Nedim ATİLLA
Kültür ve hoşgörü kimliği
17 Kasım 2020 Salı

Bugün artık tartışılmayan ama zamanında çok tartışılmış bir mevzudur, “Avrupalı Kimliği”. Avrupa’da bir birlik oluşturma çabası, öncelikle ekonomik alanda gerçekleştirilmeye çalışılmış olsa da, bütünleşme anahtarının kültürel birliktelikte olduğunun anlaşılmasıyla birlikte Avrupa’da ortak kültür politikalarının oluşturulması gündeme gelmiştir. Bu türden politikalar ancak ortak kültürel değerler üzerine kurulabilir. İşte bu nedenle Birlik içinde “Avrupa Kimliği” yaratma ihtiyacı ortaya çıkmış ve bu kimliğin dayandığı temeller tartışılmaya başlanmıştır…

Ve sonuçta bu hüviyetin bir kültür ve hoşgörü kimliği olduğunda karar verilmiştir. Kimdir bu kimliğin sahibi? Anahtarları şöyle sıralanmıştır:

“Sürekli gelişmeyle kültür evrimi birbirinden ayrılamaz. İnsanın gelişmesinin başlıca amaçlarından biri bireyin sosyal ve kültürel evrimidir. Kültürel yaşama ulaşma ve katılım her toplulukta bireylerin vazgeçilmez hakkıdır. Hükümetler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 27. maddesi gereğince bu hakkın korunması için gerekli çerçeveyi yaratmakla yükümlüdürler. Kültür politikalarının baş amacı bu hakkın gelişme içinde kullanılması için koşulları yaratmak ve gerekli kaynakları sağlamaktır. Kültürler arasında diyalog, dünyamızda kültürlerin ve politikaların en önemli hedeflerinden biridir. Barış içinde bir arada yaşamanın vazgeçilmez koşulu budur. Kültürde yaratıcılık insanın ilerlemesinin kaynağıdır. Kültürel çeşitlilik de insanlığın hazinesidir ve gelişmenin vazgeçilmez öğelerinden biridir. Kültürle gelişme arasında uyum, kültürel kimliklere saygı, çeşitliliğe karşı hoşgörü, toprak bütünlüğüne ve ulusal egemenliğe saygı, sürekli ve doğru bir barışın zaruri koşullarındandır. Kültürlerin dünya düzeyinde yayımı karşısında yerel ve bölgesel kültürlerin tehdit altında kalması öteki kültürlerin gelişme dinamiğini etkilememelidir.”

Sabah sabah bu girişi yapmamın nedeni 16 Kasım Dünya Hoşgörü Günü’nde (yani dün), Avrupa’dan Rotterdam Gençlik Senfoni Orkestrası ve Türkiye’den Olten Gençlik Filarmoni Orkestrası üyelerinin mesafeleri aşıp, pandemi nedeniyle ertelenen muhteşem sanal konserlerini Denizli AB Bilgi Merkezi’nin katkılarıyla gerçekleştirmiş olmalarıdır.

Konseri canlı izledik, İzmir AASSM’den ve Rotterdam’dan, büyük keyif aldık. Her zaman söylüyorum; AB’ye en yakın Türkiye şehri İzmir’dir diye. Dün gece bir kez daha tanık oldum…

***

16 Kasım Dünya Hoşgörü Günü demişken şunu da yazmadan geçemeyeceğim: Sevgi, barış ve hoşgörü gibi insanı temel alan değerleri yücelten, oluşturuldukları dönemi aşarak günümüze ulaşan düşünce sistemleri, bugün de geniş kitleler için yol gösterici olmayı sürdürüyorlar.

İnsana yalnızca insan olduğu için değer veren, temel hak ve özgürlüklere saygılı bu düşünce sistemleri, çağdaş, demokratik yaşam biçimlerinin özünü oluşturuyor, toplumları her zaman ileri götürüyor.

Anadolu burası… Ahmed Yesevi, Mevlâna, Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli gibi büyük düşün insanları, her dönemde geçerliliğini koruyan öğretileriyle, Anadolu aydınlanmasını başlatmış. Bu büyük insanların ortak paydası hoşgörü…

Gurur kaynağımız olan bu inanç önderleri aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, çağdaş kimliğinin oluşmasına ve yaşatılmasına katkıda bulunduğunu unutmuyor, bu ülkede o güzel hoşgörü günlerinin yeniden filizleneceğine olan umudumuzu da sonuna kadar koruyoruz. Sevgi, hoşgörü, iyi niyet, olumlu düşünce ve akılcı yaklaşımlara ulaşmada bizi kültürün ve sanatın daha güzel bir geleceğe ulaştıracağına da inancımız tam…

Bu duyguları yeniden yazma imkanını veren bir konser oldu dün geceki… Teşekkürler Olten Filarmoni…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
salim çetin 24 Kasım 2020 Salı 19:08

Kalemine sağlık Nedim Hocam...

Yorumu oyla      2      3  
Nurdan Bozkurt Sözer 17 Kasım 2020 Salı 21:58

Çok güzel bir yazı Dünya hoşgörü günümüz kutlu olsun.

Yorumu oyla      2      3  
Esen Şirin 17 Kasım 2020 Salı 14:37

Kaleminiz eskimesin çok güzel bir yazı ?? bu Nedim Bey Olten Filarmoni ye ayrıca alkış..Dünya hoşgörü günümüz kutlu olsun..????

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva