Melek ERYAZICI
Tünelin ucundaki ışık: Toplumsal cinsiyet eşitliği söylem birlikteliği
15 Nisan 2021 Perşembe

Toplumda kadın söyleminin ve imtiyazlarının, eril zihniyet tahakkümü dahilinde şekillendiği bilinmektedir. Tarih boyunca, güç odaklı politik eril düşünce, beslendiği bir dizi yazılı olmayan sosyal düzenlemeler ve katı cinsiyetçi yaklaşımlar çerçevesinde, yaftacı cinsiyet rolleri ve toplumsal normları destekleyerek, kadının itaat güdümlü zihniyetlerle yönetildiği, ideal toplum oluşturma çabasının nesnesi olarak yansıtmıştır. Çağlar boyu, erkek egemen söylem politikası ekseninde, kadının korunmaya muhtaç nesnel bir varlık ve mülkiyet metası olarak lanse edilmesi ve otonom yaşam becerilerinin belirginleşmesini engelleyen domestik temalarla sınırlandırılması, kadının ikincil konuma indirgendiği düşünsel sistem algısını pekiştirmiştir.

***

Toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde, organik bir dayanışma ve söz birliği oluşturma bilinci, kadının varlık mücadelesine ket vuran mevcut ideolojilerin, şiddet vakalarıyla görünür hale gelmesiyle de ihtiyaca dönüşmüş ve yankı imkanı bulmuştur. Zira, çağdaşlığa kadar geçen zamanda, eril söylem politikasının sorgulanabilirliğinden bahsedebilmek imkansızken, kolektif huzurun sürdürülebilirliği açısından, “itaat” kadına atfedilen önemli bir paye ve erdem olarak kabul görmekteydi.

Cinsiyet odaklı bilimsel araştırmalar, kadınların sınırlı imtiyazlar çerçevesinde sosyalleşebilmeleri, etiketlenen emsal payeleri benimsemeleri ve benimsetme becerilerinin geliştirilmesi ile orantılı bu döngüde çıkış yolu aradıklarına dikkat çekiyor. Süregelen politik eril söylem örneklerini incelediğimizde, erkeklerin kadınlar tarafından büyütülüp yetiştirilmelerinin doğal bir durum olarak kabul gördüğü, bu düşünceye zıt olarak, onları büyüten kadınların eğitsel ve yönetsel becerilerini ilerletme konusunda güç kazanmalarını destekleyen algının şiddeti önlemede yeterli olmadığı sonucuna varıyoruz.

***

Bu bağlamda, erkek egemen toplum ideolojisi, kadının toplumdaki “hizmet misyonunu” varlıksal edilgenliğiyle özdeşleştirmiş ve toplumsal gelişimin temelinde kadınlığı annelik ile çerçeveleyen bir zihniyetin kutsiyet inancıyla kurumsal olarak sınıflandırmıştır. Emsal mitler ekseninde, kadınların değişim ve dönüşümüne ivme kazandıran söylem birliği, etken varoluş mücadelesinin fitilini ateşlemiş ve aynı zamanda otonom becerilerinin keşfine yönlendirmiştir. Günümüzde de, kadının söylem yapılanmasının önünde yükselen en büyük engel, az gelişmiş ya da gelişmekte olan toplumlarda bu mülkiyetçi bakış açısının hala etkisini sürdürmesi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kadına yönelik şiddet vakalarıdır.

***

Ülkemizde de toplumsal cinsiyet eşitliği algısının yaygınlaşması ve şiddetsiz toplum bilinci oluşturmak amacıyla, Öğretim Üyesi Dr. Aylin Sözer’in, 29 Aralık 2020 tarihinde yaşam hakkının elinden alınmasının ardından, İstanbul Aydın Üniversitesi akademisyenleri tarafından “Şiddeti Birlikte Bitireceğiz” platformu kuruldu. Hemen ardından, İAÜ Kadın Araştırmaları Koordinatörlüğü, sosyal sorumluluk temelli işbirliği çerçevesinde, platform ile birlikte 2021 Şiddetsizlik Projesi’ni hayata geçirdiğini duyurdu. Platform, ulusal ve uluslararası geliştirilebilir bilimsel projeler, atölye ve disiplinlerarası çalışmalar ile toplum genelinde şiddet konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor… Bu projenin, toplumsal değişim ve şiddetsiz yaşam dinamikleri oluşturması açısından umutlu ve güçlü bir adım olduğunu duyurmanın sevincini de siz değerli okurlarımla paylaşmak istedim.

***

Kadın söyleminin lehine işleyen bu dönüşüm sürecinde, sivil ve kurumsal örgütlenmenin gücünün cinsiyet eşitliği bilinci oluşturmak açısından önemi yadsınamaz. Kadınların ötekileştileştirilmediği bir yol haritası oluşturmanın mümkün olduğuna duyulan inançla, tipik önyargılar çatışmadan çok uzlaşmacı toplumsal işbirliğiyle bertaraf edilebilir. Bu minvalde, salt toplumsal eşitliğin vurgulanması yeterli olmayacağı gibi, kadına atfedilen yetersizlik ve eksiklik algısının ilkellik eksenli söylemlere dair olduğu farkındalığına ulaşmak için toplumca daha fazla çabalamak gerektiği kanısındayım.

İstanbul Aydın Üniversitesi Şiddeti Birlikte Bitirelim Platform adresleri:

https://www.facebook.com/groups/siddetibirliktebitirelim

https://twitter.com/siddetibitir

https://www.instagram.com/siddetibirliktebitirelim

https://www.youtube.com/channel/UClpPJjsz4ZLxZSXV7FU1c-w

Sevgi ve sağlıkla kalın…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bahattin S 15 Nisan 2021 Perşembe 20:13

Çok yerinde tesbitler.Yine nokta atışı yapmışsın.Emegine Sağlık.

Yorumu oyla      2      3  
Gülfem 15 Nisan 2021 Perşembe 20:11

Tekrar tekrar okudum. yazarımızın kalemine sağlık ??

Yorumu oyla      2      3  
Mert C. 15 Nisan 2021 Perşembe 12:05

Çok güzel bir yazı .

Yorumu oyla      2      3  
Gonca Çınkır 15 Nisan 2021 Perşembe 12:05

Kalemine sağlık, kadının doğdugu andan itibaren ,kusursuz bir hizmet sunmasını bekleyen bir toplumda yüz maalesef. İyi anne,iyi evlat, iyi eş vb .üzerine yakıştırılan tüm sıfatları eniyi şekilde yaşayarak,kadın kendini bile tanımadan yaş alıp gidecek.. eşitlik nerede ? İstanbul Aydin Üniversitesinin ,Aylin Hocamız adına kurduğu bu platform için, emeği geçen herkese yürekten teşekkürler. Yine toplumsal bir yaraya parmak basarak , ve bu defa bir ışıkla,çözümle ne yapabilirim sorunun cevabını da bize yol göstererek yazdığın bu güzel ve samimi yazı için teşekkürler .bu farkındalığı hep beraber ulaşacağız ve sinerji ile hakedilen hayatları yaşayacağız .

Yorumu oyla      2      3  
Erhan Doğanay 15 Nisan 2021 Perşembe 11:42

Kaleminize ve düşüncelerinize sağlık. Farkındalık yarattığınız için tebrikler. ????????

Yorumu oyla      2      3  
Mine Ertemiz 15 Nisan 2021 Perşembe 11:21

Teşekkür ederiz hocam??????Kaleminize ve yüreğinize sağlık..

Yorumu oyla      2      3  
Hümeyra Tektaş 15 Nisan 2021 Perşembe 11:10

Çok teşekkür ederiz ?? Kaleminize sağlık ????????????????????

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva