Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV), Atatürk ve Devrimleri çizgisinde adı gibi çağdaş, laik eğitim çalışmaları yapan, İzmir ve Ege bölgesinde eğitim alanında öncü çalışmalar yürüten bir sivil toplum kuruluşu. Vakıf, eğitimde fırsat eşitliği ilkesiyle hareket ederek, gençlerin ve toplumun gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamakta. Kurucularından olduğum ve geçmiş yıllarda hayli emeğim de geçen Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV), 1995 yılında 96 kurucu üye ile İzmir’de kuruldu. Kamu yararına çalışan bir sivil toplum örgütü olarak EÇEV, kuruluşundan bugüne dek otuz binden fazla çocuk ve gencin eğitim yolculuğuna katkı sağladı.
“Bir çocuk daha okusa bin gelecek güzelleşir!” deyimiyle EÇEV, öğrencilere burs vermenin yanı sıra, düzenlediği gençlik gelişim programları, etkinlik merkezleri ve gezici etkinlik birimiyle yaratıcı düşünce yeteneğine sahip, topluma, doğaya, tüm canlılara karşı duyarlı bireyler yetiştirmek amacıyla her yıl yaklaşık 1500 öğrenciye eğitimde eşitliği sunmayı hedefleyen çalışmalarla son yıllardaki bir kısmı öğrencim olan yeni yönetim ile hayli başarıya ulaşmaktı. Bir yanı burs vermek, diğer yanı eğitici çalışmalar yapmak olan vakfın diğer tüm dernek ve vakıflar gibi bu çalışmalar için gelir sağlaması ve aidiyet yaratması da gerekmekte.
Aidiyet Nasıl Sağlanır
Özellikle son yıllardaki yeni yönetim ile aidiyet hissetme konusunun EÇEVde iyice geliştiğini görüyorum ve bu yönetimi bir eğitimci olarak kutluyorum. Yönetimin güler yüzlü, herkesi ayırt etmeden kucaklayıcı, kavgacı olmak yerine uzlaşmacı, istifaların yaşanmadığı tatlı ve çalışkan tavrı her dernek ve vakfa örnek olmalı. Aidat sözcüğünün aidiyetten geldiği düşünülürse, aidiyet hissetmeyen üyelerden defalarca aidat istemek yerine, yönetimin aidiyet yaratıcı bir sıcaklık içinde olması ve doğru etkinlikleri yapması doğru modeldir.
Yönetim birini çekip diğerini iterse, dışlarsa, 2 yıllık yönetimde 2 yıl bitmeden 5 kişiden dördü istifa edip yedekler bile boşalan yeri doldurmaya yetişemezse ve üyelere bu konularda saygı duyup açıklama yapılmazsa o dernek/vakıf aidiyet duygusunu ve gelir sağlamayı yaşama geçiremez, başarısız olur.
(Yönetim Kurulu)
Yukarıda açıkladığım gibi EÇEV’e yeni fon kaynakları yaratmak, bağış ve hibe kanallarını etkinleştirmek, destekçi ve gönüllüleri ile yaşamsal bağlarını güçlendirmek, aidiyet duygusu yaratmak için gerçekleştirilen etkinliğe güçlü liderliğiyle EÇEV’in eski Başkanı, yeni Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız İşçimenler Ünsal, Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, EÇEV Kurucu üyeleri, EÇEV yönetim kurulu ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı, uygun fiyatlı yemekle yüzlerce katılım sağlandı ve iyi bir fona ulaşıldı.
Eğitimin Önemi
Yıldız İşçimenler Ünsal, Çeşme Boyalık Beach Hotel Spa ortaklarından Oğuz Özkardeş'e, bugüne kadar EÇEV etkinliklerine defalarca ücretsiz yaptıkları mükemmel ev sahipliği için özel bir teşekkür plaketi sundu. Boyalık Beach oteli bu yemek için de öncekiler gibi EÇEV veya misafirlerden hiçbir ücret almadı, bilet ücretlerinin tümü doğrudan EÇEV’in bütçesine eklendi. Yıldız Ünsal, konuşmasında, Oğuz Özkardeş ve ailesinin çok uzun yıllardır eğitime destek ve hayırseverlik alanındaki önemli katkılarını vurgulayarak bu davranışın değişmez bir aile geleneği haline geldiğini belirtti.
(Başkan Sinem Muğla, Oğuz Özkardeş, Yıldız Ünsal plaket)
Diğer karşılıksız hibe yapan yemeğe katılamamakla birlikte Avedis Kendir oldu. Kendi tasarladığı, altın ve pırlantadan olan mücevheri ücretsiz EÇEV’e açık artırmada bağış karşılığı en yüksek bağışı yapan kişiye hediye etmesi için bağışladı. EÇEV’in bağış kaynaklarını yaratıcı çözümlerle artırma etkinlikleri kapsamında yapılan hayırseverlik etkinlikleri gece boyu sürdü. Katılanlara güzel bir aidiyet duygusu yaşatıldı.
(Avedis Kendir)