Engin ÖNEN
Endişeli gelenekseller...
24 Mayıs 2023 Çarşamba

Bir süre önce, ülkemizdeki İslamcı siyaset akımının güçlenmeye başlaması ile laik ve Batılı kesimleri tarif etmek için, “Endişeli Modernler” tanımı kullanılmıştı. Bu kesim özellikle metropollerin merkez semtlerinde ve kıyı bölgelerinde yaşayan, refah düzeyi göreli olarak iyi ve eğitimli kesimlerden oluşuyordu.

Bunların endişeleri sağ ve sol ayrımına dayanmıyordu. Laiklik ve Cumhuriyet/modern toplumu tehdit altında görüyorlardı. Her ne kadar siyasi parti adresi CHP olsa da, aslında eskiden ANAP, DYP gibi partilerde yer alan ve seçmeni olan kesimler de buna dahildi. Ve onların çoğu AKP’nin önlenemez yükselişi ile CHP’ye meylettiler, bir süredir bir kısmı İYİ Parti’ye yönelse de.

Cumhuriyet ile başlanan radikal modernleşme hamleleri ile kurumsal bazı ilerlemeler sağlandı şüphesiz. Medeni Haklar, eğitim seferberliği, kadın hakları ve hatta çok partili demokrasi. Sanayileşme hamlelerini ve tarımda modernleşme girişimlerini de buna dahil edebiliriz. Hatta dinin devlet içine alınıp kontrol altında tutulma girişimi de aynı sürecin bir parçasıdır.

Geleneksel toplumdan modern topluma geçiş bir yandan sanayileşme ve tarımda makineleşme ile gerçekleşiyordu. Kentleşme ve eğitimli insan oranının artışı temel modernleşme hamleleri idi. Kurumsal düzeyde modernleşme ise, geleneksel kurumların tasfiyesi ölçüsünde mümkündür. Ataerkillik, dinsel ve mezhepsel topluluklar, aşiret düzeni vb. hepsi geleneksel topluma özgüydü ve tasfiye edilmeliydi.

Tüm bu alanlarda belli ölçüde başarıya ulaşıldıysa da gelenekselin tasfiyesi zaten kolay değildi ama bir de modernleşme krizi bu süreci zorlaştırdı. Ulus devletlerin eski gücünü kaybetmesi, sosyal devletin terk edilmesi, büyük ideolojilerin önemini yitirmesi gibi dönüşümler, insanları pre modern kurumların sıcak kucağına yöneltti. Geleneksel insanlar ve topluluklar, yeni dönemin koşullarına göre yeniden güç kazandı.

Değişimin tedirgin ediciliği ve geleceğin belirsizliği, insanları geçmişin geleneksel kurumlarını daha güvenli bulmaya yöneltti. Tarikatlar ve aşiretler tekrar güçlendi. Bu genel dönüşümün ürünü olduğu kadar, bu kaynaktan beslenen iktidarların desteği ile güç kazandı. FETÖ örneğinde olduğu gibi, dinsel örgütlenmeler iktidara talip olacak düzeyde güce ulaşabildi.

Toplum düzeyinde geleneksel ve modern anlayışı ana hatları ile kıyaslayınca şu farklar önem kazanır. Geleneksel toplum, hiyerarşi ve güvenlik/emniyet/bekaya dayanır. Modern toplum ise sürekli değişim, özgürlük ve eşitlik vaat eder.

Geleneksel kesim için modernitenin bu eşitlik ve özgürlük vaadi, tedirgin edicidir. Kadın ile erkeğin eşitliği, Kürt ile Türk’ün eşitliği, Sünni ile Alevinin eşitliği endişe verici değişim önerileridir.

Bunun seçmen zihniyetine yansıması LGTB’nin meşru kabul edilmesi, İstanbul Sözleşmesinin geleneksel/ataerkil şiddeti önleyici bir düzenleme olması, HDP’nin Kürtlerin eşit yurttaşlık haklarını savunması ve bir de üstüne üstlük bir Alevi’nin Cumhurbaşkanı olacak olması hep modern toplum talepleridir. Geleneksel duygu ve düşüncede olanlar için rahatsız edici tehditlerdir adeta. Tek Adam anlayışı modern ve demokratik değil ama hiyerarşiye dayanan geleneksel toplum için güvenlik anlamına gelir.

Erdoğan ve Cumhur İttifakının bu fay hattına yüklenmesi, endişeli gelenekselleri mobilize etmeye yönelik bir stratejidir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 24 Mayıs 2023 Çarşamba 09:27

Göktürk devletinde de muhalif Türk boyları bölücü ve yıkıcıydı. Aynı Y-Chp'nin omurgasızları gibi.... 40.000 kişinin ölümünden sorumlu pkkyı Y-chp akladı. Ama "modern" ambalajıyla pazarladığınız hdpkkyı millet satın almadı. 1998'den beri olayına rastlamadığım hüdapar tü kaka ha? 90lı yıllarda Cumhuriyet gazetesi okuyanlar bilir. Bu sözde hizbullah, devletin yaratıp sahaya sürdüğü bir gruptu. Görevi pkkyı sahada pasifize etmekti. Bazen insanlar kalkıp Türk bayrağı değil Türkiye bayrağı olsun diye beyanat verir. Ama aslında o Türk devletine çalışmaktadır. Bu açık istihbarat bilgiyi de o çok bilmiş "modern"lerle paylaşmak istedim. Velev ki bu bir strateji. Ama sadece strateji değil. Kazandıran strateji.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva