Fatih YAPAR
Körfez kendini temizler mi?
9 Nisan 2021 Cuma

“İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi”

Merkezi hükümet ile yerel yönetim işbirliğine ikinci güzel örnek olarak İzmirlilere sunulmuştu. İlki, TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında gerçekleşen protokol ile hayata geçirilen İZBAN projesiydi. Yine bu projede de TCDD ile Büyükşehir başroldeydi. Bir yandan Körfez temizlenecek, sirkülasyon sağlanacak diğer yandan ağır tonajlı gemilerin limana girebilmesi için bir kanal açılacaktı. Çünkü Ege Denizi’ne kıyısı olan ticaret limanlarında liderliği Avrupa'nın sekizinci ve Akdeniz'in üçüncü en yoğun limanı Yunanistan Pire Limanı almıştı.  Ancak orada parçalanan ve bölünen yükler daha küçük gemilerle Ege Bölgesi’ne yani İzmir limanına getirilebiliyordu.

Bu işin bir de bonusu vardı tabi ki!

O da; hem sirkülasyon hem de yaklaşma kanallarından çıkan çamur atık İzmir Limanı’nın genişletilmesinde dolgu malzemesi olarak kullanılacaktı. Dolgu dışında kalan çamur, balçık gibi toprakların da oluşturulacak iki yeni adaya dökülmesi planlanmıştı. O adalar ise Urla ve Çiğli Sasalı açıklarında iki farklı noktaya kurulacak böylece hem sirkülasyon sağlanacak hem de navigasyon (yaklaşma) kanalıyla İzmir’in ekonomisi uçacaktı.

Gel zaman git zaman projede birçok aksama oldu. İzmir’in Ankara’da bekleyen talepleri arasında yer alan bu ortak projede son olarak adaların doğal dalgalara etkisi konulu rapor bile tartışıldı. Sonunda protokolün gereği evrak üzerinde yapıldı ama şimdiye kadar hiçbir işlem olmadı. Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin temizlik için aldığı tarama gemileri dere yataklarını temizlerken bir yandan Homa Dalyanı gibi projelerde İZSU tarafından çalıştırıldı.

Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sürpriz bir çıkışa imza atarak yaptırdıkları bilimsel araştırma sonucunu açıkladı. Ve şöyle dedi: “Merkezi hükümet tarafından İzmir’e yapılacak olan Körfez Tüp Geçişi Projesi sirkülasyonu engelliyor. Büyükşehir bütçesinden 2 milyar TL parayı ben temizlik projesi için harcamam…”

Bir yandan mahkemeler, açılan davalar ve itirazlarla gündemdeki yerini koruyan son Başbakan İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın “çılgın projem” dediği Körfez Tüp Geçişi ise rafa kaldırıldı. Aradan zaman geçti, siyasi dengeler değişti, yeni bir seçim dönemi geldi, aktörler belli oldu. 

Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni yöneten Tunç Soyer göreve geldiği ilk zamanlarda“İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi” için TCDD’ye çağrıda bulunarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söylemişti. Fakat değişen bir durum ve yeni bir fikir de vardı.

Soyer şöyle dedi:

“Yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki körfezi kirletmezsek kendisi doğal yollardan temizleniyor”

Bu açıklama, Bayraklı’da vapur iskelesinin açıklarından başlayan ve Çiğli Sasalı-Kuş Cenneti açıklarına kadar devam eden sirkülasyon kanalının yapılmaması demekti. Fakat Soyer, kendi görev döneminin sonuna kadar Körfez’i yüzülebilir hale getirme sözü de vermişti. Hem de bizzat Konak-Karşıyaka arasında kulaç atarak…

Elbette siyaseten de tartışmalara neden olan önemli bir sorun vardı. O da İzmir’in koku problemi. Havalar ısındığında nereden geldiği belli olmayan, bir anda kentin kuzeyini saran bu koku bir türlü çözülemedi. TÜBİTAK dahil yapılan tüm araştırmalardan net bir sonuç çıkmadı. Üstüne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her toplantıda “İzmir’e suyu biz getirdik, Körfez kokuyor” diye eleştirirken…

Peki ne oldu?

İZSU Genel Müdürlüğü’nün idari yönetimi ve bilimsel aklı bu projenin yapılması gerektiğini düşünerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusu yaptı. O dosyayı yakından inceledim. İzmir Büyükşehir Belediyesi körfez rehabilitasyon projesini kendine göre bir şekle sokarak ilk olarak kokuya engel olma, sirkülasyonu sağlama ve dere yataklarını temizleme misyonunu edinmiş. Bakanlığa ise yaptığı başvuruda oluşacak iki adanın imar planlarının işlenmesi talebinde bulunmuş. Kısacası İzmir limanının gemilere kucak açacak ticari gelişmesi şimdilik ikinci plana bırakılmış.

Her fırsatta “bilimin önderliğinde” bir yönetim şeklinden bahseden Başkan Soyer’in “Körfez kendisini temizler” fikrinden ayrılması İzmir adına önemli bir gelişmedir. Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere İZSU ve diğer kurumların elinde bu konuda yeterli bilimsel çalışma mevcuttur. Önemli olan idari tasarruf olduğuna göre gelinen nokta herkesi memnun etmiştir.

Son bir not; Balçova İnciraltı Planları’nın gündemde olduğu şu günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti kongresi için geldiği İzmir’de “Körfez Tüp Geçişi’nin fizibilite çalışmaları sürüyor” sözlerini de kenara koyalım. Son onaylanan SİT alanı haritasında tüp geçişin bağlantı noktalarının planlama alanı dışına alındığını da unutmayalım…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KSKLİ 13 Nisan 2021 Salı 18:29

Çocuktum büyük kanal için devasa borular döşendi arıtma yapıldı ihtiyarladım hala aynı. Yıllardır büyük kanal için herkesten fazla fatura ödedi izmir sonuç yok.

Yorumu oyla      3      4  
Boris Johnson ve Soyer 10 Nisan 2021 Cumartesi 01:29

Boris Johnson COVİD-19 pandemisi ortaya çıktığında İngiltere''de genel bağışıklık için herkesi virüse yakalatıp virüsün kendi kendine yok olacağını söylemişti. Soyer de körfezin kendi kendine temizleyeceğini iddia etti. İngiliz Soyer diyorsa temizler. Hatta İzmir''e kanalizasyon sistemi de kurmamasının sebebi de şehrin kendi kendini temizliyor olması. Her yağmurda bütün zemin ve giriş katları yağmur suyuyla temizleniyor. İzmir yağmurla temizlendikçe Soyer de oy kazanıyor.

Yorumu oyla      4      3  
alen35 9 Nisan 2021 Cuma 22:20

Körfez temizliği konusun da üniversitelerin çeşitli raporları var. Yeterli su sürkülasyonu sağlansa bile körfezin yüzülebilir hale gelebilmesi onlarca yıl alacaktır. Bunun yanında vatandaş içinde çeşitli cezalar olmalı ve sintine denetimi de yüksek olmalı. başka türlü temizlenmeyecektir körfez. evet doğa kendini yeniler ama bu süreç uzun bir süreçtir. bizden sonraki bir kaç nesil bunu görebilir. körfeze canınız gibi bakmazsanız da istediğiniz kadar su sürkülasyonu sağlayın hiç bir işe yaramayacaktır.

Yorumu oyla      3      3  
Gürkan 9 Nisan 2021 Cuma 19:01

Ben geçiş "fikrine" karşı değilim AMA faydalı olurdan sonra da "geçiş ücretinin yüksekliği, çevreye ve körfeze zararı olacağı için, faydadan daha çok zararı olacak bir proje olacağı kesin." diye de belirtmişim. 5 alternatif proje hazırlanmış: En iyisi Üçkuyular Vapur İskelesi'nden başlayan, sanayiden çıkan, ağırlıklı olarak tünel olarak devam eden proje ama seçilmemiş, ekonomik olarak en ucuzu seçilmiş. Bunun yerine Yeşildere ve Altınyol'a paralel yeni bir bulvar yapılırsa da olur diyorum. Hatta mevcut yol çift katlı olabilir mi bakmak lazım. Böyle bir öneri bir ara gelmişti. https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/izmir-trafigine-cift-katli-cozum-21707321 Ankara Caddesi-Çiğli ve Karşıyaka yönünden gelen trafiğin buluştuğu yerle ilgili yakın zamanda ihaleye çıkılmıştı: "MÜRSELPAŞA CADDESİ-ZAFER PAYZIN KÖPRÜLÜ KAVŞAĞI ARASI KARAYOLU, BAĞLANTI YOLLARI VE BÜYÜK SANAT YAPILARI UYGULAMA VE GÜÇLENDİRME PROJELERİNİN DANIŞMANLIK HİZMET ALIMI" Projeye göre ilave şeritler eklenecek ama yetmez. Yıllar önce açılan Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi'ne, Buca-otogar arası tünel de eklenecek ama paralel bir bulvar gerekli. Yol şimdi yetmiyor; gökdelenler bittikçe iyice şişecek. Sirkülasyon kanalına da parayı gömmektense şehrin altyapısı yapılsa daha iyi olur. Her ikisini yapacak kaynak varsa tabi hepsi yapılsın ama mevcut altyapı sıkıntıları varken körfeze milyonları harcayıp kanal açmanın çok da bir manası yok.

Yorumu oyla      3      3  
olumlu 9 Nisan 2021 Cuma 16:35

Olumlu gelişme Soyer'in İZSU kadrosunun değil de akıldanesinin tavsiyesinden vazgeçmiş olması. Körfezin kendi kendini temizlemesi beklenirse, o temizliği torunlar belki görür! Şaşırdığım, İzmire ilişkin sağduyulu görüşleri bilinen Gürkan'ın, geçiş ve döviz garantili tüp geçişe olumlu bakması! Akıl alır gibi değil! Geçmediğimiz köprülerin, yolların parasını ödemekten şikayet ederken, aynı tarzda geçit İzmirde diye 'evet' demek ahlaki bir yaklaşım değil bence! Kaldı ki, 'gavur' İzmire yağmurlu havada su vermeyen zihniyetin sadece 5li çeteyi beslemek için buna sarıldığı da bilinirken.

Yorumu oyla      7      4  
Gürkan 9 Nisan 2021 Cuma 15:01

Kaç yıllık hikaye. Yapılacağını zannetmiyorum. Hayır, madem yapmaya niyet vardı da yıllardır neden bekleniyor? Burayı geçtim, 2013 yılında ihalesi yapılan, 2018'de de yarım kalan proje için ikmal ihalesi yapılan Çiğli arıtma 4.faz inşaatı ne oldu? Koku problemi de bariz altyapı kaynaklı. Başka ne olacak? Körfez geçiş projesi de yapılmaz. Yapılırsa faydalı olur ancak geçiş ücretinin yüksekliği, çevreye ve körfeze zararı olacağı için faydadan çok zararı olacak bir proje olacağı kesin. Ancak mutlaka Yeşildere ve Altınyol'a paralel bir yol İzmir'e lazım. Başkan Soyer 'in projeleri arasında bir bulvar projesi vardı ( Karabağlar-Buca-Bayraklı-Karşıyaka diye) ama adı bile geçmiyor. 2 yıllık süreçte bu proje için herhangi bir çalışma yapıldı mı? 10 yıldır 2.çevre yolu konuşuluyor ama mevcut sıkıntıyı çözmez. İZBAN da yetersiz bir sistem. Sorunları bir türlü çözemediler. Baştan maliyetlerden kısılarak yapılan işlerin hepsi sıkıntılı.

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva