Nedim ATİLLA
Comirnaty de olurum Sinovac da… Hem de hemen
22 Aralık 2020 Salı

Bugün bütün haber bültenlerinde vardı… AB Komisyonu'nun Pfizer ve BioNTech'in aşısına verdiği onayın ardından Avrupa çapında aşılamalar 27 Aralık'tan itibaren başlıyor…  Aslında artık aşı yazısı yazmak istemiyorum. Ne yazarsanız yazın bir iki saatte eskiyor yazdıklarınız… Mesela şu anda bu yazıyı yazarken dünyadaki aşı sayılarına bakıyorum WHO-DSÖ web sayfalarından 2.5 milyon insan görünüyor aşı olmuş. Ne güzel

Ama bu yazıya niyetlenmemin iki nedeni var. İlki kendine bilim insanı diyen bazı insancıkların hem eski hem de yeni yöntemle üretilmiş aşılara her platformda karşı çıkışları…

İkincisi de bazı sağlık çalışanlarının daha önce olmayı reddettikleri grip-zatürre aşısı gibi bu aşıya da soğuk bakmaları.

İzmirli çok saygın bir hekim dostum; “Çin’de demokrasi yok onların aşısını olmam, ama Almanya’nın aşısını olurum” dedi özel sohbetimizde bunu anlıyorum ama külliyen karşı çıkan hekimleri anlayamıyorum…

Korona aşı cephesinden son dakika iyi haberi dün gece geldi… AB İlaç Ajansı da Pfizer-BioNTech aşısına onay verdi, yani ABD ve İngiltere’den sonra Avrupa’nın birçok ülkesinde, Almanya dahil, bu aşı yapılmaya önümüzdeki günlerde başlayacak. Bu arada BioNTech’in aşısının adı açıklandı: Comirnaty… Comirnaty 2020 yılı sonuna kadar 50 milyon 2021 yılı sonuna kadar da 1 milyar 300 milyon doz üretilecek. Aşının mRNA, şeker, tuz, lipitler ve zerk edilebilmesi için sudan oluştuğunu belirtildi. Yani bizim aşı düşmanlarına söyleyelim içinde domuz falan yok!

Brezilya’nın Trump’ına rağmen bu ülkede Çinli şirket Sinovac'ın geliştirdiği aşının üçüncü faz denemeleri tamamlandı. Brezilya böylece Endonezya ve Türkiye'de de test edilen aşının son aşama denemelerini tamamlayan ilk ülke oldu. WSJ denemeler sonucunda aşının etkili olduğunun görüldüğünü yazdı. Ayrıca, test sonuçlarının uluslararası bilim insanlarının koruma sağlaması açısından gerekli gördüğü yüzde 50 sınırını aştığı ifade ediliyor.  Sinovac’ın aşısının adı ise CoronaVac.

Bu Çin aşısı gibi geleneksel aşılarda enfeksiyona sebep olan virüsler, zayıflatılarak ya da etkisizleştirilerek vücuda enjekte ediliyor, böylelikle vücut, kendisine zarar veremeyecek hale gelen virüse karşı bağışıklık kazanmayı öğreniyor.

BioNtech ve Moderna aşıları gibi mRNA tabanlı aşılarda ise virüsün tamamı yerine, genetik bilgisini taşıyan RNA zincirinden kritik bir kısım vücuda enjekte ediliyor.

Sputnik V ve Oxford/Astrazeneca aşıları gibi viral vektör aşılarında da yine gen teknolojisi kullanılarak, virüsün taşıdığı genetik materyalin bir kısmı, başka bir virüs içine yerleştiriliyor ve vücuda enjekte ediliyor.

Tabii ki biz de Türkiye'nin de üçüncü faz sonuçlarını açıklamasını heyecanla bekliyoruz. Sanıyorum yolda olduğunu öğrendiğimiz Sinovac aşısı bu işlem bitince gelecek. Zaten Fatih Altaylı’nın programında Prof. Dr. Ateş Kara da, “Aşı 3. Faz çalışmalarında etkili görünmez ise bizim bu aşıları iade etme hakkımız var. Bu yüzden 3. Faz sonuçları netleşmeden boşu boşuna yollamış olmak istemiyor olabilirler” diye yorumladı.

Gözümüz yollarda aşı bekliyoruz. Bu arada şunu söyleyeyim; Comirnaty de olurum Sinovac da… Hem de hemen…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ülkümen gelecek 14 Ocak 2021 Perşembe 20:45

Dr ülkümenden faydalanın

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva