öyle belirledik. Kalıbımı basıyorum ki doğru değil. Ben mesleki olarak bu konularda hem alaylı hem mektepli olarak çok çalıştım. Ama buna gerek yok. Aklı başında olan herkes, bu atamaların mülakat ile anket ile yakından uzaktan ilgisi olmadığını bilir.

Atanan adayların hemen hiçbirini anket ve mülakat ile bulamazdınız. Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu gibi kişileri saymıyorum. İzmir’deki 31 adaydan hiçbiri bu ölçülerle bulunamazdı. Öyle olsa, Urla’dan başvuran adayların birini Güzelbahçe’de birini Çeşme’de nasıl buldunuz? Bornova’da sorduğunuz aday adayını Karabağlar’da yapay zeka ile mi buldunuz?

Kaldı ki, anket ile aday aramak tamamen yanlıştı. Zaten öyle de yapılmadı. Kim kimin adamı, yani eş dost ve çıkar ilişkileri ile atama oldu.

Tüzük bu anlayışı nasıl değiştirir ki?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gözlemci 7 Eylül 2024 Cumartesi 00:26

CHP''ni ele geçirmek için; bu partiye deplase olmuş ve bu konuda derin çalışmış kişilerin, milyonları algı ile "değişim diyerek , nadıl değişmemek ve istedikleri at oynatmak olduğu anlaşılıyor" .Namus önemli bir kavram olarak görülmüyor ise" namus sözü" vermeyeceksin arkadaş! Chp''liler esas şimdi neye uğradığını anlamış durumda herhalde...

Yorumu oyla      0      0  
can can 6 Eylül 2024 Cuma 09:32

tüzüğe müteahhitler ve yakınları delege, vekil, ilçe il başkanı, belediye başkanı olamaz yazmadıktan sonra chp'de hiç bir şey değişmez. oyları beyaz türkler verir, esmer türkler köşeleri tutar, bu parti böyle sürer gider merkezde güçlü bir parti çıkana kadar da yüzde 20'lerde patinaja devam eder. yerel seçimler kimseyi kandırmasın. akp seçmeni partisini cezalandırdı.

Yorumu oyla      1      0  
Anlayış değişmezse , İcraatlar değişmezse , Tüzük değiştirmez 5 Eylül 2024 Perşembe 12:37

“ Kırsalda oturan vatandaşlarla şehir merkezinde oturan vatandaşlar arasında kira , harcama gibi farklılıklar var . Biz bunu adil bir şekilde uyguladığımızı düşünüyoruz . “ İzmir BB’de , çevre ilçe otobüslerindeki aktarma hakkı uygulamasında 2016 - Şubat ayından bugüne aynı düşünce hakim . Bu adil ve eşit olmayan uygulamadan vazgeçmek için günümüzün teknolojik imkanlardan yararlanmak varken , hala aynı yerde durmanın kime ne faydası var. İzmir BB Başkanı sayın Cemil Tugay , seçim çalışmalarında Torbalı ilçesinde ne. söylemiş .22 Şubat 2024 - “ Kent içersinde şehrin sunduğu imkanlardan insanlar yararlanırken adaletsizliklerin olmaması lazım . Alsancak , Bornova , Güzelyalı’da insanlar nasıl imkanlara sahipse Torbalı’da da bunları sağlamamız gerekiyor .” Düşünce güzel , söylemler güzel . Peki imkanlar varken , yetki varken çevre ilçelerdeki yurttaşların kullanmak zorunda kaldıkları otobüslerde ( bir kaç hat hariç ) 90 dakika aktarma hakkı neden yok. Panolara “. İZMİRLİLER İSTEDİ 90 DAKİKA GERİ GELDİ . “ afişleri astırılmıştı . İzmir BB’nin toplu taşımadaki hizmet sınırları neresi , İzmir neresi . Çözüm : İzmir çevre ilçe otobüslerinde de , 136 km.lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmelerin ( BEDAVA DEĞİL ) uygulanması .

Yorumu oyla      0      1  
Na avil partili 4 Eylül 2024 Çarşamba 22:11

Tüzük değişmez ise; üyeler değişebilir! Sonu belli olmayan yöne gidilir ise; öngörülemeyen şeyler olabilir.Şakası yok bu işin.

Yorumu oyla      0      0  
Lombak 4 Eylül 2024 Çarşamba 20:36

Genetiği değişmiş bi kere. Sittin sene düzelmez!

Yorumu oyla      0      1  
Hop Dediks Asteriks 4 Eylül 2024 Çarşamba 19:29

Tüzük değişirse CHP gerçekten değişir.Eğer üyeye değer vermeyip yani üyelerin bütün partiiçi seçimlerde ve hem genel hem de yerel seçimde adayları belirleme için HAKİM TEMİNATI İLE SEÇİM YAPMAZ İSE ÜYELER DEĞİŞİR...BU ÇOK ÖNEMLİ. ÖNCE KENDİMİZ SAMİMİ OLMAK ZORUNDAYIZ.

Yorumu oyla      0      0  
Demir Nar 4 Eylül 2024 Çarşamba 19:08

Narlıdere belediye başkan aday adaylığınızda yanınızda sürekli Alevi canları dolaşıyordu şimdi Ankara değişti biraz Tanju Özcan''a özenmeler başlamış belki buradan kendinize bir yol bulursunuz Cemil başkan sizi bir yere atasın masraflarınız çok kolay değil

Yorumu oyla      0      0  
Nazim arat 4 Eylül 2024 Çarşamba 16:46

Ychp artık kongrelerde liderlik için DOLAR, il binası alımı için PARA KULELERI, paris olimpiyatları ve chp için MILYONLARCA EURO ile anılıyor. Ali mahir başarır ve veli agababa partide yeni Tuncay ozkan olmuş. Etnik siyaset tavan yapmış, herkes yolunda, herkes güç sahibi olma derdinde. Her belediye başkanı çevresinde yeni şirketler kuduruyor ve pis kokular cogaliyor.

Yorumu oyla      0      0  
Az Bilmiş 4 Eylül 2024 Çarşamba 15:28

Sayın ÖNEN. Ne güzel bir objektif yazı yazmışsınız. Beğendim. Döndüm 2 kere okudum. Cevap: Tüzük değişirse CHP değişmez. Neden değişmez birazda ben katkı vereyim. CHP artık Türkiye'' nin partisi değildir. Tabana yayılamıyor. Yayılamaz. PKK nın partisi olan DEM in arkasına takılmış marjinal olmuş durumdadırlar. CHP Alevilerin arka bahçesi durumundadır. Partide ve belediyelerde Aleviler çok üst noktadardırlar. Bunlar, mevcut pozisyonlarını kim kaybetmek ister. Şair Can YÜCEL büzük demiş. Ne olduğunu iyi bilirim. Büzük sağlam olmazsa araba yolda gideken sürekli yalpalar yani şoför beğenmez diyelim. CHP bozuk bir arabadır. Düzelir mi asla düzelmez.

Yorumu oyla      0      2  
sezarın hakkı sezara 4 Eylül 2024 Çarşamba 15:15

CHP bence doğru yolda ilerliyor ancak biraz hızlanmaları lazım. Geçen gün mansur yavaş'ın açıklamaları dem partiden uzaklaştıklarını gösteriyor. özgür özel özellikle çiftçinin yanında duruyor. medyada yayınlanmadığı için pek görünmüyor ama her yerde yanlarında olmaya çalışıyor. Özgürlükler konusunda dilruba nın yanında durmaları . onur konuğu olarak fuara çağırmaları gayet doğru hamleler. CHP nin daha çok halka inmesi lazım burasıda ayrı bir gerçek. AKP ile aralarındaki oy farkı şu an %2-3 bandında gibi duruyor ama bu farkı daha çok açmaları lazım buda halkın arasında daha fazla karışmaktan geçiyor. çiftçinin,emeklinin ve öğrencinin çok daha fazla yanlarında durmaları gerekiyor. vatandaş bunu hissettiği an CHP ye desteğini fazlasıyla sunar.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva