Fatih YAPAR
Serkan Ferdinand!
7 Kasım 2019 Perşembe

Birinci Dünya Savaşı’nı hazırlayan siyasi, ekonomik, ideolojik ve askeri nedenler vardı!

Elbette bu nedenler öyle basit, sıradan ve alışagelmiş değildi. 28 Temmuz 1914’te başlayan savaş tam 4 yıl sürdü. Ve Dünya’nın kaderi değişti.  Ama savaşın çıkmasına neden olan bir mesele daha vardı ki hem tarihçiler hem de politikacılar tarafından hepimize anlatıldı. Filmlere bile yüzlerce kez konu oldu.

Neydi o?

Saraybosna’yı ziyaret eden Avusturya-Macaristan veliahtı Franz Ferdinand’ın bir Sırp tarafından öldürülmesi savaşın bahanesi ve görünen sebebiydi. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, suikasttan sorumlu tuttuğu Sırbistan’a resmen savaş açtı. Kısa süre içerisinde bu savaşa diğer Avrupalı devletler de katıldı.

Böylece savaş başlamış oldu…

Malum, Türkiye’yi yönetmeye talip olan Cumhuriyet Halk Partisi’nde kurultay takvimi işliyor. Yerel seçimde gösterilen adaylarla İzmir’de zirveye çıkan parti Ankara, İstanbul, Adana, Antalya, Mersin gibi büyük illeri de hanesine yazdı.

Şimdi ise;  aslında daha zorlu bir mücadele yani parti içi süreç resmen delege seçimleriyle başladı. Türkiye’nin birçok yerinde sandıklar kurulacak, parti üyeleri sandığa giderek delegeleri, onlar da ilçe başkanlarını seçecek. Sonra yapılacak il kongrelerinin ardından parti, genel başkanını ve yönetimini ilan edecek.

Herkesin de bildiği gibi Türkiye’ye örnek gösterilen İzmir’de ciddi bir değişim, dönüşüm yaşanıyor. Kenti 15 yıldır yöneten ve parti içi meselelere en ince ayrıntısına kadar giren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu artık yok!

Bu görevi ise; henüz açık ve net tavır almayan sorulduğunda ise “parti örgütünün işlerine karışmayacağım” mesajını veren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanı Tunç Soyer yürütüyor. Büyükşehir’in koltuğunda oturan “iradenin” sürece nasıl müdahil olacağını zaman gösterecek ama ilçelerde hareket şimdiden başladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı, “kongrelerde tek aday olacak diye bir şey yok, elbette demokratik yarışa destek vereceğiz” açıklamaları süreci daha da şekillendirdi. Çok değil aylar önce koltuklara oturan belediye başkanları topa hızlı girdi.

Bütçesi, imkanları, konumu ve durumu itibariyle sürecin en etkili makamını temsil eden Başkan Soyer’in mevcut İl Başkanı Deniz Yücel’e sıcak bakmadığını artık uçan kuş bile öğrendi.  Soyer’in bu süreçteki tavrına partinin deneyimli isimlerinden eski İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu “arka plan çalışmasıyla” destek veriyor. Nalbantoğlu’nun saraydaki kolu, yol arkadaşı Başkanvekili Mustafa Özuslu ise sürecin etkili isimlerinden…  Elbette bu yapılanmada metropolde görevde olan birçok belediye başkanı ve siyasetçi de yer alıyor.

İl Başkanı Yücel’in yanında saf tutan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu gibi isimler çok önceden tavır alarak niyetlerini belli etmişti.  Yaşanan konjonktür nedeniyle Yücel’in yanında duran önemli bir isim daha var. O da Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan… Doğrudan, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç üzerinden süreci yakından izleyen Özkan’ın temasta olduğu başka belediye başkanları da yok değil.

Bir de bu yapıların “Ankara” yani milletvekili temsilcileri var.  Gelinen durum itibariyle Milletvekili Ednan Arslan dışında, (politik davrananları saymazsak) İl Başkanı Deniz Yücel’in yanında net olarak duran yerel bir isim şimdilik yok!

Delege seçimleri başlamadan “mavi ve beyaz liste” destekçileri olarak bölünen İzmir İl Örgütü’nde ekipler ortaya çıktığına göre rekabet yani mücadele de kaçınılmaz… Bunun için tıpkı 1. Dünya Savaşı’nda olduğu gibi bir bahane, sıradan sebep yeterli.

Tıpkı Macaristan Veliahtı Ferdinand’ın öldürülmesi gibi!

Peki İzmir’deki Ferdinand kim?

Buca Belediyesi Başkanı Erhan Kılıç tarafından koltuğundan azledilen Siyasi Başkan Yardımcısı Serkan Kalmaz!

Partinin yol kazası yaşayan ilk adayı Suat Nezir’in yerine İl Başkanı Yücel’in “gece yarısı operasyonunda” elindeki ilk kart olan Kalmaz’ın görevden alınması sıradan bir durum değil. Resmi belediye yönetim şemasına göre “yazı işleri, zabıta ve ruhsat denetim” gibi kritik müdürlüklerin bağlı olduğu Kalmaz’ın“üst irade” bilgisi dışında hareket ettiği iddiaları uzun süredir zaten vardı!

Başkan Kılıç’ın tüm dengeleri alt üst eden bu hamlesi sonrasında İzmir’de daha önce eşi benzeri görülmeyen bir şekilde ilginç bir tepki geldi. Yardımcısını görevden alan belediye başkanına “yanlış yaptın” mesajını veren Milletvekili Murat Bakan, “Elbette bunun siyaseten sonuçları olacaktır” dedi. Daha önce, “genel başkanın kimseye diyet borcu yok, bana bile…” diyerek dikkatleri üzerine çeken Vekil Bakan, Kalmaz’ın ne kadar değerli ve önemli olduğunu anlattıktan sonra, “Kendisiyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yoldaşlık etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu şu demekti:

“Sürecin içinde bizim için çalışacak, biz de kendisine kol kanat gereceğiz”

Bir dönem Konak’ı yöneten eski Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a nefes aldırmayan, meclis içinde tüm komisyonlara hakim ve siyasi erki elinde tutan bir grup var. Bu grup, ilçe başkanlığı ile de barışık yeni Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile de gayet “uyumlu” çalışıyor.  “Yalı Grubu” adıyla bilinen yapılanmanın liderliğini yapan Göztepe Spor Kulübü eski Başkanı Mustafa Kocaoğlu’nun da damadı olan Kalmaz ekipler arasındaki gerilimin sebebi, kavganın nedeni oldu. Tarafını ve tavrını durduğu yeri değiştirerek belli eden Kalmaz olayı aslında buzdağının görünen yüzü!

Bu nedenle 8 Kasım itibariyle resmen başlayacak olan delege seçimleri sürecinde köprünün altından daha çok su akacak.

İşte o sular bir yerlere yol-su ve elektrik olarak geri dönecek…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BAHRİYELİ 7 Kasım 2019 Perşembe 17:01

Seçilmiş olan belediye Başkanıdır istemiş olduğu kişilerle daha iyi hizmet sunmak için ekip kurar ve çalışmalarını yapar.bu yenimi çıktı ben kimi istersen onu başkan yardımcısı yapacaksın demek doğrumudur ayrıca siyasi partiden seçilen belediye başkanı parti rozetini cebine koyarak halk için çalışması gerekir ve böyle olması gerekir.

Yorumu oyla      5      5  
HAKAN YAVUZ 7 Kasım 2019 Perşembe 14:44

VAAVV SEN NEYMİŞSİN BE ABİ!!!!

Yorumu oyla      5      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva