Tayfun MARO
CHP’de siyaset çıkmazı
4 Ağustos 2022 Perşembe

CHP ve siyaset üzerine bir şeyler söylemeden önce, yok sayılıyor olmasına rağmen, açıklık getirilmesi gereken bir mesele var.

CHP ve AKP, 24 Ocak Kararları ile temeli atılan liberal dönemde, kimlik siyasetiyle dizayn edilmiş siyasal partilerdir.

Bu meseleyle yüzleşmedikleri sürece sosyal demokratların söylediklerini ciddiye almak mümkün değil.

Endüstri devrimiyle ortaya çıkan ulus/devlet/sermaye döneminin CHP’si seksenden sonra liberal dönüşüme pek direnemedi. İkibinli yıllarda ise tamamen teslim oldu.

Tükeniş yıllarına teslim olan sosyal demokratların gerek serbest piyasanın her şey olduğu liberal döneme, gerekse son yıllarda giderek güçlenen dijital çağa dair ne söylediğine baktığınızda karşınıza koskocaman bir “hiç” çıkıyor.

Karşı çıkıyormuş gibi yapmakla birlikte, tahterevallinin diğer tarafında oturduğunu hiç unutmayan CHP yönetimi “mış” gibi yaparak geçirdiği yirmi yılın ardından, AKP’nin yaslandığı siyasi yapılardan kopan parçalarla kurduğu masadan iktidar bekliyor.

İnsanlık yeni bir çağın eşiğinde iken, durum kurtarmaktan öte anlam taşımayan siyaset diline bakılırsa, sosyal demokratlar, “%25 ile nasıl iktidar olunur” problematiğine postu sermişler.

Örgütün içine doğru eğilip bakınca, dar grup çekişmelerine siyaset makyajıyla nasıl çeki düzen verildiği hemen fark ediliyor. İki Atatürk arası biraz laiklik, biraz demokrasi, yanına yarımşar porsiyon hak, hukuk, adalet… Al sana siyaset! Bir din grubunun önlenemez yükselişine hiç girmiyorum.

Yeni bir Dünya kuruluyor. Sanayi devriminden dijital devrime dönüşüm başladı. Değerler sistemi yeniden inşa ediliyor. Yeni normal, hayatımızı günbegün kuşatıyor.

Hal böyle iken İzmir’de yaprak kıpırdamıyor.

Başkan Tunç Soyer ısrarla akıllı ve dirençli şehrin, farklı siyasal yaklaşımın, başka bir tarımın, Dijital Dünya düzeninde İzmir’in yeni metropol modeliyle mümkün olduğunu anlata dursun, sosyal demokratlarda ne bir soru ne bir kıpırdanış…

CHP’li grupların aklından ne geçtiği belli… Utanmasalar soracaklar… Aga, bu dediklerin ne işe yarar, kaça alınır, kaça verilir, kaç delegelik eder, kaç kişi işe alınır?

Benim gibi sosyalist çizgiye yakın duranlar, sosyal demokrasi fikrini her şeyden evvel kadro hareketi yaratma potansiyeli olduğu için değerli buluyorduk. Gençlik yıllarında böyle öğrenmiştik.

Gelin görün ki CHP kişi kültüne yönelmiş...

Çağın gerçekleriyle buluşacak CHP’ye toplumun ihtiyacı var. Değişim ve dönüşümün sosyal demokrat düşüncede karşılığının ne olduğunu toplumun bilmeye ihtiyacı var.

Bu ahval ve şerait içine,CHP nihai kararını verecek;

Olmak ya da olmamak. Bütün mesele bundan ibaret!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 7 Ağustos 2022 Pazar 10:52

Yani aslında bilinen şeyler bunlar . dolayısı ile çok fazla tespit kasmaya gerek duymuyor insan . Ha yazanalra bakıyorum Tayyar önder falan var. adamın işi 7/24 izmiri kötülemek ve büyük resmi gördüm deyip gelip buralara yazmak . Tam bir AKP li. saygılar.

Yorumu oyla      2      3  
hüzün 6 Ağustos 2022 Cumartesi 16:43

chp'Li belediyeler holdinglerle iç içe. yeni hedef balçova, inciraltı, sahilevleri. buraları sağlık turizmi, marina vb makyajlarla peşkeşlemek. yok aslında birbirinizden farkınız...

Yorumu oyla      2      3  
Az bilmiş 5 Ağustos 2022 Cuma 10:01

Herkese selâmlar. Hayırlı cumalar olsun. Yorumların hepsini okudum. Sayın ÖNDER e diyorum ki sosyalizm mi kaldı. Zaman kaybı. Kur''an var Kur''an. Diğer yazdıklarınızı bende sizlere katılıyorum. Bunlar oyun kurucu değil başkalarının kurduğu oyunda GÖREVLİ durumdalar. Sayın KOYUNCUOĞLU da harika tespitte bulunmuş. Demek ki aklın yolu birdir. Ayrıca örgütler İş ve İşçi Bulma kurumu gibi oldular.

Yorumu oyla      3      3  
Tayyar ÖNDER 4 Ağustos 2022 Perşembe 20:29

Hem Sosyalist'im Deyip Hem de Bütün Küreselcilerin Söylemlerini Buraya Yerli ve Ulusal Bir Söylemmiş Gibi Almayın... Komik Oluyorsunuz... Üstelik Dağ Gibi Sorunları Olan İzmir'e Belediye Başkanı Olurken Çözüm Anlamında Bir Gram Hazırlık Yapmamış Olan Tunç Soyer'in Bir Gün Atina'da Bir Gün Barcelona'da Bir Başka Gün Brüksel'de Küreselciler İle Hemhal Durumdayken Bu Tip Söylemler Biraz Matrak Kaçıyor...Sadece Hatırlatayım Dedim...

Yorumu oyla      5      4  
Basri koyuncuoğulları 4 Ağustos 2022 Perşembe 19:59

sayın Maro, düşünceleriniz destekler doğrultuda sayfalar dolusu tespit ve öngörülerde bulunabiliirm.CHP'nin en büyük yanılgısı batıdaki liberal sol denilen partilerden ekonomik model devşirmesi ne kadar yanlışsa,dünyada solu etnik kimlik ,mikro milliyetçilik ile çevreci yeşiller çizgisine çekilerek üretim ilişkilerinde kamucu yapıdan uzaklaştırarak ülkeye çok büyük kötülükler yapılmasıdır. 24 ocak kararlarının devamının tetikçisi konumunda 2000 yılında ülkeye yamanan Kemal Derviş'in görüşlerine kurtarıcı olarak sarılıp,Sayın Baykal tarafından baştacı yapıldığı andan itibaren hem sol'a hem sosyal dmokrasiye en büyük kötülük yapılmıştır.Parti kadrolARI ile ilgili düşüncelerimi saklı tutARAK çözümün adresi tabana yayılacak yeni üretim ve bölüşüm stratejileri ile üretmekten geçen yeni yol için bu yıl düzenlenecek İzmnir İktisat kongresi büyük bir fırsattır.Umarım BB Sayın Soyer burada güzel kalkınma ve yatırım projeleri için bizim gibi insanlarada serbest kürsüde konuşma maddesi koydururda sizler ve bizlerde bir şeyler söyleyerek ülkeye karşı sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz.Saygılarla

Yorumu oyla      4      4  
recep 4 Ağustos 2022 Perşembe 17:07

din mesep ekseni etrafında toplanan her hareket başarısız olmaya mahkümdur. sokaklarda akp yi eleştiriyoruz din üzerinden siyaset yapıyor diye.chp de de durum böylemi olacak yoksa kraldan fazla kralcıolanların bilhassa izmirde oluşturduğu bu tablo boşamı çıkacak hep beraber görücez

Yorumu oyla      4      3  
Az bilmiş 4 Ağustos 2022 Perşembe 16:48

Sayın MARO. Yazınızı okudum. Begendim. Eline sağlık. Aynı zamanda şaşıdım. Neden mi. Korkusuzca FOTOĞRAF çekmişsiniz. İşte bu. Birileri gibi terzi misali sipariş usulü yazmamışsınız. Ama size bilmem ki tutarlar mı. O endüstri devriminde tarımda makinilaşmayı ilk bunlar karşı çıkmış. Güzel abim benim. Bir de tarım için (BİR BAŞKA TARIM MÜMKÜN) diyorlar. Yersennnnnnnnnnnnnn.

Yorumu oyla      4      3  
Kentli olmak 4 Ağustos 2022 Perşembe 15:23

Hakkaten 20 yıl mış gibi yapıp, yan gelip yattılar. Özellikle Baykal dönemi ve figüranlarının günahları büyük.. Chp şimdi çalışıyor, umuyor ve diliyorum ki sonuç alınsın...

Yorumu oyla      3      3  
can can 4 Ağustos 2022 Perşembe 15:13

ilçe örgütleri liyakatsızların elinde belediyelerde işe yerleştirme şubeleri olmuş. Meclis üyelikleri belirttiğiniz nedenlerle daha da vahim durumda. Bu malzemeden iktidar çıkar mı? Çıkmaz belki "çok tavizli" koalisyon, masa vs koalisyon ortaklığı çıkar.

Yorumu oyla      5      3  
Metin Yediveren 4 Ağustos 2022 Perşembe 14:27

Size katımıyorum çok toptancı bir yorum .

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva