Engin ÖNEN
Çeşme Davası sürüyor…
2 Aralık 2022 Cuma

Çeşme Yarımadasının büyük bir bölümünün satışı içeren, Çeşme Turizm Projesi’ne karşı verilen mücadelede çok önemli bir hukuki zafer elde edildi. Mimar Mühendis Odaları, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP ve gönüllü yurttaşların açtığı dava sonucu üst mahkeme Yürütmeyi Durdurma kararı aldı.

Bu karar alanında uzman bir bilirkişi heyetinin verdiği rapora dayandırıldı önemli ölçüde. Yani bu yağma girişimi bilimsel ve hukuki dayanaktan yoksundu, bu resmiyet kazanmış oldu.

Ancak uzunca bir süredir mahkemeler bu türden kararlar vermesine rağmen, kararların yaptırımının yeterince etkili olmaması doğal olarak birçok kişide kaygıya yol açmaktadır. Karar uygulanacak mı?

Bu nedenle dün, adlarını yukarıda saydığımız davaya taraf olan kurum ve kişiler bir basın açıklaması ile Çeşme Turizm Projesine ilişkin bütün çalışmaların son bulması gerekliliğine dikkat çektiler.

Modern bir devlet yönetiminde bunun aksi düşünülemez zaten.

Mahkeme kararını uygula demek, devlete devlet ol demektir.

Saray uzunca bir süredir iktidarının finansmanı konusunda özelleştirmelere abandı. Satacağı kuruluş kalmayınca kamu arazilerine göz dikti. Satacağı arazilerin vasıflarını hiç dikkate almadan hukuksuz bir şekilde koruma ve şehir planlarını değiştirdi.

Çeşme’de de aynı şeyleri yaparak geniş kamu arazilerini satmayı kafasına koymuş olan iktidarın bu hukuk kararına kendiliğinden uymasını beklemek hayalci bir yaklaşım olur. Bu nedenle Odalar, Sivil Toplum Kuruluşları ve çevreci yurttaşların mücadeleyi sürdürmeleri gerekecek.

Aslında siyaset kurumu ve sınıfında gerekli tutarlılık olsaydı bu mücadele daha etkili olabilirdi. Meslek Odaları ve çevrecilerin uyarıları dikkate alınmadı. Belediyeler davaya taraf olup, korumakla yükümlü oldukları şehir dava açabilirlerdi. Olmadı.

Tersine bu projeye başlangıçta doğrudan destek sağladılar. Ayrıca bölge halkında arazilerinin değer kazanacağı yönünde beklentiler oluşturarak, yerel destek sağlamaya çalıştılar. Şimdiki Çeşme belediye Başkanı, bu projeye karşı çıkmak vatan hainliği olur dedi. İki yıl sonra CHP parti sözcüsü, biz projeye karşıyız deyince de, partimizin görüşü olsaydı biz bu duruma düşmezdik diye açıklama yaptı.

Bu sadece bir ilçe belediye başkanı öngörüsüzlüğü olsaydı sorun daha hafif olurdu. Nitekim bir önceki belediye başkanın da “ben olsaydım, daha çok işin içinde olurdum” açıklaması da kayda geçti.

Diğer belediye başkanları, milletvekilleri ve muhalefet partilerin yöneticileri de sessiz kalarak dolaylı destek sağladı. İzmir Milletvekilleri Kani Beko ve Aytun Çıray dışında, rant uğruna ekolojik kuralları ve şehircilik ilkelerini hiçe sayan bu projeye karşı çıkan görmedik kritik aşamalarda.

Şimdi pardon demeden hepsi karşıyız diyor. Çünkü parti genel merkezi böyle açıklama yapınca, profesyonel siyasetçi başka türlüsünü savunamaz.

Bunları unutmamak ve profesyonel siyasetin ve neo liberal kent yönetimi anlayışını parti ayrımı olmaksızın egemenliğini sürdürdüğünü hesaba katmak lazım. Ama samimiyet testi için halen fırsat var. Karşıyız diyen belediye başkanları, milletvekilleri ve parti yöneticileri, beyan dışında siyasetin gereğini yapacaklar mı?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva