Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
31 Ağustos 2022 Çarşamba

“Dedim ya… Eylül’dü… Savruluşu bundandı kimsesizliğimin.” (Cemal Süreya)

Yer yer ılık, yer yer serin esen bir rüzgâr, artık herkesin şehre döndüğünün resmi belgesi ışıklar, bir koşturma, bir telaş, bir hengâme… bir yavaş!

Eylül bu!

Uğruna şiirler yazılmış, şarkılar bestelenmiş Eylül.

Şehrin her yerinden festival/etkinlik haberleri yağıyor görmedin mi?

Peki ya şehrin her yerinden sızan müzik sesleri… Onu da mı duymadın?

O zaman bu sayfayı kaydırmalısın!

*********

Hoş geldin Eylül!

Yine dolu dolu bir kültür/ sanat/ etkinlik listesiyle karşınızdayız.

Eylül demek İzmir için ‘fuar vakti’ demek aslında bir anlamda. Çünkü her yıl Eylül ayında İzmir Enternasyonal Fuarı sayesinde açık havadaki türlü etkinliklerle eğleniyoruz, coşuyoruz, kültür/sanata doyuyoruz.

Bu yıl 91. kez kapılarını açacak olan İzmir Enternasyonal Fuarı yine dolu dolu bir programla 2- 11 Eylül tarihleri arasında kapılarını açacak. Çim konserleri, Rock And Rap Sahnesi, Mogambo Geceleri, çocuklar ve yetişkinler için düşünülmüş atölyeler/ etkinlikler, gezici etkinlikler, Açıkhava Tiyatrosu’nda stand up gösteriler ve söyleşiler, sergiler, en sevdiklerimden Sinema Burada Festivali ve daha neler neler… Daha detaylı bilgi için İzmir Enternasyonal Fuarı’nın web sitesinden ya da sosyal medya adreslerinden fuar programına bakmanız ve bu fuarı kaçırmamanız gönülden tavsiye.   

Ayrıca İzmir Fuarı bu yıl dünyanın en büyük gıda hareketi Slow Food (Yavaş Gıda) öncülüğünce iki yılda bir İtalya’nın Torino kentinde düzenlenen “Terra Madre” gastronomi etkinliğine de ev sahipliği yapacak. Bu yıl “Anadolu” konseptiyle düzenlenecek etkinlik İzmir Enternasyonal Fuarı ile birlikte eş zamanlı olarak Kültürpark’ta olacak.  

Kendi adıma bir de İzmir Fuarı deyince aklıma; eski fuarlardan, eski İzmir’den, eskiye ve İzmir’e ait ne varsa tadına doyulmaz bir sohbetle dinlediğim ve dinlerken de çok şey öğrendiğim sevgili Sancar Maruflu gelir… Kocaman bir sevgiyle andım…

 

“Peki Aylin Eylül ayında başka etkinlik yok mu?” dediğinizi duyar gibiyim.

Elbette ki var!

İzmir’in kurtuluşunun 100. yılı. Böylesine önemli bir kutlama kapsamında ülkemizin mega starı Tarkan, 9 Eylül’de Gündoğdu Meydanı’nda tüm İzmirlileri unutulmayacak türden bir konserle coşturacak. İyi ki varsın İzmir…  

Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası’nın Bergama Oratoryosu Dünya Prömiyeri 20 Eylül’de Bergama Antik Kent’te.

Cinatı Caz Festivali 2- 3- 4 Eylül’de Foça’da. Festival kapsamında Jülide Özçelik, Bülent Ortaçgil, Birsen Tezer, Kerem Görsev ve Fatih Erkoç sahne alacak sanatçılardan sadece birkaçı. Ayrıca bu festivale kamp yaparak da katılabilirsiniz. Bilginize.

 

Size kısaca Moto Fest On The Road etkinliğinden bahsetmek isterim. Şöyle ki; diğer festivaller gibi tüm motorcuları bir yere çağırmak yerine tüm motorcuları yola çağıran bir etkinlik ve 7 Eylül’de Eskişehir’den start verecek motorcular kapanışı 11 Eylül’de Bornova Sahne’de İn Betwin konseri ile bitirecekler. Katılım koşulları için sosyal medya adreslerine bakabilirsiniz.

Urla Caz Festivali 16- 17- 18 Eylül’de. Festival biletlerini sosyal medya adreslerindeki linkten satın atabilirsiniz ve bu festival kapsamında da Fatih Erkoç, Burhan Öçal, Jehan Barbur, Sibel Köse, Birsen Tezer, Erkan Oğur, Hakan Aysev ve Doğan Duru gibi daha pek çok önemli sanatçı konser verecek.

Son festival duyurumuz da Fest For Us. 25 Eylül’de Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenecek festivalde konserlerin yanında lezzetli yiyecek alanları, sürdürülebilir market, tadım etkinlikleri ve atölyeler olacak. Konser verecek isimlere gelince, Dolu Kadehi Ters Tut, Güneş, Baba Zula, Tolga Bilgin ve Mehmet İkiz, Tezgah Jam Session W/ Friends, Analogoisko ve Deniz Tekin.   

Gelelim etkinlik listemize!

 

Konserler

Hayal Kahvesi Alaçatı

1 Eylül Cengiz Kurtoğlu

4 Eylül Gökhan Tepe

9 Eylül Yaşar

14 Eylül Rubato

15 Eylül Sakiler

17 Eylül Ayta Sözeri

 

Eco Performance Hall

2 Eylül Retrobüs

 

Sold Out Performance Hall

2 Eylül Gökhan Türkmen

9 Eylül Feridun Düzağaç

17 Eylül Fettah Can

23 Eylül Yaşar

24 Eylül Gökhan Tepe

30 Eylül Rober Hatemo

 

Ooze Venue

2 Eylül Kalben

3 Eylül Ozbi

9 Eylül Dedublüman

10 Eylül Mor ve Ötesi

16 Eylül Yaşlı Amca

17 Eylül Pera- Mavi Gri

23 Eylül Taladro

24 Eylül Zakkum

28 Eylül Dolapdere Kings

30 Eylül Patron

 

Mahfel Urla

3 Eylül Bülent Ortaçgil 50. Yıl

 

Çeşme Açıkhava Tiyatrosu

3 Eylül Sagopa Kajmer

 

Arena

4 Eylül Yüzyüzeyken Konuşuruz

7 Eylül Melike Şahin

8 Eylül Pinhani

26 Eylül LP

 

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

Dünyanın en büyük gıda hareketi olarak adlandırılan Slow Food (Yavaş Gıda) önderliğinde iki yılda bir İtalya’nın Torino kentinde gerçekleşen Terra Madre Gastronomi Fuarı bu yıl İzmir’de gerçekleşecek. Terra Madre Anadolu İzmir adıyla gerçekleşecek fuarda çok sesli Anadolu ezgileri seslendirilecek ve etkinlik kapsamında Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası’nın perküsyon sanatçısı Hamdi Akatay’ın katılımıyla gerçekleşecek Zeytin Altı Konseri 6 Eylül’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin bahçesinde saat 20:30’da halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek.

20 Eylül Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası Bergama Oratoryosu- Dünya Prömiyeri

22 Eylül Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası Konseri 

24 Eylül KAHEV Anadolu Rock Konseri

25 Eylül Kosova Filarmoni Orkestrası Konseri

27 Eylül Goethe İnstitut Konser

 

Bornova Aşık Veysel Açıkhava Tiyatrosu

7 Eylül Rafet El Roman

 

Mano Del Sol

10 Eylül Altın Gün

 

Bornova Sahne Performance

11 Eylül İn Between- Doğan Duru ve Güneş Duru

 

Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu

14 Eylül Göksel

15 Eylül Madrigal

17 Eylül Sıla

19 Eylül Levent Yüksel

20 Eylül Erol Evgin

22 Eylül Mabel Matiz

23 Eylül Ahmet Aslan- Grup Abdal

25 Eylül Tuğba Yurt

27 Eylül Hakan Altun

28 Eylül Sefo

 

Bornova Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu

17 Eylül Ezginin Günlüğü

23 Eylül Rewşan Çeliker

 

Bostanlı Suat Taşer

18 Eylül Yedinci Ev

 

Hagout PSM

24 Eylül Hayko Cepkin

30 Eylül Redd

 

 

 

Sergiler

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ve Türkiye İş Bankası işbirliğiyle gerçekleşen “Büyük Zaferin 100. Yılına Doğru İstiklâl” Sergisi 9 Eylül’e kadar Kültürpark Atlas Pavyonu’nda ziyarete açık olacak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve Milli Mücadele’nin isimsiz tüm kahramanları saygı ve minnetle anmak adına hazırlanan sergi o döneme ait pek çok askeri onje, savaş sırasında hazırlanmış harita, günlükler, notlar, komuta kademelerinin cephe emirlerinin yazılı olduğu belgeler, fotoğraflar, videolar gibi yerli ve yabancı pek çok arşivden oluşuyor.

 

Fotoğrafçı ve gazeteci Ergin Gelir’in “Kozak Söylenceleri” isimli fotoğraf sergisi 1 Eylül’de Odeon Pergamon Kültür Sanat Alanı’nda açılacak ve 18 Eylül’e kadar da ziyarete açık olacak. Bergama’nın kültür sanat hayatına katkıda bulunmak, bu alandaki bağımsız mekân yetersizliğini gidermek üzere hazırlanan Odeon Pergamon Kültür Sanat Alanı’nı da bu sergiyle birlikte kapılarını açmış olacak. Bunu da önemle paylaşalım.   

 

“Bir denizden diğer denize, Karadeniz’den Akdeniz’e, Samsun’dan İzmir’e bir destanın hatırasına hürmet, Türk Milleti’nin ve Atatürk’ün emsalsiz mücadelelerine saygı” amacıyla hazırlanan Metin Eker’in “Yüzde 100” isimli Resim Sergisi 11 Eylül’e kadar Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ziyarete açık olacak. İtalya, İstanbul, Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara’da Milli Mücadele Güzergâhı ve Mekânları’nda sergilenen bu sergi İzmir’de finalini yapıyor. Bunu da önemle belirtelim. 

 

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Bir Tabak Ot Yemeği” isimli Foto- belgesel Sergisi 2- 30 Eylül tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor. Sergideki eserler, İzmir’de yetişen ve yenilebilen yabani otlardan yapılan yemeklerin özellikle ot kültürünü gelecek kuşaklara da aktarmak amacıyla gastronomi öğrencisi bir grup genç ile geleneksel yöntemlerle bu ot yemeklerini pişiren kişilerle buluşmasından ortaya çıkan bir dizi görselden oluşuyor.

 

Latife Doğanay Çağlayan’ın “Biraz Gerçek, Biraz Düş” sergisi 16- 30 Eylül tarihleri arasında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde.

 

Gökhan Ünal, Selim Bonfil ve Mehmet Yasa’nın oluşturduğu F:3 Fotoğraf Grubu’nun, zamana direnen meslekleri belgeledikleri muhteşem fotoğraflardan oluşan “Zamana Direnenler” Fotoğraf Sergisi 2- 27 Eylül tarihleri arasında BonVivant’da.

 

Gru Art Gallery’de “Gru Art Koleksiyon 2” sergisini 11 Eylül’e kadar ziyaret edebilirsiniz. Sergide galerinin koleksiyonuna ait 5 sanatçının 15 eseri yer alıyor.

 

Kezban Arca Batıbeki’nin “Yolda 2” isimli Fotoğraf Sergisi 18 Eylül’e kadar Club Marvy’de gezilebilir.

 

Göztepe Rotary Kulübü ve İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği’nin (İFOD) birlikte düzenledikleri farkındalık projesi kapsamında “İyi Tarım, Doğru Üretim, Gerçek Gıda Geleceğimiz” temalı 8. Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nın Fotoğraf Sergisi 2- 11 Eylül tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

                                                                                                        

Yıldız Sineması, 35 yıllık serüvenini yeniden görünür kılmak ve hafızalarda kalmak adına en görkemli günlerinden geriye kalan film afişleri, gazete taramaları ve çeşitli koleksiyon malzemelerini “Lütfen Zili Çalınız” ismiyle ziyarete açtı ve sergiyi 31 Aralık’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

 

Kitap Tavsiyesi

Polisiye edebiyatında dünyaca ünlü bir isim hatta akla ilk gelenlerden Jean-Christophe Grangé’nin yeni romanı “Mermer Adam” çıktı. Ülkemizde de sıkı bir takipçi kitlesine sahip yazarın yeni romanı, 2. Dünya Savaşı arifesinde Berlin’de Nazizm baskısının en yoğun hissedildiği dönemlere odaklanıyor ve o dönemlerdeki bu zorlu günlerde yaşanan gizemli cinayetleri, biri rüya yorumcusu diğeri de akıl hastanesi müdürü 2 psikiyatrın yaşadıklarını konu ediyor. Öyle ki; Berlin’in yüksek sosyetesinden bazı kadınlar rüyalarında Mermer Adam’ı gördükten sonra vahşice öldürülür ve işin garip tarafı öldürülen kadınlar rüya yorumcusu psikiyatr Simon’un hastalarıdır.   

 

Tiyatro

Boyoz Akademi

1 Eylül “Arı Maya ve Dostları” Çocuk Oyunu

 

Çeşme Açıkhava Tiyatrosu

2 Eylül “Yüksek Gerilim”

 

Bi’nevi Sahne

2 Eylül “Bugün Son”

 

Hilltown Karşıyaka AVM

3 Eylül “Başroldeki Kadınlar”

4 Eylül “Romeo ve Juliet Ya Ölmeseydi”

 

Han Tiyatrosu

3- 4 Eylül “Çehov’dan İzle”

7 Eylül “Töremiz Bu muydu?”

14 Eylül “Aşkta Galip Yoktur”  (Ünal Gürel Sahnesi)

27 Eylül “Kusursuz”

 

Bornova Ayfer Feray Açık Hava Tiyatrosu

5 Eylül “Sevimli Kahramanların Sürprizi” Çocuk Oyunu

6 Eylül “Seninle Evlenir miyim?”

13 Eylül “Baba’nın Oğlu Kemal”- Stand Up

15 Eylül “Gırgır” Stand Up

25 Eylül “Ölü Ozanlar Derneği”

 

Bostanlı Suat Taşer

7 Eylül “Plastik Aşklar”

14 Eylül “Ahududu”

15 Eylül “Şen Makas”

17 Eylül “Bir Baba Hamlet”

24 Eylül “Tuz Biber” Stand Up

27 Eylül “Çingeneler Zamanı” Müzikali

 

Peron Sanat

7 ve 27 Eylül “Tartuffe”

14 Eylül “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”

20 Eylül “Pasta “Yesinler”

21 Eylül “İşgüzar Bir Tekerrür”

25 Eylül “Dedektif Pamuk”- Çocuk Oyunu (Prömiyer)

 

Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi

12 Eylül “Hayat Kime Güzel?”

 

İzmir Performance Hall

16 Eylül Seda Yüz- Stand Up

22 Eylül “Oyun Hamuru” Doğaçlama Oyun

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

17 Eylül “Bir Delinin Hatıra Defteri- Metin Zakoğlu”

 

Atatürk Kültür Merkezi

20 Eylül “Şen Makas”

28 Eylül “Çingeneler Zamanı” Müzikali

 

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

24 Eylül “Fanatik”

26 Eylül “Kaan Sekban- Saçmalamalar”

 

İzmir Devlet Tiyatrosu

8- 9 Eylül “19: 19 Şafak” (Bozkurt Kuruç Sahnesi)

 

Sizde İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva