Tayfun MARO
İzmir vasatı
5 Eylül 2022 Pazartesi

İzmir’in birinci yüzyılı gerek sistemdeki konumu gerek kentleşme politikaları itibarıyla tam bir başarısızlık hikayesidir.

İzmir’in modern kentleşme hikayesi, İzmir İktisat Kongresi ve Uluslararası İzmir Fuarı bir tarafa, şehrin çağı nasıl ıskaladığını anlatır.

Evet, Türkiye’nin 3. Büyük şehriydi ama açık ara gerilerde…

İzmir’in beş bin yıllık kesintisiz varlığının nedeni vasatlığıdır.

Hiçbir ordu o tepeleri aşıp İzmir’i almaya değer bulmadı. Şehir hep kendi halinde kalabildi.

Bir bakıma İzmir’i değerli kılan sıradanlığı olmuştur.

Bir dönem, Levant’ın üç önemli limanından biri olmak dışında sıradanlığını hep korumuş bir şehir.

Günümüze gelince, İzmir, neo liberal piyasa düzenine ve islami değerlerin kamusal alanı kuşatmasına 20 yıldır kesintisiz direniyor.

Ve bu direniş, İzmir çizgisi olarak yeni Dünya düzeninde öne çıkıyor.

Dünya ölçeğinde süren değişimle birlikte yeni metropol oluşumunun bir zorunluluk olarak hayatımıza girdiği artık kimsenin meçhulü değil.

Küresel akıllı şehir, dirençli şehir, sakin şehir. Döngüsel kültür bağlamında kentsel dönüşüm ve başka tarımın mümkünlüğü. Bunlar, yeni metropolün bileşenleridir.

Hızı kesilen gündelik hayat, alçakgönüllü uygarlığa dayalı yeni kimlik arayışında.

Dijitalleşen Dünya sisteminin yeni kent normlarında ifadesini bulan yavaşlama ihtiyacının Cittaslow ile ete kemiğe bürünmesi çok mümkün.

Bu tespitlerden hareketle İzmir’in yeni metropol modeli olarak Dijital Dünya düzeninde yeri üzerine yazmanın, konuşmanın zamanı olduğunu düşünüyorum.

İzmir İktisat Kongresi, Cumhuriyet’in yüzüncü yılında, İzmir modelini uluslararası düzeyde tartışmaya açmak için ideal bir zemin olabilir.

Akdeniz’de öncü metropol misyonunu yüklenmek için İzmir’in önünde büyük imkanlar var.Bu imkanları doğru okuyacak ve hayata aktaracak birikim de var. Bütün mesele, yola koyulmakta…

Tunç Soyer tam da bu nedenle İzmir için bir şanstır. Yaptıkları ve söyledikleriyle İzmir’i yeni çağa taşıyacak aklı inşa ediyor.

Ve o yola çoktan koyuldu.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Otogar metro ne oldu? 6 Eylül 2022 Salı 12:03

Ankara'nın çehresi, en azından belli bölümü değişti ancak plansız, programsız, mimari kimlik olmadan, dağ-tepe, gecekondu, apartman yanına gökdelen yaparak değişti. Çok alakasız yerlerde gökdelen yapıldı, yapılmaya devam edildi. Biz kentsel dönüşüm, şehirleşme bilmiyoruz. Hâlbuki yapılmışı var.

Yorumu oyla      2      3  
Karaoğlan 6 Eylül 2022 Salı 08:21

Ben daha çok İzmir vasatlığıyla ilgileniyorum. Kronik hatta, karekteristik olan.

Yorumu oyla      2      3  
Lombak 5 Eylül 2022 Pazartesi 22:05

Ülkemizdeki şehircilik hezimetini tarafsız gözle anlatan aşağıdaki arkadaş'a katılıyorum. Ekliyorum. 25 yıl Ankara'yı yöneten Melih Gökçek Ankara'nın çehresini değiştirdi ama her modern başkentteki gibi şehir merkezinden Havalimanına bir raylı sistem kuramadı. Mansur da kuramamakta. Cumhuriyet döneminden mirasla bir demiryolu bulunan İzmir, 10 yıl boyunca da tamamen demiryolsuz kaldıktan sonra güç bela izban'ı havaalanına uzatmıştı. Halen yük taşımacılığı ile yolcu taşımacılığı aynı hat üstünden yapılıyor.20 yıl önceki planda mavişehir-ataşehir yaya ve bisiklet bağlantısı düşünülmediği için şimdi bu bağlantıyı çevre yolunu aşırtan beton köprü dikerek sağlıyoruz. Kervan yolda düzülür ve battı balık yan gider deyimleri arasında gidip geliyoruz. İstanbul'u hiç konuşmuyorum. Orası uzun yıllardır kaybedilmiş şehir.

Yorumu oyla      2      3  
Günay öksüz 5 Eylül 2022 Pazartesi 13:49

Çok doğru tesbit.Doğa ile uyumlu doğduğun yerde doyma yolunda atılan adımlar sayın Tunç Soyer ve Neptün Soyer atılımlarıyla Türkiye ‘ye örnek olacak İzmir . İzmir kabuğunu kırıp vasatlığından kurtulacak Dünya kenti olmaya aday

Yorumu oyla      2      3  
handan 5 Eylül 2022 Pazartesi 12:39

boş bir yazı, tunç soyer kadar iş yapmayan belediyeye ilk kez rastlıyorum Aziz kocaoğlu olsun burhan özfatura olsun bir hayli iş yaptılar soyerin yaptığı her ay suya zam bir tane köprülü kavsak yok bir tane acılan metro istasyonu yok yok da yok

Yorumu oyla      4      4  
Otogar metro ne oldu? 5 Eylül 2022 Pazartesi 12:25

Türkiye'de şehircilik berbattır. Bu bir gerçek. İzmir'e özel bir durum değil. Ankara Türkiye'nin başkenti, 2.büyük şehri ama vasat bir şehirdir. İstanbul kaosun başkenti. Şehircilik vasat bile değil. Eskişehir örnek verilir; örnek verenler sanırım Eskişehir'e hiç gitmemişler. Meşhur Porsuk Çayı'nın makyajlanmış hali sosyal medyada çokça paylaşılır ama şehrin gerisi vasattır. Bu arada, en son Soyer'i Master Şef programına bisikletle girerken gördüm.

Yorumu oyla      3      3  
Lombak 5 Eylül 2022 Pazartesi 12:02

Tunc devrini acilen kapatmamız gerekiyor. 2024''e az kaldı.

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva