Tayfun MARO
Demokrasilerin sonbaharı
11 Ekim 2021 Pazartesi

Siyasetçinin demokrasiye yüklediği yüce anlam ve değer, demokrasinin sadece ve sadece bir yönetim biçimi olduğu gerçeğini sıklıkla unutturuyor. Batı’nın, “mümkün olanın en iyisi” dediği demokrasi…

Gelişmiş ülkelerde demokrasi bütün kural, kurum ve kuruluşlarıyla işliyor. Çünkü eğitilmiş toplumun yanı sıra, güçlü ekonomileri var. Ve toplum kural tanıyor.

Gelişmekte olan ülkelerde ise doğru dürüst eğitim ve güçlü ekonomi olmadığı gibi kuralsızlık da yaygın olduğundan, “olduğu kadar” demokrasiyle yetinilir.

Gelin görün ki, gelişmekte olan ülkelerde bu durum siyasetçilere müthiş imkanlar sunduğundan, “yarım yamalak demokrasi” revaçtadır. Ve “ben yaptım oldu” kafası ile yarım yamalak demokrasi, tencere ve kapak gibidir. 

Dahası, başına gelmiş ve gelecek her şeye rıza gösterdiğini sandıkta beyan eden yurttaş, bunun “demokrasi” olduğuna ikna edilmiştir.

Ayrıca, Batı’da demokrasi bütün kurum ve kurallarıyla işliyor olmakla birlikte, uluslararası sistemde ortaya çıkan krizin derinleşmesinden tedirgin olan halkların otoriter rejimlere teşne hale geldiğine dair güçlü işaretler var. Batı toplumlarında, özgürlük, kardeşlik, dayanışma gibi kavramlar, “vazgeçilecekler” listesinin başında yer almaya başladı. Toplumlar içine kapanıyor. Birbirine benzeyenler yakınlaşırken diğerleriyle mesafeler açılıyor.

Uzun sözün kısası, demokratik yönetim biçiminin her derde deva olarak görüldüğü zamanların sonundayız.   

Kendi aklıyla düşünebilen, kendi ayakları üzerinde durabilen toplumlarda demokrasiler yaşıyordu. Ancak, sistemde çıkan büyük bunalımdan sonra, demokrasilerin geleceği kocaman bir soru işaretidir.

Gelişmekte olan ülkelerde, yoksulluk altında ezilen yarı aç yarı tok insanların demokrasiyle yönetilmesini savunmak ise abesle iştigal. 

Hem de yeryüzünde aç insan sayısı 1 milyarı, yoksul insan sayısı 6 milyarı bulmuşken...

Önümüzde seçimler var, bir kere daha “demokrasi” pazarlanacak.

Fakat bu defa, sokaktaki insanı, demokrasinin karın doyurduğuna ikna etmek hiç kolay olmayacak.   

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 11 Ekim 2021 Pazartesi 23:00

Liberal demokrasinin sonuna geldik. Demokrasinin değil.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva