Dr. Berna BRIDGE
Çocuklarımız ve yarıştırma sendromu
10 Aralık 2023 Pazar

Her anne-baba çocuğu için en güzeli hayal eder. Doğduğu an, onu kucağına ilk aldığı an bu hayaller başlar ve çocuğu büyüdükçe devam eder. Ancak onlar için en güzeli hayal ederken onları bunaltıcı yarışlara itmek, onlar üzerinden kendini kanıtlamak, onların başarısını kendi başarısı zannetmek, kendi başaramadıklarını onlara başartmak için onların ruh sağlığını bozmak onlar için en güzeli hayal etmek değil, kendisi için bir şeyler hayal etmektir.

Bunları yazmamın nedeni 41 yıllık eğitimcilik yaşamımda gördüğüm çocuk ve gençlerinin birçoğunun yukarıdaki durumları yaşadığını ve çok muzdarip olduklarını gördüm. Zaten sınav odaklı, yani çocukları sıralama ve yarıştırma odaklı eğitim sistemimiz anne-babaları ve çocuklarımızı, gençlerimizi o yöne zorluyor…

Bir de anne-babalar çocuklarına “şu okulu mutlaka kazanmalısın, doktor-mühendis olmalısın” baskısına başladıklarında çocuklar çocukluklarını, gençler gençliklerini yaşayamıyor ve bu baskı altında bunalıyor. Sonra komşusu, arkadaşı, akrabası da bu yarışa dahil olup “benim çocuk şu okulu kazandı, seninki nereyi kazandı” karşılaştırması veya anne-babanın “ablan/ağabeyin şu okulu kazandı, girdi, sen de mutlaka kazanmalısın” baskısı çocuğun, gencin bunaltısını artırabiliyor.

Bazı anne-babalar birinci çocuğu çok önemseyip, ikinciye “arka tekerlek” gibi nahoş deyimler kullanarak ikincinin bireysel duruşuna, varoluşuna saygı göstermeyebiliyor. Belki de ikinci çocuk birinciyi arka tekerlek gibi takip etmeyecek, farklı yöne gidecek ve belki daha da başarılı, şımartılmadığı için daha dengeli, daha vefalı olacak… 

Mutlu Huzurlu Çocuklar
Geçen hafta yazdığım gibi çocuk yetiştirmek bir sanat. Dikkat, özen ve sevgi gerektiriyor. Çocuklarımızın ne kadar sınav başarısı, hangi okul ve üniversitelerde okudukları değil, ne kadar mutlu, huzurlu, kendileriyle barışık, özgüvenli, başkalarına zarar vermeyen, iyi kalpli olduğu önemli. 

Birçok anne-baba çocuklarının üzerindeki sınav baskısını anlayamayabiliyor. “Yaşı küçük, anlamaz, oyun zanneder, biz hissettirmedik, anlamaz” diye düşünüyorlar ancak çocuk ne kadar küçük olsa da bir sınavdan, gözlemden geçtiğini hissediyor. Her sınav çocukta başarma/başaramama stresi yaratıyor. Stres bazen hastalıkları bile tetikleyebiliyor.  
Birçok anne-baba bu noktayı es geçip, çocuklarının, hatta torunlarının eğitim yaşamındaki başarısını böbürlenme vasıtası görüp onların mutsuz, hırslı, yarışmacı, yalnızca dış görünüşe, dış başarıya odaklı, içsel bir boşluk içinde olduklarını fark bile etmiyor. İçsel boşluklar bir duvara tuğlaları yerleştirir gibi adım adım yıllar içinde oluşuyor. O boşluklar oluştu mu sonradan dolmuyor.         
Kısacası, çocuklarımızı yarış atı haline getirmemek, aşırı hırs, gösteriş, onları diğer kardeşlerle ve başkalarıyla yarıştırmamak demek. Aziz Sancar’ın eğitim geçmişine bakalım. Yarış ve sınav içinde değil, son derece mütevazi ortamlarda, okullarda yetişmiş ama Nobel’i kazanmış. Çocuğun içinde varsa, her okulda oluyor, çocuğun içinde yoksa en iyi okullar, özel hocalarla bile olmuyor. Mutlu ve kendisiyle barışık çocuk zaten başarılı oluyor, sınavları geçiyor, iyi üniversitelerden mezun oluyor…      

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sözün haysiyeti
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Dünya yıldızı Erdoğan’ı neden uyardı?
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Bir polisin isyanı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Belediyelerin borç krizi siyasi krize dönüşüyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Farklı ahlak anlayışları, kültür, kontrol
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Bir zamanlar yaşananlar (1)
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çevre düşmanı hükümlü, savcıya karşı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Dönemi biterken Ekrem Bulgun…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Bu dünyadan Çetin Yetkin Hoca geçti
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Keşke bir kedi sevmiş olsaydınız…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva