Ahmet Aydın AKANSU
İklim Zirvesi hayal kırıklığı ile sonlandı
14 Kasım 2021 Pazar

Küresel Isınmanın durdurulmasına yönelik DÜNYANIN KADERİNİ belirlemek üzere 200 ülke Devlet Başkanının biraraya geldiği 26'ncı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çevre Sözleşmesi Konferansı (COP26) son budu.

31 Ekim’de başlayan ve 12 Kasım’da son bulması gereken toplantı, küresel ısınmayı aşırı tetikleyen “KÖMÜR KULLANIMININ” kademeli olarak sonlandırılmasına yönelik büyük tartışmalar nedeniyle bir gün uzadı.

Ve sonunda “Kömür Kullanımının Kademeli Olarak Sonlandırılması” düşüncesi “Kömür Kullanımının Kademeli Olarak Azaltılması” şeklinde oybirliği ile karara bağlandı.

İskoçya’nın Glaskow kentinde yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı kapanış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Önemli adımlar atıldı ancak ne yazık ki kolektif siyasi irade bazı derin çelişkileri aşmaya yetmedi. Kırılgan gezegenimiz pamuk ipliğine bağlı. Hâlâ iklim felaketinin kapısını çalıyoruz" dedi.

COP’ların 2 dönemdir başkanlığını yapan Hintli Alok Sharma, “Derin hayal kırıklığı yaşayan ülkeler çoğunlukta, ancak yine de anlaşmayı korumanın hayati önem taşıdığını vurgulamak isterim” açıklamasını yaparken çok üzgün olduğu gözlendi.

14 gün süren toplantının en önemli tarafı, tüm ülkeler küresel ısınmada 1,5 derece hedefinin canlı tutulması ve 2030 yılına kadar karbon salınımının yüzde 45 azaltılması konusunda söz vermeleri oldu.  

Fosil yakıt sübvansiyonlarının sona ermesi, kömürün aşamalı olarak kaldırılması ve gelişmekte olan ülkeleri desteklemek için 100 milyar dolarlık iklim finansmanı taahhüdünün yerine getirilmesi de önemli bir karardı.

KÜRESEL ISINMA NE Mİ?
Yeryüzünde nüfus artışıyla insan faaliyetlerinin (KORUMASIZ, ZARARLI) aşırı artması ile atmosferde oluşan sera gazlarının birikmesi. Daha anlaşılır haliyle dünyanın atmosferine salınan gazların (KARBONDİOKSİT, SU BUHARI, METAN) sera etkisi yaratarak yeryüzünde kara, deniz ve havada ölçülen sıcaklıkların artışına küresel ısınma yani dünyanın aşırı ısınması deniyor. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği (IPCC) örgütünde görev alan 234 bilim insanının araştırmalarına göre küresel ısınmayı (Yeryüzündeki Sıcaklığın Artışını) tetikleyen en tehlikeli gazın karbondioksit olduğuna dikkat çekiyorlar. DÜNYADA EN ÇOK KÖMÜR TÜKETEN ÜLKELER arasında birinci sırada Çin geliyor, Pakistan ikinci, Rusya üçüncü ve Türkiye dördüncü sırada yer alıyor.

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva