Engin ÖNEN
Siyasetin iki yüzü
1 Temmuz 2022 Cuma

Siyasetin iki yüzü ve iki gerçekliği vardır. Aynen madalyonun iki yüzü ve paranın yazı ile turası gibi. Bir yüzünde olan ile arkasındaki resim aynı değildir.

Siyasetin daha çok görünen tarafında söylem, poz, makyaj, kıyafet, poster, rozet vardır. Diğer tarafında ise çıkar ve iktidar ilişkileri bulunur.

Daha somut olarak açıklamaya çalışalım. Siyasetin görünen yüzünde ülke, din, millet, Atatürk, laiklik, adalet, dış güçler, bölünme ve şeriat korkusu vb. bulunur. Arka yüzünde ise profesyonellik, himayecilik, adam kayırma, ihale, işe adam alma, mezhepçilik, bölgecilik, çeteleşme vb. vardır.

Seçmen siyasetin birinci yüzüne bakar. Büyük çoğunluğu bunu görür ve bununla ilgilenir. Oyunu da ona göre verir. Buzdağının altı ise farklı ilişkilere sahne olur. Orada iktidar mücadelesi ve iktidar ilişkileri vardır. Parti içi mücadele, ülke veya partide iktidar olma veya avantajlı konum sağlama ilişkileri, siyasetin seçmene ulaştırdığı söylemden bam başkadır.

Çünkü siyasetin bu alanı hem mevki makam paylaşım alanıdır hem de maddi ödüllerin dağıtım alanıdır. Kim milletvekili, belediye başkanı, parti yöneticisi, müdür, şirket yöneticisi olacak, kimler ihale alacak hep bu alanda şekillenir.

Bu anlamda laiklik ve cumhuriyet söylemi olan bir siyasetin arka yüzünde pek ala mezhepçilik ve bölgecilik daha etkili olabilir. Aynı şekilde din, haram, helal ve muhtaca yardım etme gibi değerleri kullanan bir siyasetin arka yüzünde ihale, haksız kazanç, adam kayırma, yandaşlara avantaj sağlama gerçeği çok ağır basabilir.

Son günlerde biraz da magazinleşen CHP milletvekili ve PM üyesi eşi arasında geçen olay da aslında siyasetin iki yüzünü görmemiz açısından yabana atılacak bir örnek değildir. CHP PM üyesi Tuba Torun ile eşi milletvekili Aykut Erdoğdu arasında yaşanan olay sadece eşler arasında bir sorun değildir. Aynı zamanda siyasetin öbür yüzünde gerçeklerin nasıl şekillendiğini de göstermektedir.

Muasır medeniyet misyonuna ve kadın hakları konusunda pozitif bir söyleme sahip bir partide daha önce parti meclisi üyesi de olmuş bir milletvekilinin, gerçekte kadınlara bakışının hiç de söylemiyle ilgili olmadığı net bir şekilde görülmüştür. Öte yandan Saraylarda evlendiği yeni eşi Tuba Torun’un da milletvekili olmak için nasıl mekanizmaların işlediğine ilişkin sözleri de siyasetin görünen ile arka yüzünün tezatlığını göstermesi bakımından çarpıcıdır.

Her ne kadar bu olay, basit ve özel yaşam alanına ait gibi gözükse de aslında hiç de basit değil ve hiç de bireysel bir örnek değildir.

Bunun en önemli kanıtı/göstergesi, siyasette liyakatin önemini kaybetmesi ve siyaset sınıfındaki kalite düşüşüdür.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 2 Temmuz 2022 Cumartesi 08:09

Ne yazık ki halk da vatandaş olduğunu unutarak ya da mecbur kalarak bu çarkın taraftarı oluyor. Tek çözüm halkın kendi arasından çıkaracağı bağımsız adaylardır. Partilere kimse oy vermezse siyasi devrim olur ve çıkar çevreleri de büyük oranda temizlenir. Yapılması gereken sadece halkın arasından güvenilir insanları yönetime getirmektir.

Yorumu oyla      8      3  
Partili 1 Temmuz 2022 Cuma 09:29

Sayın ÖNEN,siyaset mekanizmasını çok doğru ve gerçek analiz yapmışsınız teşekkürler,malesef demokrasi temel taşı siyaset çok farklı şekilde işletilip yönetime her kademede seçilen koltuğu kolay terk etmiyor onu oraya getiren seçmen ve delegiyi görmezlikten geliyor ayıca bu koltukları ve makamları yetmezmiş gibi eşe dosta yakınlarına ve çıkarı olanlara dağıtmakla uğraşıyorlar,genel merkez yöneticileri partinin güçlü olduğu bölgelerde tanıdıklarını belediye başkanı olarak atıyor,bu konuda halk biliyor izliyor gelecek zaman diliminde halkın sapmaz terazisi sandıkta herkes tepkisini verecektir demokrasi gereği sandıkta herkes tepkisini verecektir çünkü oy kullanılmaktan başka bir seçeneği hakkı yoktur,neredeyse geçmişte ağalık düzeninde olduğu gibi oy attıracak neyse şu anda seçim sistemi buna izin vermiyor,artık bu partide kıdem liyakata dikkat edilmezse ve tek adamlık sistemi devam edersen sonu nereye gideceğini halk biliyor atama milletvekili,il başkanı belediye başkanları atamaları bu partiye gönülden bağlı olanları üzüyor ama seçilenler makam ve koltukları korunuyor ondan sonra iktidara yürüyoruz toptan ve konvoy halinde kim ile?...

Yorumu oyla      20      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva