Engin ÖNEN
Eş dost kapitalizmi ve belediyeler
24 Şubat 2024 Cumartesi

İktisat ve siyaset bilimine girmiş bir kavram eş dost / ahbap çavuş kapitalizmi. Bu kavram daha çok, hükümet ile iş adamları arasındaki kayırmacı ilişkiye vurgu yapmak için kullanılmıştır. Belli işadamlarının siyasi kanallardan hükümet ve bürokratlarla sağladığı ilişkiler sonucu kayrılmasını, haksız rekabet sonucu avantaj sağlamalarını, teşvik ve muafiyetlerden yararlanmalarını açıklamaktadır.

Literatürde buna en çok örnek verilen ülkeler, Rusya ve Türkiye gibi tek adam rejimleri ve demokrasinin zayıf olduğu ülkeleridir.

Cumhurbaşkanının aile üyelerinin de içinde olduğu ticaret ve sanayi işletmeleri ve yine eş, damat, oğul ve dünür gibi kişilerin hükümetin ihale ve yatırımlarında doğrudan pay ve rol almaları sıkça gündeme gelmektedir. Bu tam anlamıyla eş dost kapitalizmidir.

Eş dost kapitalizmi sadece hükümetin işleyişi ile sınırlı değildir. Yine bu sistemin AKP’li belediyelerde yaygın bir şekilde uygulandığına ilişkin çok sayıda örnek sıkça gündeme gelmektedir.

Ancak hem kurumların çökmesi/çökertilmesi hem de geleneksel dayanışmanın siyasette yaygın olarak zemin bulması sonucu, eş dost kapitalizmi sadece Erdoğan iktidarı ile sınırlı kalmamaktadır. Epeyce bir süredir CHP’nin yönetim anlayışında ve belediyelerinde de uygulama şansı bulmaktadır.

Siyasetin profesyonelleşmesinin sonucu bu ilişki ağları eş dost kapitalizmini beslemekte ve aynı zamanda ondan beslenmektedir. Dikkat ederseniz CHP merkezinde söz sahibi birçok yönetici ve milletvekili ayını zamanda ticaret ile meşguldür. Kimisi inşaat sektöründe kimisi medyada ve ajans işlerinde sürekli ihale peşinde koşmaktadır.

Eş dost kapitalizminin belediyelere yansıması bu akçeli işler ve personel alımları ile ilgili olduğu için belediye başkanı ve meclis üyeleri atamaları da ona göre şekillenmektedir.

Bilhassa büyükşehirlerde yöresel ve inançsal kaynaklı geleneksel dayanışma ilişkileri batağındaki parti örgütlerinin işleyişi de sloganlar ve kullanılan semboller dışında muasır medeniyetten epey uzaklaşmıştır.

Bu türden geleneksel ve eş dost dayanışmasına dayanan bir yapıda liyakat ve eşitlik gibi ilkelere şans tanınmaz.

Bir süredir bu eğilim çok güçlü ama giderek de yükselişte olduğunu görmek gerekiyor. Mevcut İzmir BB Başkanı Tunç Soyer’in en çok eleştirildiği konuların başında eşi ve kardeşi ile bir iki arkadaşı ile A takımını oluşturduğu idi.

Ayrıca bu arkadaşlarını parti üst yönetimine getirmek ve kongre ile kurultaylarda delege satın almak için belediye olanaklarını ölçüsüz kullandığı çok sık dile getirildi.

Son atamalara baktığımızda da eş dost kapitalizminin, eş dost belediyeciliğine yoğun bir şekilde yansıdığını görmekteyiz. Geçen dönem adaylığı son anda düşen Balçova Belediye Başkanı yerine eşinin aday yapıldığını da hatırlayalım.

Bu dönemde ise Güzelbahçe, Urla, Çeşme, Balçova ve Karabağlar gibi birçok ilçede parti yöneticilerinin, eski milletvekili veya belediye başkanlarının oğulları ve yakınlarının ilk sıralarda şans bulduğuna tanık olduk. Bazı belediye başkan adaylarının da parti merkezinde söz sahibi olan bazı kişilerin akrabası, hemşerisi ve hatta iş ortağı olduğunu da hesaba katmak lazım.

Buna yöre ve inanç dayanışmasını da ekleyince zaten geriye muasır medeniyetin nefes alacağı alan kalmamaktadır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 25 Şubat 2024 Pazar 20:57

Sayın Önen, uzun zamandır benimde çok sık dile getirdiğim siyasi çürümeyi kaleme almışsınız. Sürekli olarak çürümüşlüğün parti ayırt etmeksizin yaygınlaştığı hakkında insanları uyarıyorum insanlar ne zaman taraftar değil de vatandaş olduğunu hatırlar ve vatandaş sorumluluğunu yerine getirirse bu durum işte o zaman düzelir aksi halde daha kötü günler bizi bekler. Şahsi fikrim hemşeri dernekleri kapatılarak başlangıç sağlanmalı ve halk kendi tanıdığı bildiği insanları yerelde ve genelde bağımsız olarak seçmeli siyasi partileri bir süre yönetim alanlarına seçmemeli çünkü mevcut siyasi partiler özellikle mecliste bulunanlar ülkeyi felakete sürüklüyorlar.

Yorumu oyla      0      0  
Yorumsuz 24 Şubat 2024 Cumartesi 12:24

Zaman 2016 Mart ayı “ Bir sistem kurmamız gerekiyor . 90 dakika Türkiye’de sadece İzmir’de var. Belirli bir çember içinde , Bornova , Menderes , Menemen ve Güzelbahçe sınırları çerçevesinde A grubunda olan yerlerde aktarma ( 90 dk. aktarma hakkı ) devam etmektedir . Diğer yerlerde ikinci bir tarife ( 90 dk. aktarma hakkının 10.02.2016 tarihinde iptal edilen yerler ) alınmaktadır. Vatandaşların daha ucuza gitmesini herkes ister , İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı da ister . Ama her şeyin bir ölçüsü var . Belediyenin bir de maliyeti var . Kırsalda oturan vatandaşlarla şehir merkezinde oturan vatandaşlar arasında kira , harcama gibi farklılıklar var . Biz bunu adil bir şekilde uyguladığımızı düşünüyoruz .” ———- Zaman 17 Şubat 2024 - 23 ESHOT otobüsünün hizmete başlama programı . “ Sevgili İzmirliler , size bir müjdem var . Gerçekleştirdiğimiz raylı sistem yatırımları ve aldığımız yeni otobüsler sayesinde 90 dakika değil , 120 dk. ücretsiz aktarma için çalışmalarımızı tamamladık . Uygulama Mart ayından itibaren başlayacak .” Tunç Soyer , İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı . Bakalım Mart ayında çember , çerçeve kırılacak mı ? Diğer yerler ( çember , çerçeve dışı ) yine kapsam dışı mı kalacak . Bu sözler çok önemli “ Sevgili İzmirliler , size bir müjdem var “ İzmirliler , İzmir nerelermiş Mart ayında çember , çerçeve çizilecek .

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalplerde yaşıyor!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Zurnanın ‘zırt’ dediği yer!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İzmir’in Vahşi Batı’sı: Katırcı Yanni belası
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Attends-nous PARIS
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sözün haysiyeti
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Belediyelerin borç krizi siyasi krize dönüşüyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Farklı ahlak anlayışları, kültür, kontrol
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Bir zamanlar yaşananlar (1)
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çevre düşmanı hükümlü, savcıya karşı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Dönemi biterken Ekrem Bulgun…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva