Tayfun MARO
Sistemin buyurduğu gibi…
26 Temmuz 2021 Pazartesi

Sisteme nitelikli beyin gücü yetiştirmekle ünlü okulların, sistem karşıtı solculara, devrimcilere ne ifade ettiğini hep merak etmişimdir.

Çünkü ortada yaman bir çelişki var…    

Söz konusu okulların diploması, sistemden en iyi koşullarda beslenmenin teminatıdır. Ve bu diplomalara sahip olanlar, aldıkları formasyon gereği, sisteme hizmet etmek için adeta birbiriyle yarışır.

Gerek kamu gerek özel sektör üst düzey yönetim kademelerinde ağırlıklı olarak bu okulların mezunları istihdam edilir.

Demem o ki sisteme en iyi hizmet eden beyinleri yetiştiren bu okulların derdi, sözüm ona sistemle hesaplaşan solun neden derdi oluyor, anlaşılacak gibi değil.

Kapitalist sistemde yaşanması muhtemel sorunlar, solcuları neden böyle üzüyor?

Mesele, eğitim sistemi ve bilimin ahvali ise, kırk yıldır akılınız neredeydi? Seksenden beri bilimsel düzey sürekli irtifa kaybediyor. Meseleyi bütünlüğü içinde ele almak, zorunuza mı gidiyor?

Sorunun çıktığı yere baktığımda, Erdoğan rejimi ile Batı icazetli sermaye arasında sürüp giden hesaplaşmayı, hâkim sınıfların iç hesaplaşmasını görüyorum.

Erdoğan yönetiminin misyonu, tüketim toplumuna yabancı, tüketim kültürüne uzak mütedeyyinleri sisteme dahil etmekti. Bu büyük potansiyelin tüketim toplumuna dahil olması isteniyordu. Ve bu nedenle, 2010 yılına kadar, Erdoğan’a sempatiyle bakılmıştı. Sonrasında hesaplar değişti…

Bana kalırsa, sermaye gruplarının çıkar çatışmasında “Bulu vakası” bir iç hesaplaşma konusudur. Muhtemelen, İstanbul burjuvazisi ile iktidar grubu arasında… Derdi de devrimcileri gerdi…

Devrimcilerin dert ettiği bu ünlü okullara girmek için en yüksek puanları almak gerekiyor. O okulların ihtiyaç duyduğu zekâ kategorisinde en yüksek puanlar… Gerisi, az ötede oynasın…

Az ötede oynayanlara gelince…

Neredeyse her ilde yüksek öğrenim kurumu var. Benzeri sorunlar, hatta daha fazlası, muhtemelen bu okulların çoğunda yaşanıyor. Üniversiter öğrenim düzeyi ve bilimsel çalışma kapasitesi hepsinde de vasat veya vasat altı.

Ve nedense, bu okullarda olan bitenler için bir tek öğretim üyesinin okul bahçesinde dikildiğine, medyanın ayağa kalktığına, sosyal medyada kıyametler koptuğuna tanık olmadım.

Olmadım, çünkü halk denen gariban sürüsüne o okullar çok bile… Bilinç altı maalesef böyle çalışıyor.

Nihayetinde, hepimiz sistemin sadık bendeleriyiz, iktidar/muhalefet tahterevallisinde çocuklar gibi şen…

Karakter doğru dürüst oluşmamış, güç önünde eğilmek alışkanlık olmuş; herkesin meşrebine göre önünde diz çökeceği putları ve çok makul mazeretleri var.

Yok aslında birbirimizden farkımız, kimimiz sağa kimimiz sola savrulmuşuz; artık üstümüzden ne geçtiyse… 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 29 Temmuz 2021 Perşembe 00:29

Rejim mi? Kabine demek istedin herhalde?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva