Tayfun MARO
Sıtkı Şükürer ne söyledi?
25 Ocak 2022 Salı

İzmir’in 8500 yıllık geçmişiyle övünmeyi seviyoruz.Haksız da sayılmayız. Hele, 5000 yılının kesintisiz yaşanmış olması şehri daha da değerli kılıyor.

Cumhuriyet döneminin İzmir’ine gelince, dün kurulmuş gibi duruyor… Yüz yılda ne oldu da şehir tarihi kimliğini kaybetti?

Körfezi sahil boyunca kuşatan ve denizi halka adeta yasaklayan 9 katlı beton bloklar hangi aklın eseri?

Deniz ile tepeler arasında dar bir şerit içinde kurulu şehri 100 yıldır bu dar alanda dikey büyütmek, nasıl bir şehircilik anlayışıyla açıklanabilir?

Cumhuriyet’in ilk yıllarında denize dik gelen bulvarlar yapılmasını ön gören “‘yıldız mimari’ deniyor galiba”, şehir planları yapılmış. Fakat İtalyan şehir plancısının çizdiği planlar kenara itilmiş, bugünkü “ben yaptım oldu” kafası ortaya çıkmış.

Körfez, lağım çukurundan farksız.

Yarımada yazlıkçı işgaline açılmış, bütün bağları, zeytinlikleri yazlık olmuş. İzmirli, açlık, kuraklık, kıtlıkla nasıl baş edeceğini düşünüyor.

Çeşme, Atlı spor kulübü, Tenis Kulübü arasında zaman geçiren burjuvazisi ne kokar ne bulaşır halleriyle ünlüdür.

Sıtkı Şükürer, yaptığı röportajda, bu meselelere değinmiş. Ve yüzyıldır şehirde kim varsa sorumlu tutmuş. Röportaja konuşma dili olduğu gibi geçince, meselenin aslı geride kalmış, mübadil suçlaması öne çıkmış. Bu yüzden kıyamet kopuyor. Sağ ve sol cenah tek ses oldu.

Kimsenin şehre yapılan kötülükleri konuşmak gibi bir derdi yok. Ama hazır Sıtkı Şükürer’i linç etmek için fırsat çıkmışken saldıran saldırana…

Dünya kültür mirasına yabancıyız. Tarih mirasına yabancıyız. Şehrin yaşanmışlığının getirdiği değerlere yabancıyız. Bu toprakların insanlığa kazandırdığı mesela İyon, Luwi kültürlerini yok sayabiliyoruz.

Acı ama gerçek; Şehre çok kötü davrandık. Bu şehre yerleşmiş insanlar gibi değil de yağmaya gelmiş barbarlar gibi davrandık.

Sıtkı Şükürer’in derdi, bu güzelim şehrin başına gelenleri dile getirmek. Meselenin aslını kenara itereksalt amacını aşan bir ifadeyi öne çıkarmak hoş olmadı.

Tamam, İzmir’e yapılanlarla yüzleşmek kolaydeğil ama centilmenlik de önemli… İnsanlık dersi verenler, insanlık mirasına yapılanları da konuşacak erginlikte olsaydı, ne iyi olurdu…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
26 Ocak 2022 Çarşamba 15:33

Sayın Vreskala,size yürekten teşekkür ediyorum. Nihayet bir İzmirli yüzyıldır şehrin başına gelenlere dair fikrini beyan ediyor. Biz mübadillerin dahli nedir ne değildir ayrıca tartışılabilir; benim derdim İzmir'i konuşmak. Çünkü İzmir hakkı olan yerde değil. Şehrin potansiyeli neredeyse yok sayılmış. İzmir, bırakın Türkiye'yi Batı'nın gıpta edeceği bir şehir olabilecek iken, şehrin "rakı-balık-gün batımı" muhabbetine meze edilmesi, benim zoruma gidiyor. Bunu dile getirdim. Sıtkı bey de bu meseleyi dile getiriyor. Değerli katkınız için tekrar teşekkür ediyorum. Saygılarımla.

Yorumu oyla      2      3  
Bahri Vreskala 25 Ocak 2022 Salı 21:40

Tayfun Bey iyi akşamlar...66 yıldır İzmir'de yaşayan biri olarak size katılıyorum. Ancak Sıtkı Şükürer'in yaptığı saygısızlığı ve hakareti asla doğru bulmuyorum. Bu çirkin ifade Şükürer'in mübadiller yaptığı ikinci saygısızlık ve hatadır. Bunu hukuk yoluyla çözmek gerekiyor. Dediğiniz doğru ne yazık ki İzmir bu yanlış yapılanma ile layık olduğu güzelliğini kaybetmiştir. Görevim süresince spor alanında yaptığım her hizmette, yatırımda kısa vadeli değil çok uzun vadeli düşündüm. İzmir Konak ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığımda projelerimden biri ulaşımda Sasalı'dan başlayan , Urla Karaburun kavşağında bulunan Teknoloji Üniversitesine kadar uzanan, tamamen sahilden gidecek 65 km.lik tramvay hattı idi. Seçim çalışmalarımda ve her TV konuşmamda çok önemli olan bu projeyi dile getirdim ama maalesef dinleyen olmadı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü görevim sırasında Sayın Valimiz rahmetli Sayın Nevzat Ayaz kendisine bağlı İzmir'deki tüm İl Müdürlerinden İzmir'in yatırımları ile ilgili 30 yıllık yatırımlar projesi talep etmişti.Tüm İl Müdürleri 30 yıllık ben ise sporla ilgili 100 yıllık yatırım raporu vermiştim. Sayın Valim de karşılığında beni takdirname ile ödüllendirmişti. İzmir'i yönetenlerin en önemli görevleri kısa vadeli değil yatırımları geleceğe dönük oy kaygısı olmadan uzun vadeli projeleri hayata geçirmektir. Ben sporcuyum... seçim çalışmalarımda bazı adayların oy uğruna vaad ettikleri ama yapamayacaklarına karşılık seçmene yaparız hallederiz dedikleri yasal olmayan İzmir'i çirkinleştiren işler için peşinen seçmene yapmayacağımı yüzlerine söylüyordum. Ayrıca belirttiğim gibi ve de sizin görüşünüze katıldığım gibi İzmir'imizi mübadiller, ve diğerleri değil İzmir'i yönetenler ve rant uğruna çirkinliği yaratan yöneticiler ve siyasilerdir. Sağlıklı günler diliyorum Saygılarımla Bahri Vrekala

Yorumu oyla      3      3  
şeraFettin ZEYREK 25 Ocak 2022 Salı 21:00

Dikiliyi de dile getirsene. Ova yok edildi. hala daha yok ediliyor.

Yorumu oyla      2      3  
kentli olmak 25 Ocak 2022 Salı 17:06

Sıtkı bey ,,,az bile söylemiş...

Yorumu oyla      3      5  
DÜŞÜN 25 Ocak 2022 Salı 16:02

Her koldan ve 2 cümle üzerinden çıkan haberleri okuyunca gerçekten çok kızdım, nasıl böyle saçmalamış dedim. SONRA biraz zaman ayırıp röportajın tamamını okudum ve saptamaları ile ifadeleri ile kısaca gerçekleri ve üstünde düşünmeyi ortaya koymaktan başka bir şey yok. ÜSTÜNDE DÜŞÜNMEK... malesef en az yaptığımız şey. Bağırıp çağıranlar lütfen bir yarım saatini ayırıp İZGAZETE web sayfasından röportajın tamamını okusun. VE DÜŞÜNSÜN derim.

Yorumu oyla      10      8  
madem öyle 25 Ocak 2022 Salı 14:27

O zaman Sıtkı Bey, "Biz" diyecekti! Konuyu ötekileştirmeden, genelleyerek vurgulayacaktı.

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva