Ayda ÖZEREN
Gizli şahit susmayan yargıç
16 Ekim 2021 Cumartesi

Netflix’te izlenme rekorları kıran, ortalığı yıkan Güney Kore yapımı bir dizi “Squid Game” – Türkçeye çevirmek zor- Güney Kore’de oynanan bir çocuk oyunu, diziyi seyrederken vahşete dayanmak zor- sınırların ötesinde, sonunu nasıl getirdim inanmak zor- merak işte, gerçeklik ve dış dünya algıma yeniden kavuşmaya çalışmak çok zor…

Vahşet dolu sahneler, mantık dışı bir senaryo olmasına rağmen müthiş metaforlar ve simgesel bağlantılar kullanılarak üzerinizde bıraktığı etki, seyredip bitirdikten sonra bile devam ediyor.

Netflix Is ??trying To Compensate The Owner Of Squid Game's Phone Number -

Toplumun kültürel, ekonomik ve ahlaki dönüşümünü aşırı uç örnekler kullanarak akıl dışı bir görsellik ve hikâyeyle yüzünüze çarpıyor ki diziyi bitirdikten uzun süre sonra bile gerçek dünyaya dönüş yapamıyorsunuz.

Edebiyat, tiyatro ve sinema toplumsal çığlığın en güzel dile getirildiği sanat dalları bunu hepimiz biliyoruz. Bu diziyle yakalanan başarı da bu.

Toplumsal dönüşümün vahşet içeren bir oyunla sunulması ve insanların “bir piyon” ya da “yarış atı” gibi kullanılarak üzerlerine bahis oynanması, başarısızlığın ölüm getirmesi.

Bu oyunların çoğunun da masumiyet çağı çocukluk zamanlarında oynadığımız oyunlardan derlenmesi…

Kopya bu kadar daha fazla vermeyeceğim rahat olun, sadece bende uyandırdığı duyguları paylaşacağım…

Seyrederken kapılıp gitmeyin, bir de benim etkilendiğim bakış açısı ile seyredin isterim…

Dizinin bana göre bilinçaltı işlediği ve sürekli hop oturup hop kaldırdığı şey:

İçimizdeki gizli şahit, susturamadığımız yargıç… “VİCDAN

Beden ve ruhun tamamlayıcısı, Yaradan’ın içimizdeki fısıltısı, bizi diğer her türlü canlıdan ayıran yegâne varlığımız VİCDAN…

Kelimenin kökeni yine Arapça’dan. Tasavvufta vecd hali, Tanrı aşkıyla dolmak, bulmak, keşfetmekten geliyor.

Neyi bulmak?..

Eş anlamlısı yok. Her dilde tek bir sözcükle ifade edilmesi enteresan değil mi? İçimizdeki Tanrı’yı temsil eden bir sözcük olduğu için belki de bu biriciklik…Parmak izimiz, göz rengimiz, kalbimiz gibi, bizim gibi tek, bir, yek…

“Vicdan” kelimesi kendine eş başka bir sözcükle anlatılmasa da sonsuz anlam içeriyor.

Önce insanın KALBİNİ anlatıyor.

Merhamet duygusuna, adalet arayışına, iç dünyasına isim oluyor. İçini sızlatan, gözyaşını akıtan, bam teline basan içimizdeki gizli şahit o…

Yozlaşmış dünyanın, yanılgılarla dolu medyanın, ekonomik çıkarların, kalabalık çoğunluğun göz alıcı renkleriyle; sesi iyice arka planda kalan merhametin, adaletin, dürüstlüğün, iyiliğin, “insan olma” durumunun dengesizliğine maruz kaldık.

Vicdanımızla yani iç sesimizle yaptığımız monolog hep kendimizi haklı çıkarmaya yönelik olsa da o bir birikimdir, içsel otoritedir, iyi ile kötüyü hayır ile şerri ayıran terazidir. Haksızlığa gelemeyen, sevgiyi zayıflık görmeyen, kişiyi hep doğru olmaya yönlendiren güçtür. Yönü hep doğruyu gösteren pusuladır.

Kalp gözüdür”. Kişinin davranışlarını ya da tutumunu kendi içinde yargıladığı bir mahkemedir. Akıl değil vicdandır sürekli hesap soran. Ahlaki değerler üzerinde dolaysız, net, basit bir sorgulamadır. Basit bir iç sorgulama gibi görünse de kişinin vicdanıyla yaşadığı kararsızlıklar, gitgeller, hesaplaşmalar zorludur. Vicdanının sesini dinleyen, onunla bir bütün olan insan rahattır -tamdır...

Montaigne vicdanı başınızı koyduğunuz yastığa benzetir. Vicdanın rahatsa, rahat uyursun.

Yalan söyleyen, bahane üreten, kendi kendini inandırmaya, haklı göstermeye çalışan insanların vicdanı vızıldar içeride. İç görüden yoksundur bu kişiler. Sadece kendilerinin duyabildiği vicdanının sesini bastırmaya, kalp gözünü balçıkla sıvamaya çalışıyordur yalan söylerken.

Vicdandaki bozulmalar bireysel yaşanmıyor. Çözülmelere toplumda da rastlanıyor artık. Dizideki en çarpıcı nokta da bu. Toplumsal vicdanın sorgulanması.

Toplum olarak içinden geçtiğimiz her süreç kamuoyu dediğimiz bir süzgece takılıyor. Bu süzgeç de toplumsal vicdanımızın sesi aslına bakarsanız. Toplumu meydana getiren bireylerin vicdani yükümlülüklerinin çoğunluğunu ifade ediyor. Toplumsal alanda vicdanı inşa etmek kolay değil. Ahlaki ve dini değerler, maneviyat, içinde büyüdüğünüz yasal ve etik kurallar, aile yapısı, yetiştiğiniz okullar gibi birçok bileşen barındırıyor.

Dokuz saatlik dizinin sonuna geldiğimde vicdan kavramının ve toplumsal vicdanın ne noktaya gelebileceğini gördüm. Kötülük doğuştan gelebildiği gibi sonradan da öğrenilebiliyor. Var olma çabası ve yaşama güdüsüyle vicdanı duymazdan gelmeye çalışsan bile o içeride bir yerlerde sesi kısık çıksa da konuşuyor. İnsanlık kötüleştikçe kalbi köreliyor, körelen kalp iyi görmüyor, göremeyen kalbin sesi az çıkıyor. Olan bitenlere gözünü kapatıyorsun, bir süre sonra duymazdan gelmeye başlıyorsun, başkası yapıyorsa sen de kendini yapmakta özgür sanıyorsun. Normların değişiyor. Vicdanın konuşmaya devam etse de bir sinek vızıltısından daha güçlü çıkmıyor sesi…

Peki, en basite döndüğünde, hayvani içgüdüler tetiklendiğinde ölüme beş kala, açlık-susuzlukla sevdiklerinle sınandığında kişisel vicdan- toplumsal vicdanla çatışır mı?

“Asla” dediğin bir konuda vicdanınla ters düştüğün oldu mu?

“her şeye rağmen” vicdanını dinlediğinde aklını kaybetme noktasına geldin mi?

Diziyi izleyin bakalım sizde hangi duyguları tetikleyecek?

Allah kimseyi şaşırtmasın, eskiler doğru demiş, bir de J.J. Rouseau…

“Vicdan, vicdan.. Ey ilahi içgüdü! Ölümsüz ve semavi sâdâ! Zavallı ve cahil yaratıkların en güvenilir rehberi, sensiz hayvanlardan farksız olur, kötülükten kötülüğe sürüklenir, özsüz bir akıl gücünün ve yasasız bir aklın sürüklenmeleriyle, üzücü sonların ve ağır yanlışların avı olurdum.”

Dizi Önerisi: Squid Game _Netflix

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Saadet Sökmen 31 Ekim 2021 Pazar 13:43

Muhteşem bir yorum kalemine sağlık canım benim.Su gibi okudum.Tadı damağımda kaldı??????

Yorumu oyla      2      3  
Nilay S. 23 Ekim 2021 Cumartesi 16:02

Ne güzel bir bağlantı. Harika bir yazı?? Vicdan çocuklarda geliştirmemiz gereken bir duygu. Aksine çok şahit oluyorlar lâkin. Çocuk ve oyun kavramlarına eşlik eden masumiyet kavramı burada korku ve kaygı ile karışıyor sanırım. Başladım. Ağır geldi seyredemedim. Bu yazıyı okuduktan sonra bir daha deneyeceğim. Kalemine sağlık Ayda Özeren

Yorumu oyla      2      3  
Zehra Engin 17 Ekim 2021 Pazar 17:08

İnstegram görünce merak ettim Netfliks bulup ilk bölümünü seyrettim. İnanılmaz derecede etkiledi Ayda hemen yazını bulup okudum ve duygularını ifade şekline hayran oldum tebrikler inan hissedilen duygu bu kadar güzel ifade edilir canım dizinin geri kalanını seyredermiyim .???

Yorumu oyla      2      3  
Dizikolik 16 Ekim 2021 Cumartesi 14:21

Nasıl bir bağlantı bayıldım yazınıza vicdanımızın sesi kaldı mı hala bu ülkede bu çağda herkes bencil herkes çıkarcı

Yorumu oyla      2      3  
Beril bayman 16 Ekim 2021 Cumartesi 12:20

Yineçok güzel yazmışsın uzun zamandır cevap yazamıyorsunuz ama hep okudum hepsi güzel ve doğru idi keşkehepsını gençlerde hatta her kez okusa ne iyi olur du

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva