Fatih YAPAR
Cumhurbaşkanı mı? Bakan mı?
23 Şubat 2021 Salı

İzmir’de resmi rakamlara göre 118 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından neredeyse beş aylık bir süre geçti.  Bu zaman diliminde en çok tartıştığımız konuların başında riskli yapılar, kentsel dönüşüm ve imar planları gibi konular yer aldı.

Kentte hem merkezi hükümetin hem de yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm projeleri devam ediyor. Hangisinin ne kadar ilerlediği tartışma konusu olsa da gerçek olan şu ki yapılanlar yeterli değil!

Depremin ardından; İzmir Büyükşehir Belediyesi uzun zaman alan kentsel dönüşüm ve imar planı çalışmalarının yerine “plan notları” konusunda önemli bir hamle yaptı. Başta meslek odaları olmak üzere siyasi partilerin temsilcilerinin bulunduğu ihtisas komisyonlarının gündemine sorunların çözümüyle ilgili liste sundu.

Peki sorunlar neydi?

Vatandaş ne istiyordu?

Herkes biliyor ki bugün yıktığınız bir binanın yerine aynı büyüklükte bir bina yapamıyorsunuz. Çeşitli yönetmelikler ve imar konularındaki değişiklikler nedeniyle 100 metre kare bir eviniz 70 metrekareye kadar düşüyor.

Bunun gibi daha birçok sorun var!

Mesela depremin vurduğu Bayraklı’da Manavkuyu-Mansuroğlu ve Adalet Mahallesi’nde bulunan yüzlerce kooperatif aracılığıyla yapılan site binalarına yüzde 10 emsal teşviki verilmiş. Artık bunlar da yapılamadığı için vatandaş dönüşüm yapamıyor.

Yine her kattan 15 santim kesilerek özellikle sahil bandındaki ilçelerde “kat sıkıştırması” yöntemiyle yeni bir kat oluşturulmuş ve buna da oturma izni verilmiş.

Bunun gibi birçok sorunun giderilmesi için çalışma yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önerileri eğer kabul edilir ve hayata geçerse ilçe belediyelerinin de desteğiyle vatandaş hak kaybı yaşamayacak. Depremde yıkılan, ağır hasarlı ve orta hasarlı binalar da kısa sürede dönüşmüş olacak.

Gelelim mevzunun kilitlendiği noktaya!

İzmir’e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum “plan notlarıyla bu iş olmaz” diyerek kapıyı kapattı. Büyükşehir meclisinden geçmesi planlanan bu çalışmanın genel imar kanunu ve imar yönetmeliğinin üstüne çıktığını söyledi. Ve “dava açılır” diyerek sürecin gideceği noktayı gösterdi. Büyükşehir Belediyesi’ne “plan yapın, öyle sorunları çözün” diyen Kurum’un önerisinin kısa vadede hayata geçmesi mümkün değil. İlçe belediyelerinin planlar yaparak büyükşehir meclislerinden de geçirmesi birkaç yılı alırsa depremde mağdur olan ve beklentisi olan vatandaşların sorunu nasıl çözülecek?

İşte bunun yanıtını bilen yok!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı son yıllarda kentsel dönüşüm alanları ve planlamalarında zemin artı 5 kattan fazla vermiyor.  Yıkılan 8-10 katlı binaların durumunun ne olacağı da bilinmiyor. Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı yeni planlarda emsal artışı olmaz ve kat fazlalığı oluşmazsa dönüşüme kimsenin yanaşmayacağı, müteahhidin teklif bile vermeyeceğini herkes biliyor.

Bu yüzden olağanüstü meclis toplantısının önümüzdeki günlerde gündem maddesi olacak “plan notları” AK Parti ve MHP’li meclis üyeleri tarafından ret oyu verilse de “oy çokluğu” ile meclisten geçirilmelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanının “olmaz” diyerek kesin bir dille ret ettiği önerinin siyasi faturasını da İzmir’deki siyasetçilerin ödeyeceğini de herkes bilmelidir. Bu yüzden İzmir’de konuyu yakından takip eden Cumhur İttifakı temsilcilerine bakanlığın pozitif bakması konusunda yardımcı olması gerekmiyor mu? Bu konuda ısrarcı olması, İzmir’in deprem mağduru olduğunu anlatması çok mu zor?

Hal böyle iken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan önemli bir değerlendirme geldi. Erdoğan, deprem konutları temel atma töreninde de kongrede yaptığı konuşmada da Karabağlar üzerinden İzmir’deki çarpık yapılaşmayı eleştirdi.

Erdoğan, “Üzmeyeyim, kırmayayım ama şahsen ben güçlendirmekten değil yenilemekten yanayım. Tüm vatandaşlarıma yenilemeyi tercih ederim. Hem proje bazında hem de yenilemeyle çok daha farklı ve güçlü imkana sahip olacağımızı inanıyorum. Hiçbir hesap afette karşılaşabileceğimiz yıkımlardan, acılardan daha değerli olamaz” dedi.

İzmirli vatandaşlar, depremden etkilenenler, güvenli yapılarda oturmak isteyenler çok da fazla bir şey istemiyor.

Cumhurbaşkanının dönüşümü, yenilenmeyi vurguladığı bir yerde bir bakanın ilçe belediyeleri ve büyükşehirden uzlaşıyla çıkan öneriyi ret etmesini kim/neyle ve nasıl izah edecek?

Lütfen birisi çıkıp da bunu bir anlatsın!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hüseyin Ahmetoğlu 24 Şubat 2021 Çarşamba 11:10

Haydi bakalım kolay gelsin,vatandaşın sorununa en kısa zamanda çözüm üretene vatandaş mükafatını verir engelleyeme de dersini verir.Bizim milletimiz akıllıdır,ne isteyeceği ne vereceğini de çok iyi bilir.cozum çözüm mağduriyet in giderilmesi için icraat gerek

Yorumu oyla      3      3  
Kskli 23 Şubat 2021 Salı 16:06

Belediye otursun imar plani yapsin . Insanlara zulüm etmeyin. 30 yildir güzelbahçe konusu bayrakli sirtlari ksk cumhuriyet çiğli güzeltepe karabaglar yesilyurt heryer dökülüyor izmir klasiği konuş yaz çiz netice YOKK. CHP tek başına bu işleri halleder meclis çoğunluğu da tamam ne bekleniyor. Bundan önemli hangi iş var ?

Yorumu oyla      5      9  
bu böyle bir iş 23 Şubat 2021 Salı 14:49

Cumhurbaşkanına yalnız İzmir değil hiç bir konuda doğru bilgi verilmiyor! Ya da veriliyor ama 'ağam bizimle eğleniyor'! Gördes barajından söz açmaması şaşırtıcı, gavur da demedi, asarım keserim de demedi! Umarız sağlığı yerindedir!

Yorumu oyla      8      4  
Bu nasıl iş? 23 Şubat 2021 Salı 12:42

30-40 hatta 50 yıllık binalar dönüşecek ama yıkıp, aynı yere, aynısını yapamıyorsunuz. Bu binalar nasıl dönüşecek? Depremde yıkılmasını bekleyip, yerine 5 katlı yaparak mı? Diğer hak sahipleri ne olacak? Sonra Karabağlar yakışıyor mu oluyor. Yakışmıyor, dönüşüm gerekli ama bakanlık yıllardır dönüşümü yapamadı. Yenitepe diye bir proje yapılmak istendi ama o da yıllardır bitmedi. İzmir'de Erdoğan'a doğru bilgi verildiğini düşünmüyorum. Yoksa gidip de belediyenin dönüşüm yaptığı ama bakanlığın yapamadığı Karabağlar örneği verilmezdi.

Yorumu oyla      8      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva