Erkan SEVÝNÇ
Nerede hareket orada bereket!
23 Ekim 2019 Çarşamba

Bugün Çarşamba… Kültürpark’ta açılan ikinci üretici pazarındayız...

Yine sağlıklı doğal ürünler alacağız evimize…

Üretici pazarları ile yaklaşık dokuz yıl önce Seferihisar’da tanışmıştık...

Kale içinde kadınlar ürünlerini satıyorlardı…

Yerel ürünlerin üretiminin artması ve üreticinin gelirinin yükselmesi hedefiyle hizmet veren üretici pazarları sayesinde üretici ürünlerini pazarlama imkânı buluyor… İki kere iki dört…

Dünyamız, küreselleşmenin etkisiyle, bir taraftan uzayda bitki üretme teknolojileri üstünde çalışırken, diğer taraftan da yeryüzünde sağlıklı gıda üretimini nasıl sağlayacağı, açlık sınırı altında yaşayan, yetersiz beslenen veya yanlış beslenen milyonlarca insanın sorunlarına çözüm arıyor…

16 Ekim 1945’te Kanada’da kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’ne ülkemiz 6 Nisan 1948 tarihinde üye olmuş... FAO’nun kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor... FAO'nun temel hedefi, günümüzdeki ve gelecekteki nesillerin ihtiyacını karşılamak için çevreyi kirletmeyen, teknik açıdan uygun, ekonomik açıdan uygulanabilir ve sosyal açıdan kabul edilebilir bir kalkınmayı desteklemek olarak tanımlanabilir… FAO'nun günümüzdeki temel işlevi de artık sadece gelişmekte olan veya az kalkınmış ülkelerde tarımın ve beslenmenin sağlıklı bir biçimde yapılması değil, aynı zamanda gelişen ülkelerde de sağlıklı gıdaya erişimde öncülük etmek oluyor… FAO 194'ten fazla üye devletle dünya çapında 130'dan fazla ülkede çalışmalarını yürütüyor. Bu çerçevede her yıl 16 Ekim’de İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Tarım Festivali düzenleniyor. Bu yıl bu festivale üretici pazarı da eklendi…

Gıda Hakkı, her erkek, kadın ve çocuğun yalnız veya diğer bireylerle birlikte toplum içinde her zaman yeterli gıdaya erişebileceği veya satın alabileceği fiziksel ve ekonomik koşullara sahip olması, ülkemiz gıda hakkını kabul etmiş ve Anayasa’nın 49, 55 ve 61. maddelerine yerleştirmiş durumda… Bireyin ve toplumun bu hakkının temel öğelerinin başında güvenilir gıdaya erişim geliyor. Türkiye’de yükselen nüfus, kentleşme ve sanayileşme, gıda ihtiyacını arttırırken tarım alanları ve doğal alanlar üzerindeki baskı ortada... Kentleşmenin etkisi ile tarım alanlarımız ciddi anlamda azalıyor. İşin uzmanları, “Gerek gıda güvenliği ve sağlıklı beslenme sorunlarının önüne geçilmesi gerekse toprak, su, hava ve biyo çeşitlilik gibi doğal varlıklardaki tarım kaynaklı yoğun baskının azaltılması ve gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde devredilebilmesi amacıyla organik tarım sürdürülebilir sistem olarak ilk sırada yer almalı” diyorlar…

Market raflarında yer alan katkılı, hileli gıdalara karşı doğal gıdalar çabası büyüyor… Hem sağlıklı beslenmek hem küçük üreticiyi destekleyerek mevcut sisteme itirazı güçlendirmek artık daha kolay. İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, “Koop-tuk Geliyoruz…” diyor ve ekliyor:

“Kooperatifçilik güç kapısıdır. Aslında el ele verirsek her şeyi başarırız, bunu görmemiz gerekiyor…”

Yarın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle bir de kongre başlıyor. Ahmed Adnan Saygun’da Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET)’nin düzenlediği “İkinci Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi”nde dünyaca bilinen çalışmalara imza atan Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, “Beslenme Hakkının Tuzakları” ve Prof. Dr. Carl Walther Matthias Kaiser de “Gıda Etiğinin Politikaları” başlıklı açılış konferanslarını verecekler…

Dönüyoruz yine başa… Kültürpark’taki pazarın açılışında ne demişti Büyükşehir Belediye Başkanı?

“Çağımızdaki en büyük sorunlardan birisi kır ve kent arasındaki ilişkinin kopmuş olmasındandır. Dünyanın gıda devleri kır ve kent arasındaki duvarın daha da büyümesi için adeta seferber olmuşlardır. Gıda özgürlüğünü tesis etmenin tek yoluysa işte bu duvarların yıkılması. Bu da ancak kırda ve kentte yaşayan vatandaşlarımızın birbirine dokunabilecekleri yeni meydanların açılmasıyla mümkün…”

Benim için üretici pazarları para karşılığı sebze-meyve satın alınan yerler değildir… Bu pazarlar bereketin çoğaldığı ve toplumun her kesimine yayıldığı meydanlardır… Üretici pazarları alışveriş merkezi değil, “Bereket Meydanları”dır…

Bir de karşı çıkanlar var…

Neymiş, pazarcılar odası niye çiğneniyormuş?

Neymiş, üreticiler Hal’den alıp buralarda satıyorlarmış...

Neymiş, Kültürpark’‘ta pazar mı olurmuş?

Mış mış da muş muş...

Geçiniz…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zafer Cengiz 23 Ekim 2019 Çarşamba 09:31

Çok güzel AMA henüz izmir Kenti hala "merkezdeki dengeleri yerli yerine oturtmaya çabalarken" 10 Yıldır yerel gündeme giren #İzmirMODELİ ile EGE Bölgesinde "Çağdaş Kentsel ve Bölgesel atılım yapmak" HAMLESİ Artık unutuldu mu?

Yorumu oyla      6      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva