Rifat ÖZER
İmar işleri
16 Ocak 2022 Pazar

Boğazdan haram lokma geçmezse eğer ;

Her şeyin bir şekilde telafisi olur da…

Hele de kul hakkı yemenin telafisi yoktur. Bu gibi sözleri çok kıymetlidir, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun…

İmar konuları da… spekülasyona çok açık konulardandır. Hani ‘elin ağzı torba değilki büzesin’ diye bir sözü var ya… Öyle işte !

***

1852- 1870 yılları, Fransa’da III. Napolyon’un İmparatorluk dönemiydi… O zamanlar Paris,

küçük şehirler birleşkesi kentti. Merkezi de, neredeyse Ortaçağdaki halinin… aynısıydı!

Sürgün günlerinde Londra’dan çok etkilenen İmparator… Politikacı ve şehir plancısı olan Seine Valisi Baron Haussmann’ı, Paris’in Londra’laştırılması ile… görevlendirdi!

Hani bizim Başkanımız rahmetli İhsan Alyanak’ın Konak meydanını açması. Dönüşü daraltan Alsancak’taki kilisenin bahçesini köşeden yıkarak Papa’yı bile… kızdırması gibi!

Oda, eski dar sokakları yıkarak geniş caddeler, bulvarlar, parklar ve meydanlarla… Paris’in kentsel dönüşümünün % 60’a kadarını gerçekleştirdi… Ama spekülasyon sayesinde, günün moda deyimiyle, bir avuç rant ‘çetesi‘ oluştu… Vali de görevinden alındı!

Marksist Sosyolog Brezilyalı Fransız Michael Löwy, “Devrim Bir İmdat Frenidir” kitabında… Eleştirileri aktararak, bir yerinde şöyle diyor :

Bir söylentiye göre, Valinin eşi Madam Haussmann… şu ‘safça’ sözleri söylemişti :

“Çok tuhaf… satın aldığımız her gayrimenkulün önünden… sonradan bir ana yol geçiriliyor”!

***

Belediye meclislerinin gündemlerinde arsa satışları… önemli bir yer tutar. Bunlar da çoklukla İmar Yasasının 17. maddesiyle belirli statüdeki yerlerdendir.

İmar planına uygunluk için… Müstakil inşaata elverişli olmayan parçaları bitişik komşularına satmak. Ama… müstakil inşaata elverişli imar parsellerindeki hisselerini, parselin diğer hissedarına satma… yetki/takdirinde olmak!

Bu arsaların satımı İmar Yasasının 17. maddesi özel hükmüne tabi olmakla, bir meclis kararını gerektirmiyor… Encümen kararı yeterli oluyor.

Ne varki, ötedenberi de meclisten geçiriliyor. Sanırım ‘çoğun içinde azı da vardır.’ Ya da ‘fazla mal göz çıkarmaz’ diye… Yararı da olmuyor değil hani... Büyük paylar için kimi zaman, alternatif düşünceyle kat karşılığı da veriliyor ki… Kamu daha kazançlı çıkıyor!

***

Özellikle İzmir deprem kuşağında bulunuyor. 30 Ekim 2020 depreminde… apartmanlar çöküyor. 117 can kaybı ile… acılar dinmiyor!

Şaka gibi de… İmar planlarında fayların yeri değiştirilemediğine göre! Deprem mağdurları için çözüm üretmek gerekiyor ki, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’da bunu söylüyor…

‘Göğün tapusu yok ki…’ Belediyelerin

depremde evleri yıkılan insanların derdini, emsal artışı yolu ile çözmeleri düşünülüyor...

İlgili yönetmelik ve 6306 sayılı yasadaki ‘risk’li yapıların dönüşümünden yola çıkılarak,

Tunç Soyer Başkan da böyle yapıyor…

Bayraklı Belediyesi, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı notu ile, % 10 tepki çeken inşaat artışı veriyor… Büyükşehir Meclisi de bunu revize ederek ; parsel bazlı başvurularda % 20, ada bazlı başvurularda ise, % 30 inşaat artışı veriyor. Yani elinde olanı kullanarak, olmayanı elde etmek istiyor ki… Dar kapılı da olsa, bir çözüm yolu buluyor!

***

Bu yolla deprem mağdurlarının imar ve maddi sorunları bir çözüme kavuşuyor ama… Kentsel dönüşümdeki güçlükler de sürüp gidiyor…

Eskilerde emekli ikramiyesi ile alınan evler, eskiyor… Ekonomik değerlerini yitiriyor. Orta halli insanların güç bela edinebildikleri dairelerin akıbeti de aynı oluyor. Oturanların çoğu artık yaşlandı. Asansör ihtiyacı da çoktandır… başladı!

En zengin olanı para da… çoğunda yok ki.

Bu fiyatlarla ve kredi faizleriyle yeni daire almak çok zor. Dönüştürerek yeniden yaptırabilmek de zor. Bina sahipleri de, yüklenicileri de, önlerini göremiyor ki…

İnsanlar hayatlarının sonuna doğru, yeniden kiracılığa dönme korkusu ile… yaşamamalı.

Ya da sonuna kadar, kredi borçlusu olarak yaşama riski… taşımamalı!

Diyeceğimiz… Kentsel dönüşümle ilgili de ;

Tunç Başkanın felsefesince esenliğe açılacak, Geniş kapılı… çözüm yolları gerekiyor!

İyi Pazarlar…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 16 Ocak 2022 Pazar 22:52

Katılıyorum. Bu işi çözerse büyükşehir çözer. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bırakmamalı. Odaları ise hiç takmamalı.

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 16 Ocak 2022 Pazar 19:30

Devletin bu bölgeyi mağdur olanların hiçbir ücret ödemeyeceği şekilde yeniden yapma gücü vardır. Yok diyorlarsa, devletin bunu yapacak gücü yoksa ortada devlet de yok demektir. Herkes biliyor ki devletin buna maliyesi ve kudreti de yeter ama devletin önceliği garanti ödemeli YİD projeleri olduğundan buna yanaşmıyor. Ve ne yazık ki bazı belediye başkanları utanmadan mağdur halkı otobüslerle sivil toplum kuruluşunu protesto etmeye götürebiliyor, çözüm üretmek yerine laf üretip suçu başkalarının üzerine yıkmaya cüret gösterebiliyorlar. Bunun daha da üzücü kısmı ise bilinçli veya bilinçsiz bu tavrın mağdurlardan da destek görmesi. Umarım gözler ve gönüller açılır da gerçekler gün yüzüne çıkar. Ülke siyaseti o kadar seviyesizleşti ve sorumsuzlaştı ki uçurumdan aşağı yuvarlanıyoruz.

Yorumu oyla      2      3  
Tayfun 16 Ocak 2022 Pazar 18:30

Mimarlar odası tabipler odasi sehirplancilari odasi komist sol gruplar izmire ne yapilsa karşı davalarla itiraza hazır durumdalar artık bunlara söz hakki vermemek lazım 5 milyonluk izmire bunlar karar vermemeli yanlız bunların değil izmir tapulu yerlere bile karışmaya başladılar zihniyetleri belli itirazlari dikkate alınmaması lazım

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva