Ayda ÖZEREN
Hoş gör sen…
8 Mayıs 2021 Cumartesi

Bedenlerimiz gibi ruhlarımız da hapis.

Güneş görmeyen vücutlarımız, aklımızla dalga geçen sağduyudan epey uzak haber duyumlarımız ve gittikçe kararan ruhlarımız kavgaya her an hazır, bir saman alevi gibi her şey birden bire parlayıp birden bire yok olabilir. Dostluklar, ilişkiler, işler güçler hatta yaşamı bile sonlandırmamız mümkün bu öfkeyle…

Market sırasındayız. Kasiyerin beti benzi atmış müşterinin tehditleri, bağırışları, hakaretlerine haksız yere maruz kalıyor. Suskun…

Atm sırasındayız. Makineyi tekmeleyen, yumruklayan kendinden geçmiş bir vatandaş. Küfür ve şiddet eşliğinde etrafa yaydığı korku…

Eşimin aşı sırasındayız. Mesafeyi korumak isteyenler sırasını kaptırmak istemeyenler ile karşı karşıya, güvenlik canından bezmiş kapıda bir gölge. Sağlık mensupları zaten fazla mesai ve cehalet kıskacında. Haykırışları bezgin…

Görev bilincinin ve insanlığa karşı sorumluluklarının hala farkında olup dibine kadar kullanmış ve hala tüketmemiş Dünyadaki tek meslek erbabı onlar.

İşin kötü tarafı en çok isyan etmesi gereken en fazla yükün altında ezilenler de onlar.

İnsanımız okumuşu, okumamışı, şehirlisi, köylüsü, yaşlısı genci tahammülsüz. Yönetenlere, sisteme olan kızgınlığını sıradakine, yanındakine, berindekine savuruyor. Saygı yok hoş görü yok.

Biz yok BEN var. Siz yok sen kimsin (-ulan) var…

Hâlbuki hoş görü “ben insanım, Allah’ın yarattığı biricik kuluyum. Senin de insan olduğunu düşünüyorum ve Allah’ın yarattığına inanıyorum. Allah’ımı seviyorum, onun yarattığına da sevgi besliyorum” diyebilmektir.

Yaratılanı hoş gör Yaradan’dan ötürü diye ne güzel özetler Yunus Emre hoş görüyü.

Hoş görü sadelik, doğruluk ve iyiliktir. Bunlar varsa zaten büyüklenme, diklenme ve hor görme yoktur.

Hoş görü bizim istediğimiz gibi mutlu olma değil, ortak bir anlayışta birleşebilme ve beraber mutlu olmaya çalışma veya başkasını mutlu edebilme büyüklüğüdür.

Hoş görü bizim gibi düşünmeyene, inanmayana, davranmayana, yaşamayana, olmayana saygı duymak, nazik davranmaktır.

Hoş görü hatalara ve eksiklere rağmen insanların ilerlemesini sağlar. Geçmişi değil ama geleceği değiştirebilme imkânı verir.

Hoş görü bir nezaket sanatıdır. Nezaket içten gelir, parayla satın alınamaz ama her şeyi satın alabilecek içsel bir güçtür.

Ekonomi, demokrasi, üretim, eğitim değildir tek başına hoş görü eşlik eder uygarlığa, insanlığın en büyük sınavıdır. Pandemi ortamında uygar bildiğimiz onlarca ülkenin tutum ve davranışları insanlığın bu sınavdan geçemediğinin de çok acı veren bir göstergesidir.

Sürekli haksızlığa uğradığını, kazık yediğini, arkadan vurulduğunu, hiç sayıldığını, hor görüldüğünü düşünenler nasıl hoş görü sahibi olabilir?

Sevgiyi, şefkati, paylaşmayı, merhameti, özgüveni tatmayanlar nasıl nezaket sergileyebilir?

Kendi sesini duyuramayan, açlıkla sınanan, vaaz ve vaatlerle karnının doyduğu varsayılanlar nasıl anlayışlı olabilir?

Işık hızında insanlığımızı yitiriyoruz. Bizi biz kılan değerlerimiz giderek yok oluyor. Biz yokluğu gören, azla yetinen, paylaşmayı bilen, mücadele eden, olmayanı soframıza buyur eden, ayıbını yüzüne vurmayan, hatalardan ders çıkaran, sabreden, şükreden, büyüklerimize saygılı küçüklerimize sevgi dolu ve şefkatli kalabalık giderek yalnızlaşıyoruz. Evlerimizde kurallara, genelgelere, yasaklara uyan, metanetini, akıl sağlığını korumaya çalışan bizler giderek içimize kapanıyoruz. Hoş görmek de boş vermek de giderek zorlaşıyor.

Halil Cibran’ın dediği gibi “ Suskunluğu gevezeden, hoşgörüyü müsamahasızdan, nezaketi terbiyesizden öğrendim. Ne garip ki tüm bu öğretmenlerime karşı oldukça nankörüm” 

Hoş görebilmek, boş verebilmek ve derin bir oh çekebilmek…

Hıdırellez dileklerim…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sevil Tığrak 15 Mayıs 2021 Cumartesi 10:30

Anlatmak isteyip anlatamadığımız öyle çok şeyi güzelce kaleme dökmüşsün ki gönül huzuruyla okuyup kendimi yanlızlığa terketmemem gerektiğini daha iyi anladığım çok anlamlı bir yazı okudum sayende. Sevgi ve hoşgörünün hepimizin yapımızda olduğuna inancım sonsuz. Bunların hepsinin geçeceğine umudum sonsuz. En azından ben böyle bir insan olmak için artık daha özenle çabalıyorum. Kalemine sağlık canım. ??????

Yorumu oyla      2      3  
Fahrettin Macit 8 Mayıs 2021 Cumartesi 16:03

Sabırlar diler. Ailece mutlu ve umutlu Bayramlar. Sevgiler

Yorumu oyla      2      3  
Funda Kıymaz Tor 8 Mayıs 2021 Cumartesi 10:40

Ayda Özeren, yine kaleminizden harika bir yazı....

Yorumu oyla      2      3  
Kıvılcım Süzek 8 Mayıs 2021 Cumartesi 10:36

2 sene önce ben senin için istanbulu dilemiştim. İnşallah bu sene de senin dileklerin tutar. Yazı çok güzel.

Yorumu oyla      2      3  
Beril bayman 8 Mayıs 2021 Cumartesi 09:54

Yaşa aydan keşke bu yazıyı herkes okusa ne güzel yazmışsın kitap yaz sevgili güzel kızım bu yazını kaç arkadaş akrabaya yolladım içlerinde aptal cahil fakir zengın okumamış çok okumuş larda var kalemine sağlik güzel kızım benim

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva