Ayda ÖZEREN
Hayret etme gayret et!
15 Ocak 2022 Cumartesi

Şarkı Önerisi: Hayret Makamı - MFÖ

Küçücükken kulağıma çalınan bir nasihat bu ömrümce hiç unutamadığım.

“Hayret etme çocuğum, gayret et!”

Kim neden söylemişti bilmiyorum. Ama ben de öyle bir yer etmişti ki daha ufacıkken belki ilkokul sıralarından başlayarak tüm hayatım boyunca hep gayret içinde oldum.

Başarılı bir öğrenci olmak için çok çaba sarf ettim. Anadolu Lisesi sınavları sırasında çok hastalanmıştım mesela. Gıda zehirlenmesi teşhisi ile evde istirahat etmem gerekirken ben canhıraş sınava girmiş, sindirim sistemimin uğultusu ve alnımdaki terleri bastırabilmek için müthiş bir mücadele vermiştim. Herkesin önünde kalemler, silgiler varken öğretmenlerin insafıyla benim önümde bir sürü ilaç, mendil ve yanımda ufak bir kova vardı.

Lise hayatım da mücadele içinde geçti. Voleybol takımına girebilmek için okuldan sonra antrenmanlara kalıp saatlerce servis çalışır, büyüklerimi seyreder, teknik kapmaya çalışır, sıranın bana daha çabuk gelmesi için dua ederdim. Halk Oyunları için parmak şaklatamadığım için takıma alınmamıştım mesela, koca hafta sonu ellerim parmaklarım felç olmuştu çalışmaktan. Fiziği anlamak için, divan edebiyatını ezberlemek için, Fransızca ve İngilizce öğrenebilmek için, teşekkür getirebilmek için gayret ettim. Üniversiteye hazırlık da öyleydi. Mücadele en iyi eğitim fırsatı veren üniversite içindi. Çok çalıştım, hedeflerime ulaşmak için gayretim azmim mücadelem hep başarmak içindi.

Üniversitede ailemden uzakta yurtlarda kendi ayaklarımın üzerinde durma mücadelesi verdim. Aileme külfet olmamak için boş zamanlarımda para kazanma çabası gösterdim. Kalabalıklarda yok olmamaya kendim olmaya çalıştım. Heveslere kapılmadan, yolumdan sapmadan efor sarf ettim.

İyi okulları bitirmek birkaç lisan bilmek staj yapmak yetmiyordu iş bulabilmek için. Altı ay yılmadan usanmadan iş aradım. 1994 kriziydi yeni mezuna iş yoktu. Memlekette kriz vardı. Ne olursan ol gel demiyordu kimse hâlbuki bize öyle anlatmışlardı en iyi üniversitemin amfilerinde.

“Sizden iyisi yok!”

İşin aslı öyle değildi. Bizden iyileri hep vardı. Sadece daha iyi nedir farkında değildik.

İş hayatım da hep mücadeleydi. Performans, sattın-satamadın. Mesai, kaldın-daha çok kaldın. Amirin, sana taktı-takmadı. Astın, kuyunu kazdı-kazmadı. Çalışmak değildi artık tek başına mücadele, çaba gerektiren hayatta kalmaktı.  Kadınlık, hamilelik bile mücadeleydi.

Evlilik iş dengesini yürütme, sonra çocuk büyütme zorlukları hep mücadeleyle geçti. Hiçbir yere yetemediğime, kendimi hep az hissettiğime, onca çaba ve gayretin içinde kendimden vazgeçişlerime hiç hayret etmedim. Yoluma devam ettim, başkalarına yük olmadan daha fazla kendime yüklenerek…

Çünkü dünya vazgeçenleri değil azmedenleri konuşuyor, çabayı takdir ediyor olmalıydı.

Çabanın derinliği de başarının zirvesini belirlemeliydi.

Çaba, mücadele ve azim başarının anahtarıydı.

Çalıştım, didindim, işime tutundum, aileme, değerlerime tutundum. Her alanda başarılı olmaya tutundum.

Peki, başarı neydi gerçekten? Cebimin daha çok parayla dolması mı? Her yılın en iyisi, en başarılı, en çok satanı olmak mı? Kime göre en iyi? Neye göre en başarılı?

Herkes tarafından kabul görmek mi?

Bu sorgulamalar acımasızca kafamın içini doldurduğunda hayret etmeye başladım. Çaba gösterdikçe kaybettiğimiz bir hayat mıydı yoksa bizimkisi?

Hep en iyi, en çok, en fazla olmaya çalışırken kaybettiğimiz insanlığımız ve yitirdiğimiz değerlerin farkında mıydık?

Herkesin kabul ettiği bir ben, ben olabilir miydi?

Hayretim büyüdükçe, etrafımın farkına vardım. Ben hep kendi kendimle uğraşır dururdum, çabam dünden daha iyi olmaktı başkasından daha iyi değil.

Ama istenen bu değildi. İstedikleri format asla bu değildi.

Ne kadar çaba sarf ederse etsin ailesinden, çevresinden, arkadaşlarından, barındığı topluluktan yeterli ilgiyi, sevgiyi, saygıyı göremeyen veya göremediğini düşünen; “özsaygısını ve özgüvenini” geliştiremeyen gençler yitip gidiyor. Eğitim sisteminin bir çıktısı olarak geldiğimiz noktada bireylerin eleştirel düşünce yapısı giderek köreliyor. Çaba sarf edemiyor, hayatından vazgeçiyor.

KPSS sınavlarında çaba gösterip en yüksek notu alanlar ortada kalabiliyor.

Bir tabana bağlı değilseniz iş bulmanız güçleşiyor.

Bir topluluğa ait değilseniz, kalacak yeriniz olmayabiliyor.

Tepeden inme lider olabiliyor, en yüksek mevkilere bir anda atanabiliyorsunuz.

Yıllarca didinip alın teriniz, emeğiniz, hakkınızla kazandığınız birikimleriniz bir gecede eriyebiliyor.

Çaba değil artık önemli olan, mücadele değil!

Tanıdık bulmak, kısa yoldan tüm değerleri vicdanı hiçe sayarak paraya ulaşmak…Güçlüden yana olmak, güçlünün kabul ettiği olmak.

Yüksek notlar almak, yılların tecrübesini edinmek, herkesten iyi olmak değil önemli olan…

Yolunu bulmak, başkasının sırtına binerek yükselmek…Erdemlerin değil cehaletin savunucusu olmak.

O yüzden gayretlerimin karşılığını bazen çok geç ama eninde sonunda aldığına inanan ben gayrete ne hacet diyerek artık hayret de ediyorum!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Neslihan Silahdar 15 Ocak 2022 Cumartesi 10:33

Memleket gerçeği bu kadar güzel özetlenir…

Yorumu oyla      2      3  
Nilay Sutaş 15 Ocak 2022 Cumartesi 09:34

Bu yazı yaşadığımız duyguları ne kadar içten anlatmış. Kalemine sağlık Ayda. Gayrete devam. Biz doğru bildiğimizi yapmaya devam edeceğiz. Hayret de edeceğiz, çok da üzüleceğiz harcananlara. Erdemden , bilimden ayrılmadan yürüyenleri destekleyerek doğruyu öğretmeye devam edeceğiz. Biz bunu öğrendik.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva