Dr. Berna BRIDGE
İngiltere’de maymun çiçeği hastalığı yayılıyor
23 Mayıs 2022 Pazartesi

Batı ve Orta Afrika kökenli maymun çiçeği hastalığı İngiltere’de az da olsa yayılmaya başladı. İlk bulaş Nijerya’dan gelen biri ile meydana gelmişken, bu kişi bir hemşireye bulaştırdı ve bazılarının nasıl bulaştığı netleşmeden sayı hızla 20’ye çıktı. İngiltere Sağlık Bakanlığı bu hastalığa yakalanan kişilerin ve yakın temaslıların 21 gün kendilerini izolasyona almalarını söyledi.

Temaslıların 12 yaşın altındaki çocuklarla, bağışıklığı zayıf olanlarla, yaşlılarla, hamilelerle temas etmemesi ve hemen durumu rapor etmeleri özellikle belirtildi. Avrupa, ABD, Kanada ve Avustralya’da da 80 üzeri vaka olduğu açıklandı. Hastalığın maymunlardan geçtiği ve hızlı bulaşmadığı da eklendi. Semptomların yüksek ateş, kas ağrıları ve ciltte su toplaması olarak baş gösterdiği genelde hafif seyrettiği belirlendi.

Gay erkekler risk altında mı?
Bulaşmanın yakın temasla, hastanın korumalı giysi yokken yatak çarşaflarını değiştirmesi ile yayıldığı belirtildi. Hastalığın Afrika’da az sayıda ölüme neden olduğu ancak dünyanın diğer bölgelerinden ölüm haberi gelmediği, birçok hasta kişinin gay veya biseksüel olduğu, daha çok şehirleşmenin olduğu yerlerde yayıldığı ve gay toplulukların daha dikkatli olması gerektiği duyuruldu.

Dr. Susan Hopkinssık partner değiştiren veya iyi tanımadıkları kişilerle birlikte olanların ateş veya ciltte su toplama belirtileri olursa hemen bir sağlık örgütüne haber vermeleri gerektiğini hatırlattı. Daha çok avuç içlerinin ve ayak altlarının su topladığı, bunların çok ağrılı olduğunu söyledi. Enfeksiyonun 14-21 gün içinde iyileştiğini belirtti. Dr. Hopkins şu an için bu hastalığa bir aşı olmadığını ve bunun yerine yakın temaslılarda çiçek aşısını kullandıklarını ancak bunu tüm nüfusta değil gerekli gördükleri yerde uyguladıklarını ekledi.

Bu salgın neden başladı?
Bu salgının neden başladığı netlik kazanmadı. Bir neden virüsün değiştiği ancak bunu destekleyen bir veri de bulunamadı. Başka bir tahmin de virüsün doğru yerde, doğru zamanda bir fırsat yakaladığı oldu. Çiçek aşısı %85 bu hastalıkta etkili ve bazı ülkeler bu aşıyı depolamaya başladı. Liverpool Pandemi Enstitüsünden Prof. Tom Solomon şu an bilim insanlarının panik hissetmesi için bir gerek olmadığını söyledi.

Prof. Solomon “Bu çok zayıf bir virüs, aramasanız böyle bir salgın olduğunu fark bile etmezsiniz. Kimlerin hasta olduğunu takip edip onları izole etmemiz yeterli olacaktır” dedi. Hastalığın 1958de ilk görüldüğü, 1970lerden beri Afrika’da ara ara artmakta olduğu, yeni bir hastalık olmadığı belirtildi. Salgını kontrol etmenin önleme yoluyla olacağı eklendi.

Tedavisi nasıl yapılıyor?
Tedavisi çiçek aşısı, antiviral ilaçlar, ateş düşürücüler, bol sıvı tüketilmesi ve yatak istirahati olarak belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü toplumun panik olmaması gerektiği, kolay bulaşmadığı, hayvan kökenli olduğu ve insandan insana az bulaştığını açıkladı.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva