Tayfun MARO
Kemal Bey mutfaktan bildiriyor
10 Eylül 2021 Cuma

Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni mutfak açıklaması akıllara ziyan…

Bence, Selvi Hanım Kemal Beyi bir daha mutfağa sokmasın. Oraya girince kapitalist damarı kabarıyor olabilir...

Altı seçim vaadini duyunca çok şaşırdım. Hele altıncı vaat beni benden aldı. En pahalı telefonları, arabaları seçim rüşveti olarak önünde bulunca insan haliyle bir tuhaf oluyor.

Konuyu oğluma hafiften çıtlattım.

“Yakında sana araba alacağım!” dedim.

“Olur. Ama ÖTV’nin yarısını isterim.” dedi.

Maymun gözünü çoktan açmış, yoksa arabayı kullandırmayacak…

Sosyal demokratların iyi kötü kapitalizm eleştirisi yaptığını biliyordum. Sık sık o eleştirilerle ters düşen işler yaptıklarını da… Ama bu vaatlerde ölçü iyice kaçmış.

Tüketim alışkanlıklarını böylesine provoke etmek, hem de tüketim kültürü enikonu sorgulanırken…

Kılıçdaroğlu, “alçakgönüllü uygarlık” diyerek sistemde değişimin yönünü işaret ettiğinde, bu açıklamayı çok önemli bulmuştum. Halen de önemli buluyorum ve destekliyorum.

Gelin görün ki “Dünya’yı değiştirmek fikri” oy kaygısıyla popülist politikalara kurban ediliyor…

Sosyal demokratlar, geçen yüzyılın sanayi toplumlarına yönelik politik dili terk etmek ve merkez sağın popülist siyasetine öykünmekten vazgeçmek zorunda.

Yeryüzü krizler sarmalında kaotik bir dönemden geçiyor. Değişim ve dönüşümün orta yerinde, sosyal demokratların zamanın ruhuyla mütecanis siyasi çizgiye gelmesini sabırla bekliyoruz.

Yapay zekâ, üretim ve tüketimin yeni durumu, süreçlerin yatay seyrettiği yatay toplum, çökmekte olan hiyerarşik yapılar, devletin yeniden yapılanması ve yeni siyaset dili üzerine sosyal demokratların neler söyleyeceğini merak ederken; size “araba, telefon vereceğiz” gibi vaatlerle karşılaşmak hoş olmadı.

Hem de Dünya nüfusunun dörtte üçten fazlasının yoksullaştığı koşullarda, bir milyara yakın insanın aç olduğu ve her gün, otuz bin kadar insanın açlıktan öldüğü gerçeği önümüzde dururken.

Hal böyle olunca, örgütlerde de siyasetin gündemini sığ ve kısa soluklu siyaset işgal ediyor; İzmir’de olduğu gibi…

Törenlerde, resepsiyonlarda bayram çocukları gibi şen ve mutlu görüntüler veren VİP CHP’lilerin tek kaygısı görünmek…

Ana muhalefetten beklenen bu değil…

İzmir’e hoş geldiniz, Kemal Bey.

NOT: Bu yazı, Kemal Kılıçdaroğlu, “Övgülerinizi değil eleştirilerinizi bekliyorum.” dediği için kaleme alındı.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürkan 11 Eylül 2021 Cumartesi 19:09

Demişsiniz ki: "Siz önce fırsat eşitliğini sağlayın gençlere istihdam yaratın ülke olarak kendi arabamızı yapalım veya yatırımları ülkemize çekelim çalışan kesim kölelik düzeninden ziyade insanca yaşayabileceği ücrete sahip olsun işte o zaman gençler istediği telefonu ve arabayı alırlar" Siz olması gerekeni yazıyorsunuz, ben şu an ki durumu ... Adam ÖTV'yi kaldıracağım demiş. Ne diyeyim; kaldırma mı? 100 binlik araba vergilerle 450-500 bin oluyor. İşin olsa ne olacak? Zaten umutsuz kesim bu fiyatları görünce iyiden iyiye umutsuzluğa kapılmaz mı? Konsol dediğimiz aleti yurt dışındaki çocuklar harçlıklarını kısa süre içinde biriktirip, rahat bir şekilde alabiliyorlar. Bizde bırak çocuğu, çalışan birisi bile alırken düşünür. Bu vergilerin düşmesi, hatta ÖTV'nin kalkması gerekiyor. Ayağına ayakkabı alamayan ÖTV kalksa da kalkmasa da araba, konsol neyse alamayacak diye ÖTV kalkmasın mı diyorsunuz? Olaya sadece gençler üzerinden de bakmamak gerekiyor. Gençten kasıt sanırım öğrenci; öğrenci olmayan alt tarafı bir telefona niye uçuk rakamlar vermek zorunda? En azından kısa vadede bu uçuk rakamlar aşağıya çekilmelidir. Fırsat eşitliği de hiçbir zaman olmaz. Tanıdığım bir çok varlıklı aileler çocukları iyi bir eğitim görsün diye servet harcıyorlar. Sonucunda da bu çocuklar yurt dışında iş buluyorlar. Evet, bu çocuklar çalışmadan ev, araba, konsol, sınırsız kredi kartı, telefon .. her şeye sahipler. Daha yeni diploma hediyesi olarak gökdelenden daire alınan birini tanıyorum. İşi de hazır. Telefonun ÖTV'siymiş, şuymuş buymuş bu kesimin çok da umurunda değil.

Yorumu oyla      3      3  
TC misafir 11 Eylül 2021 Cumartesi 16:03

Değerli Gürkan, bana cevap yazmışsın belli ki. Yazdığın cevapta yorumumu dikkatli okumadığın açıkça görünüyor. Yazdıklarımı uzun vadeli olmakla eleştirmişsin kısa vadeli önlemlerle devletin nasıl yönetildiğini zaten son 20 yılda yeterince görmedik mi? Devlet uzun vadeli planlarla yönetilir öncelikle bunu bilmek lazım. Millet ayağına ayakkabı alamıyor ötv kalktığında oyun konsolu veya araba alabileceğini mi zannediyorsun kısa vadede olur mu sence bu? Bir tarafta işi ve umudu olan gençlerin 8-10 bin liralık oyun konsolu veya 36 bin liralık telefonu nasıl alacağını sormuşsun diğer yandan zengin çocuklarının sıfır arabayla okullarına gittiklerini fakir çocukların ( hani şu oyun konsolu ve telefon alamayan kesim) ise çalışarak mı araba alacağını sormuşsun, peki nasıl alacaklar çalışmadan? Ötv indirimiyle mi? Eğitim temel haktır kyk borçlarını sıfırlayacağınıza faizleri sıfırlıyorsunuz bu sadece kötünün iyisidir. Bence sen yazdığım yorumda eleştirdiğim noktaları dikkatlice tekrar oku fırsat eşitliği ve kölelik düzeninden ziyade insanca yaşanabilecek ücretten bahsetmişim. Şunu da belirteyim torpili bitireceğini söyleyen kılıçdaroğlu işe önce kendi belediyelerinden başlamalı bunu da izmirdeki bütün belediyelere girip çıkan biri olarak söylüyorum, bu konuda hiçbir parti masum değil bilesiniz.

Yorumu oyla      5      3  
Maymun gözünü açamamış 11 Eylül 2021 Cumartesi 14:45

Kuru gıda, meyve-sebze, elektronik cihazlar( telefon, bilgisayar,oyun konsolu ...) mobilya, araba, ev, giyim, beyaz eşya ... fiyatları uçmuş yazar da yapay zeka, yatay toplum ... diyor. Sanırım oğluna araba alırken araba fiyatından fazla ÖTV vermekten mutlu ki ÖTV'yi kaldıracağım diyen Kılıçdaroğlu'nu eleştiriyor. Ana muhalefetin bütün söyledikleri, programı sanki sadece buymuş gibi eleştirmek de ayrı bir durum. Baba bana bilgisayar al diyen çocuğa ne diyeceksiniz? Yatay toplum mu? Öğrencisin, bilgisayar lazım; hadi alsana! Dandik bir laptop 4-5 bin liradan başlıyor. +internet fiyatları. Her şeyde verginin vergisinin vergisi var.

Yorumu oyla      3      4  
Gürkan 11 Eylül 2021 Cumartesi 13:28

Açıklamalara bakarsak; (1- Gençlerin ilk cep telefonu ve oyun konsolu alımlarında ÖTV sıfırlanacak. İlk internet aboneliklerinden vergi alınmayacak ve indirimli paketlere ulaşmaları sağlanacak.) 500 dolarlık oyun konsolu bizde 8-10 bin lira. Telefon fiyatlarında da 36 bin liralar konuşulmaya başlandı. İşi ve umudu olan genç bunları rahat alabilecek mi? ÖTV kalkmasın mı? (2- KYK öğrenim kredisi borçları sıfır faizle yapılandırılacak. Faizsiz ve taksitli geri ödeme süreci işe başladıktan sonra uygulamaya konulacak.) Kötü mü olur? (3- Üniversiteye kayıt yaptıran 18 yaş üstü her gence kültür-sanat etkinliklerinde kullanabileceği 1000 TL bakiyeli kart ya da mobil uygulama tanımlanacak. Bu kart veya mobil uygulama finansal teknoloji ürünü olacak.) Olmasın mı? (4- Aile destekleri sigortasından yararlanan ailelerin çocuklarına kamuya personel alımında pozitif ayrımcılık yapılacak, mülakat kaldırılacak. Zorunlu hallerde kamera kaydıyla mülakat olacak, torpile kökten son verilecek. Yerel yönetimler de dahil her pozisyon için şeffaf kurallarla işe alım yapılacak.) Kötü mü olur? (5- Gençlerden yani sizden pasaport çıkartma işlemi veya yurt dışına çıkış harcı alınmayacak.) Alınsın mı? (6- Gençlerin alacağı ilk sıfır otomobilde ÖTV sıfırlanacak.) Sıfırlanmasın mı? Belli ki ÖTV özelinde açıklamalar yapmış. Araba yapalım, yeni istihdam alanları yaratalım, şunları yapalım ... bunlar kısa vadede olacak işler değil; kısa vadede ÖTV almayacağım diyor. Zam yapacağım mı deseydi? Ortada bir gerçeklik var. Bugün işi olan bir gencin bile araba alması çok zor. Örneğin, Ford Mondeo 1 milyon olmuş. İşin olsa ne olacak? 400 bin lirasi ÖTV+vergiler. Yabancı gençler en iyi telefonu kullanırken, sen burada plastik malzemeye sahip, düşük donanımlı telefonlara 3-5 bin lira vermek zorunda kalıyorsun. İşi olan genç 1000 dolarlık cihazı 20 bin liraya nasıl alsın? Daha doğrusu neden alamasın? Korkunç vergi var. Telefon özel tüketim midir de yüzde 50 ÖTV alınıyor? İnterneti, telefonu dahi olmayan gencin umudu nasıl olsun? İşi olsun, çalışıp alır gibi bir düşünce olabilir mi? Zengin ailelerin çocukları okullarına altında son model arabayla giderken, gariban çocuğu çalışsın alsın diyorsunuz. Konunun HDP ile alakası nedir onu hiç çözemedim. CHP'nin son yerel seçimde 3 büyük şehri aldığını birisi bu arkadaşa söylesin de uykusundan uyansın. Takılıp kalmış, sürekli aynı şeyi yazıyor.

Yorumu oyla      4      5  
TC misafir 11 Eylül 2021 Cumartesi 01:23

Genç işsizlik oranı %25'i geçmiş, gençler gelecekten ve fırsat eşitliğinden umudu kesmiş zamanında bunları dile getiren bir siyasetçi dün ne dediğini adeta unutmuş bugün işi ve umudu olmayan gençlere araba vadediyor bunu duyunca nedense jet fadıl geldi aklıma geldi. Siz önce fırsat eşitliğini sağlayın gençlere istihdam yaratın ülke olarak kendi arabamızı yapalım veya yatırımları ülkemize çekelim çalışan kesim kölelik düzeninden ziyade insanca yaşayabileceği ücrete sahip olsun işte o zaman gençler istediği telefonu ve arabayı alırlar siz de iktidarın sürekli yaptığı gibi siyasi rüşvet vermeye gerek duymazsınız. Verilen bu siyasi rüşvetler toplumu yozlaştırıyor ülkenin siyasi önderleri de bunu siyasi çıkarları için kullanmaktan çekinmiyor. Ülke çökmüş, batmış kimin umurunda! Son olarak vatandaş olduğunu unutup taraftar olanlara lafım, siyasi rüşvet veren akpyi haklı olarak sürekli eleştirdiniz aynı yola chp girince niye susuyorsunuz ya da niye savunuyorsunuz?

Yorumu oyla      6      5  
Beyin Bedava 10 Eylül 2021 Cuma 19:06

Münire herhalde ülkeyi 20 yıldır Kılıçdaroğlu yönetiyor zannediyor olacak ki gençler diyor. En kıytırık telefonlar 2 bin TL'den başlıyor. Lan bunlar ABD'de 150 dolar-birim. 2500 dolar-birim ABD'de asgari ücret var. Senin burada 20 bin lira olan telefonlar orada 1000 dolar. Asgari ücretlinin bir maaşıyla alım gücüne bakın, bir de bizim. Ülke bitmiş bunlar hala samimi bulmadım diyor. AKP'ye oy verin, belki 20 yılda olmadı, gelecek yıllarda gençlerin gelecek kaygısı biter.

Yorumu oyla      5      6  
Şaka gibi! 10 Eylül 2021 Cuma 17:29

Yorumlara bakınca bu millete az bile diyorsun. Ben olsam ÖTV'ye bir zam daha yaparım ki geleceğini düşünen gençler telefon, araba ... hiç alamasın. Vatandaş rumuzlu, Türkçe'yi katlederek yazan arkadaşım, çok merak ediyorum senin başka yorum yazacak kapasiteden yok mu? Devamlı aynı şey yazılır mı? Bir bu arkadaş, bir de 90 dakikacı var. Ha ha ha ... Nedense troller Türkçe yazmayı bilmiyorlar. Çok ilginç! Sorsan milliyetçiler.

Yorumu oyla      4      9  
Vatandaş 10 Eylül 2021 Cuma 12:58

Daha partisini yönetemeyen ülkeyimi yönetecek chp batının hdp si yaptı chp işgal altında Yilmaz özdil güzel şöylemişti önce chp yi kurtaralım sonra ülkeyi

Yorumu oyla      8      6  
Yorum 10 Eylül 2021 Cuma 12:49

Vaadleri detaylı okumadım lakin OTV'yi karbon salınımı üzerinden alacağım dememesi bir eleştiri konusu yapılabilir; ancak salt araba fiyatlarını makul seviyeye getirecek ÖTV düzenlemesi yapılacağı vaadinden hareketle bugün (covid 19'u da ağır bir şekilde yaşadığımız zamanlarda) artık lüks tüketim malı olarak değerlendiremeyeceğim ve bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkan otomobili tüketimi teşvik etmek olarak nitelemek bence haksız bir değerlendirme olmuş. Sonuçta gençlerin arabaya rahatça ulaşması, gezmesi onları daha özgür, sosyal ve mutlu yapacağı kesin. Yarının kurucuları gençlere bunu çok görmemeli.

Yorumu oyla      5      6  
Vatandaş 10 Eylül 2021 Cuma 12:17

Sayın genel başkan,izmir milletvekili olarak Izmiri ziyaret ediyor,geldiğinde belediye başkanları etrafını sarıyor kendilerine ve genel merkeze hoş görünmek tekrar atasın diye,sayın Kılıçdaroğlu her gelişinde her zaman lüks ve halkın hayalinde olmayan restoranlarda misafir ediliyor,eminim ödemede asla ceplerinden olmadığını biliyoruz,adı halk olupta içinde halk olmayan elit kesimin elinde olan bu parti umarım en kısa sürede seçmen ve üyelerine daha yakın bir ilişki kurulur yoksa seçimler artık çantada keklik değil,genel merkezden atama yap,sonra tıpış tıpış oy vermek düştü artık...

Yorumu oyla      14      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva