Harun ÖZDEMİR
Darlanmak
22 Temmuz 2021 Perşembe

Aynı yüzler, aynı ses tonuyla ekranları ve akla zarar fikirleriyle manşetleri uzun süre işgal ediyorsa insanların ağzında ne tat kalır ne de tuz!

İnsan doğası böyledir.

Bıkkınlık veren tekrarlar “istikrar” gibi görünse de her zaman iyi sonuçlar vermez. Nüfusun çoğu orta yaş üstü denebilecek yaşlanmaya yüz tutmuş toplumlarda sık sık yapılan yenilikler de toplumu tedirgin edebilir.

Yeniliklerin “doğru” diye sunulması da çoğunluğa güven vermez.

Gençlere istikrar diye her öğün aynı yemeği yedirmek bıkkınlık vereceği kesindir. Yaşlanmakta olan bir topluma da canlılık yaratalım diye “yenilikler” sunmak tedirginlik verebilir.

***

ABD ve Avustralya dünyanın merkezi olmaya çok uzak iki devlet. Teknolojinin gelişmesi de ABD’yi dünyanın merkezi yapmaya yetmez.

O zaman ABD gibi merkeze uzak bir devletin dünyaya lider olması için ekstra kararların alınması gerekir:

Dikkat buyurun, ABD’de başkanlık sistemi uygulanıyor. Bir başkan başarılı olsa da Clinton veya Obama gibi çok genç denebilecek yaşta siyaseti bırakmak zorunda kalıyor.

Bize uymasa da ABD’de sistem böyle kurulmuş, kimse de rahatsız değil.

Tam her şeyi öğrendi, usta oldu… derken 4 + 4, sekiz yıllık görev süresi doldu diye ABD’de, bizde olduğu gibi kimse telaşa kapılmaz.

Artık yapılacak tek seçenek vardır, o da eski başkanı güzel bir törenle emekliliğe uğurlamaktır.

Kimse insan yapımı anayasada bir tadilat yapalım, başkanımız genç yaşta ustalaştı, ondan azami ölçüde yararlanalım… demez.

Örneğin tarihsel tecrübesi, jeopolitiği ve genç nüfusuyla lider olmaya aday Türkiye, her geçen gün dünyadan biraz daha kopabilir…

Liderlik özelliklerini bir bir kaybedebilir…

Başka başka sorunlara da neden olabilir…

Ama bunları umursamayan dar bir kadro, dört elle sarıldıkları bir faniyi dünya lideri gibi takdim edebilir. Ülkenin ve dünyanın ona çok ihtiyacı olduğunu ısrarlı bir şekilde anlatabilir.

Hatta ve hatta, kendi menfaatleri için lideri ölümsüzleştirmeye de çalışabilirler.

Şarkın kaderini kimse değiştiremez, kurnazlığın her türüne başvurulabilir, yetmediği yerde de yürekleri çatlatacak kadar sarsıcı korkular da saçılabilir.

Oysa ABD’de bu tür çözümlerin şakası bile olmaz. Olmayınca ABD birçok olumsuzluğa rağmen dünya lideri olmaya devam eder. Bizler ise her gün istatistiklerde üç-beş basamak düşebiliriz.  

Hiç önemli değil!

***

Yurttaşların yaş ortalamasına bakarak toplumun röntgenini çekmek yeterli olmayabilir. Bu durumda başka istatistiklere de bakmak gerekir:

Gençler arasında işsizlik yüksek, orta yaş ve üzerinde de gelirler hızla düşüyorsa…

Evlilik yaşı yükseliyor ve evlenenler arasında boşanmalar da artıyorsa… bu toplumda ağızlardaki tattan da tuzdan da söz edilemez.

Dalkavuk takımı yakında Rusya’da olduğu gibi “kayd ü hayat – ölünceye kadar” başkanlık sistemini savunmaya başlarsa, kimse şaşırmasın!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fikret Aslan 24 Temmuz 2021 Cumartesi 15:41

Ülkemiz hızla Araplaştırılıyor. Son günlerde sınırlarımızdan planlı bir şekilde ülkemize alınan afganlılar BOP eşbaşkanı Recep beyin Talibanla yaptığı görüşmelerden sonraya denk gelmesi tesadüf değildir. Türkiyeyi sağ-sol, alevi-sunni, kürt-türk çatışmalarıyla bölemeyen ABD şimdi BOP eşbaşkanı eliyle araplaştırılıyor. Allah Ülkemizin sonunu hayır eylesin.

Yorumu oyla      9      4  
Lombak 23 Temmuz 2021 Cuma 22:05

Bildiğim kadarıyla 2006 yılında AB tam üyeliğine kabul edilen Macaristan''da, 2010 yılında iktidara gelen Fidesz partisi liderliğindeki hukukçular grubunca bir anayasa değişikliği yapıldı. Başbakan Orban''ın ebedi liderliğini amaçlayan kapsamlı yasal değişiklikleri 11 yıldır sineye çeken ve hiçbir yaptırım uygulamayan AB kurumları ve diğer AB üyesi devletlerin iki yüzlülüğüne sözünüz yok. Putin''in ebedi başkanlığına şerhiniz var. Nasıl açıklayacaksınız bu çelişkiyi? Yani ülkemizde parlamenter sistem geri gelse, birileri gelip ebedi Başbakan olamaz mı? Olur. Örneği var! AB de şeklen demokratik olan üye devlet varken Merkel''in Türkiye''nin AB üyesi olamayacağını sòylemesi kamuoyumuzda olağan karşılanıyor. Ben şaşkınlıkla izliyorum. Göndersin AB o zaman Macaristan''ı bizim tarafa! Ya da söz bizde sadece Macaristan kadar demokratik olacağız. Bizi üye yapsınlar! Bitsin bu sevda. Yetmedi mi gümrük birliğinden çektiğimiz. Sanayi ürünleriyle sınırlı anlaşma niçin tarım ürünlerini kapsamıyor? Bak brexit sonrası Britanya ikili uluslararası ticaret antlaşmalarıyla şahlandı! Amaç önce yüksek gelir düzeyi ve adaletli dağılımı olmalı. Yoksa bu demokrasiyle olmuş otokrasiyle olmuş pek fark etmiyor! Otokrasiden gelen Rus turistlere önce demokratik ol sonra gel diyebiliyor muyuz?

Yorumu oyla      2      3  
Sadık Torun izmir 22 Temmuz 2021 Perşembe 16:25

Selâm ve dua ile harun hocam bayramınız mübarek olsun. Hocam yüreğine ve kalemine sağlık. Hocam ABD toplum ve sistem açısından aynı değil. Biz henüz yolun başındayız epey mesafe aldıktan sonra dediğin noktada tartışa biliriz ozaman. Bize üzgün sistem oturur ve tıkır tıkır işler ozaman yazdıklarını tartışabiliriz.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva