Neşe ÖNEN
Tanrılar mı daha erdemli, insanlar mı?
25 Kasım 2021 Perşembe

Alacakaranlık çocuklarıyız. Uzun yollar katettik. Meşakkatli zamanlardan geçtik. Bir eğrildik, bir büküldük. Dağarcığımızda biriktirdiklerimiz milyarlarca yaşama bedel. Ne yazık ki yetersiz! Ara ara verdiğimiz soluklanma molaları sorumlu. Bir de bencilliğimiz. Çırpınışlarımıza kayıtsız kalan Tanrıları da ekleyebiliriz. Her gün beynimize çaktıkları öğretilerle, sapkın hayatlarımızın bedelini ödettiler. Şimdi, İsa’nın cüretkarlığı kadar cesur olma ve şarabın kutsallığına kanlarımızın akışkanlığını karıştırıp, ekmek doğrama zamanı. Tabii müritlerimizi kandırabilirsek!

Bir varmış, bir yokmuş. Evren sonsuzluğun hem içinde, hem dışında. Bilincin ışık hızıyla yarışıp, ışığın aklın atom parçacıklarından doğduğu bir boyuttaymış düşlerimiz. Düşlerin kurguladığı hayatları seçmişiz meğer. Adına kader demişiz. Geçmiş, şimdi ve geleceğin olmadığı bir anda, donup kaldıklarımızmış yaşadıklarımız. Donup kaldığımız anın ötesine taşmayan, çaresizliklere verdiğimiz manalarmış bütün kavgamız. Attığımız kahkahaları bile içimize sindirememişiz. Yokluklara takılıp kalmış isyan cümlelerimiz. Bu yüzden hep afallayıp durmuşuz. Yüreklerimizdeki aşkları, ne de hasret kaldıklarımızı arayıp sormamışız. Aldanmışız fütursuzca. Dervişlere yalvarmışız birbirimizden habersiz, gizlice. Yine de kimseye yaranamamışız.

Zamanı sahibine geri vermeli artık. Tasalanmadan. Usulca teslim etmeli. Emanetlerimizi, topaç gibi çevirip durduk kendi aramızda. Yönünü bulamayan hayatlara savrulduk ardı sıra. Zeus’u kıskandıracak hainlikler, pusular kurduk baş Tanrılarımıza. Kaçıs işe yaramayacak. Dimdik durup masumiyetimizin karşısında, hesap vermek zorundayız, tek tek. Sen de, ben de farkındayız tükettiğimiz umutların. Ellerimiz ayrı düşecek. Özge yokoluşlarımızda göz kırpacağız birbirimize. Kim öğrettiyse yalanı, riyayı. İşaret parmaklarımızı ona çevireceğiz.

Çobanın güncesinden,tan doğumuna bir perde açılır, tüm acılar mezarlara gömüldükten sonra. Keçinin memesinden akan ak süte helallenir, savurduklarımız. Bebenin koynunda yasladığımız başlar, uykuya dalar sukünetle. Takvimler geceleri saymadan, sattler çalmadan, günler devrilir uzak köşesinde memleketin. Pamuklar basılır görmediklerimizin yaralarına. Bir asker türkü tutturur dönüş yolunda evinin. Dağ başlarında yakılan ateş, ezgisi olur kavruk ovaların. Özlem kokan... Pişmanlıklara sığınan itiraflar inler, sarp kayaların diplerinde. Ölgün otlar sarar dört mevsimi, dünya henüz dönmeden güneşin etrafını. Efsunlu bir bahar telaşı kaplar, çocukların susmadığı akşamları. En acelesinden ağıtlar yakılır, dilsiz cesetlerin başında. Karlar yıkayamaz derilere işleyen kan lekelerini.  Ekin hasat edilse de... Buğday un olup elense de... Avuçlarda kalan bir bekleyiştir öyküsü, mumlar yakılan dileklerin. Alınlara yazılmış yazılar gibi. Gittiğin yere giderler.

Kendine inanmıyorsa, Tanrılara niye inansın insan? Öyleyse, inanmadığı Tanrıları neden kıskanır? Neden duello eder Tanrıların hayalleriyle? Oysa Tanrılar şöyle buyururlar; “İnsanlar Tanrılar’dan daha erdemlidir. Çünkü ölerek günahlarının bedelini öderler. Tanrılar ise insanları, kendi ölümsüzlüklerine inandırarak, onlar gibi olmaları için yarıştırırlar. Üstelik sonsuza kadar. Üstelik sadece imajlarıyla. Söyleyin şimdi. Tanrılar mı daha erdemli, insanlar mı?”.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva